• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.08.2024

12:47

Ljuban Kovačević kreira politički triler: Fiktivni predsednik oživljava stvarne događaje Srbije!

Informer.rs

Kultura

Ljuban Kovačević kreira politički triler: Fiktivni predsednik oživljava stvarne događaje Srbije!

Podeli vest

Ljuban Kovačević, poznat u Srbiji pre svega kao novinar i stručnjak iz oblasti informacionih tehnologija, nedavno je stupio na književnu scenu sa svojim romanom “Predsednik” koji prati političku karijeru predsednika Srbije od 2017. godine, kada je Aleksandar Vučić prvi put izabran za predsednika pa sve do danas.

Roman je intrigantan spoj stvarnih događaja i autorove mašte, pri čemu fiktivni predsednik nosi ime Marko Vukić.

Kovačević je u ekskluzivnom razgovoru za Informer izjavio: 

- Želeo sam da stvorim narativ koji odražava složenost naše političke scene, ali i da pružim čitaocima prostor za razmišljanje šta je istina a šta fikcija. Moj cilj je bio da ilustrujem kako političke odluke utiču na svakodnevni život građana, a lik Marka Vukića je sredstvo kroz koje se ta priča ispriča - kaže on.

- Pisanje ovog romana bilo je za mene putovanje kroz sopstvenu percepciju političkih promena u Srbiji. Marko Vukić, kao lik, simbolizuje moć i izazove koje nosi visoka politička funkcija. Nadam se da će čitatelji kroz njegovu priču moći da osete težinu odluka koje se donose na vrhu države - dodao je Kovačević.

On ističe važnost razlikovanja između stvarnosti i fikcije: 

- Iako su neki događaji i likovi u knjizi inspirisani stvarnim osobama i situacijama, važno je naglasiti da roman ostaje delo mašte. Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nije namenjena da bude doslovno tumačenje stvarnosti.

Autor se nada da će njegov rad pokrenuti dijalog među čitaocima o ulozi lidera u društvu i o tome kako političke igre oblikuju istoriju: "Roman je prilika da se otvori rasprava o tome šta liderstvo zaista znači u kontekstu savremene Srbije i kako različite političke strategije utiču na obične ljude.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Svečanost povodom prijema 183 podoficira u profesionalnu vojnu službu
Politika

Svečanost povodom prijema 183 podoficira u profesionalnu vojnu službu

Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je danas, u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, svečanosti povodom prijema u profesionalnu vojnu službu polaznika 23. klase Osnovnog kursa za podoficire i polaznika prve klase Kursa za podoficire kandidata iz građanstva. Svečanosti je prisustvovao zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović.

23.08.2024

14:10

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Sprema se napad?! Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj!
alarm!

Sprema se napad?! Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj!

Vazdušna NATO baza u nemačkom gradu Gajlenkirhenu i danas ostaje u stanju povišene pripravnosti, izjavila je portparolka baze nakon što je tokom noći podignut nivo bezbednosti na osnovu obaveštajnih informacija koje ukazuju na potencijalnu pretnju.

23.08.2024

12:02

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija