• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic žena

25.08.2024

10:49

Pavle Vuisić odbio da nosi svečano odelo pred Titom! Glumca pokupili sa splava, a onda ga je maršal odveo u sporednu prostoriju!

Shutterstock/profimedia/YouTube video printscreen

Kultura

Pavle Vuisić odbio da nosi svečano odelo pred Titom! Glumca pokupili sa splava, a onda ga je maršal odveo u sporednu prostoriju!

Podeli vest

Ova neobična priča odigrala se jednog vrelog avgustovskog dana u Beogradu 1969. godine. Njeni akteri - proslavljeni i nadaleko čuveni bard srpskog glumišta Pavle Vuisić i maršal i doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Josip Broz Tito.

Pavle Vuisić jedan je od velikana srpskog glumišta, a zbog svog specifičnog senzibiliteta i nesvakidašnjeg humora, iza njega su ostale anegdote koje se i danas prepričavaju. Kao na primer, ona o tome kako je čuveni Paja upoznao Josipa Broza Tita.

Nekoliko meseci pre premijere jugoslovenskog ratnog spektakla “Bitka na Neretvi” na Belom dvoru organizovana je posebna projekcija “samo za oči” maršala.

Bilo je predviđeno da Tito upozna ekipu koja je radila na filmu, pa su da prisustvuju pozvani svi – od šminkera do kompletne glumačke postave sa izuzetkom Orsona Velsa koji je bio opravdano odsutan. Poziv se, naravno, odnosio i na Pavla Vuisića, koji je u filmu igrao šofera Jordana.

I tako se dogodilo da dva uniformisana oficira pokupe slavnog glumca sa njegovog splava na Savi i odvedu pred kapije dvora na Dedinju gde su ga dočekale devojke čiji je zadatak bio da Paju odvedu do garderobe i daju mu lepo, svečano odelo predviđeno za prijem kod Tita.

Foto: printscreen

Pavle Vuisić

Obučen u svoju “alasku uniformu” - bermude, raskopčana prugasta košulja, papuče izbledele od peska, Pavle Vuisić nije imao ni najmanju nameru da obuče “pingvinski kostim”.

- Ja ne moram ništa! Možda vi da ga probate, a da se ja vratim na Adu - kažu da je vikao dok su se probijali do garderobe.

Neprijatna situacija je potrajala. Paja nije odustajao i činilo se da nije bilo te sile koja bi ga naterala da se predomisli i ipak “uparadi”. Galama je bila tolika da ju je, hodajući ka dvorani, čuo i sam Tito.

Foto: profimedia

Josip Broz Tito

Zaobilazeći svoju pratnju maršal je sam otišao do garderobe i otvorio vrata. Svi su zaćutali.

- Druže, jesu li vaši šoferi nosili odela i kravate u ratu? Teraju me da ovo obučem, a svi znaju da sam ja u filmu šofer Jordan - kao iz topa je ispalio glumac.

Priča kaže da se Tito nasmejao, prišao i zagrlio Pavla Vuisića odvodeći ga u jedno malu, sporednu prostoriju. Niko nije znao šta se unutra dešava. Samo je u jednom trenutku konobar uneo viski. Projekrija je kasnila, piše Istorijski zabavnik.

Pavle Vuisić nikada nije pričao o događajima od tog dana. Bio je to zvanično njegov jedini susret sa Titom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Licemerno da ne može gore! Skandal u Americi: Novaka su zbog ovoga brutalno proterali, a anonimusu sve oprostili (VIDEO)
Tenis

Licemerno da ne može gore! Skandal u Americi: Novaka su zbog ovoga brutalno proterali, a anonimusu sve oprostili (VIDEO)

Skandal i strašno licemerje u Americi! Američki teniser Aleks Mikelsen (19) napravio je haos tokom finala turnira u Vinston Sejlemu, pošto je u naletu besa reketom deganžirao lopticu u publiku i tom prilikom udario jednog od navijača! Da stvar bude još gora, organizatori ga nisu izbacili sa turnira već su mu dozvolili da igra, iako su pre nekoliko godina zbog daleko lakšeg prekršaja Srbina Novaka Đokovića brutalno proterali sa Ju-Es opena!

25.08.2024

08:39

Planeta

Svet na nogama! UN pozvale na dijalog Libana i Izraela!
Planeta

Svet na nogama! UN pozvale na dijalog Libana i Izraela!

Kancelarija specijalnog koordinatora UN za Liban (UNSCOL) i Privremene snage UN u Libanu (UNIFIL) ocenile su današnja dešavanja na libansko-izraelskoj granici kao zabrinjavajuća i pozvali sve strane da obustave vatru i uzdrže se od dalje eskalacije.

25.08.2024

12:50

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija