• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

11.09.2024

09:32

Sahranio pola porodice, krao šta je stigao! Težak život Bore Todorovića: Tukli su ga na ulici, umirao je od gladi

Srđan Stevanović

Kultura

Sahranio pola porodice, krao šta je stigao! Težak život Bore Todorovića: Tukli su ga na ulici, umirao je od gladi

Podeli vest

Borivoje Bora Todorović jedan je od najvećih srpskih glumaca. Odigrao je brojne uloge na televiziji, filmu i u pozorištu.

Neke od kultnih rola odigrao je u ostvarenjima "Vruć vetar", "Maratonci trče počasni krug", "Nacionalna klasa", "Balkan ekspres" i mnogim drugim.

Gimnaziju je pohađao u Beogradu, a potom odslužio vojni rok. Iako je u početku upisao studije mašinstva, odustao je i prešao na beogradsku Akademiju dramskih umetnosti, gde je studirao u klasi Joze Laurenčića zajedno sa Ljubom Tadićem i Slobodanom Perovićem.

Prvi glumački angažman dobio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali je pozorište napustio 80-ih kako bi se posvetio radu na filmu.

Foto: Marko Kecman

 

Poslednja Todorovićeva filmska uloga bila je u ratnoj drami "Sveti Đorđe ubiva aždahu" (2009) Srđana Dragojevića.

Rođen je u učiteljskoj porodici i u Beogradu 5. novembra, 1930. godine. Mlađi je brat legendarne glumice Mire Stupice, koju je u detinjstvu pratio ali i štitio. Imali su još dva brata, koji su preminuli u detinjstvu.

Brat Bora je nakon smrti oca, iako mlad, hrabro preuzeo ulogu domaćina i glave kuće, a njihova porodica je u tom periodu jedva sklapala kraj sa krajem.

Foto: Printscreen Youtube

 

"Mamu su otpustili. Kuća je bila rastresena od bombardovanja, kroz rupe na regastovima ulazili su hladnoća i sneg. Nema hrane, nema drva. Uveče kad ležemo, mi se oblačimo: kapute, šalove, čarape, pa čak i rukavice. A nas troje se u našoj muci čak i zasmejavamo. Bora traži da onako u mraku igramo slovo na slovo, i to samo o hrani. Naše žlezde bi proradile i dugo nas je u noć mučila glad. Bori je bila jedanaesta, a meni sedamnaesta kad je on odlučio da bude glava porodice.

Sklepao je neku dasku sa točkićima i uputio se na Železničku stanicu Beograd da bude nosač i da nas svojim radom hrani. Profesionalci su ga, bez ikakve sentimentalnosti, onako malog pretukli i odveli u kvart. Tamo ga je slučajno našao naš komšija Mile, tramvajdžija, i dovukao, onako umuzganog i išamaranog. Bora je uopšte postao inventivan.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Krao je ugalj sa stanice, kao i gume iz nekog nemačkog magacina, pa pravio đonove i prodavao. Krao je gde je i šta je stigao i ne jednom, imao glavu u torbi. Jednom ga Nemci uhvate s društvom u krađi konjskih sedala iz magacina na Tašmajdanu, poređaju ih uza zid, repetiraju šmajsere i na komandu 'pali' dobro svakog čizmom opale po guzici - napisala je Mira u svojoj knjizi sećanja "Šaka soli".

Bard srpskog glumišta Bora Todorović preminuo je 2014. u 84 godini, nakon nekoliko dana provedenih u bolnici u kritičnom stanju. Pozlilo mu je nedugo nakon operacije slepog creva.

Operacija je protekla u redu, ali on se nekoliko dana kasnije požalio na bolove i odjednom mu je pozlilo. Lekari su ga operisali i konstatovali da je imao moždani udar. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija