• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.09.2024

12:59

Ekskluzivni intervju sa iluzionistom Džejmsom Morom: Pročitaj do kraja i saznaj kako do „magičnog“ promo koda za "C’est la magie"

Privatna arhiva

Kultura

Ekskluzivni intervju sa iluzionistom Džejmsom Morom: Pročitaj do kraja i saznaj kako do „magičnog“ promo koda za "C’est la magie"

Podeli vest

Džejms Mor - jedan od pet iluzionista koji će nastupiti u okviru velike magijske predstave C’est La Magie, dao je ekskluzivni intervju za publiku u Srbiji koja željno iščekuje njegov nastup.

Ovaj spektakularni iluzionistički šou održaće se u Sava Centru od 27. do 29. septembra, a evo šta je u razgovoru pred nastup u Atini rekao jedan od najvećih iluzionista svih vremena:

Koji je najveći mit u činjenici da ste iluzionista?

Jedan od najvećih mitova o tome da ste iluzionista je da se radi o posedovanju natprirodnih moći ili magičnih sposobnosti. U stvarnosti, iluzionisti se oslanjaju na spretnost ruku, pogrešno usmeravanje i pažljivo planirane tehnike da bi stvorili iluziju magije. Više se radi o veštini, praksi i razumevanju ljudske percepcije nego o bilo čemu mističnom.

Da li biste izveli magični trik, generisan od strane veštačke inteligencije? Kakva je uloga savremene tehnologije u vašim delima?

Moderna tehnologija igra značajnu ulogu u magičnim hakovima nudeći nove načine za prevaru i zabavu. Na primer, mađioničari koriste aplikacije, proširenu stvarnost, pa čak i dronove da bi stvorili efekte koji bi bili nemogući pre nekoliko godina. Tehnologija može pomoći u preciznosti, tajmingu i stvaranju iluzija koje su sofisticiranije i teže za otkrivanje. Međutim, srž magije – angažovanje i iznenađenje publike – i dalje zavisi od kreativnosti i umešnosti mađioničara.

Postoji li neki trik koji biste želeli da naučite? Koliko vam vremena treba da osmislite novi trik?

Kada bih mogao da napravim bilo koji trik, to bi verovatno uključivalo da svakodnevni predmet, poput pametnog telefona, potpuno nestane, a zatim se ponovo pojavi negde potpuno neočekivano, kao u zapečaćenom paketu ili čak u bloku leda. Ovaj trik bi kombinovao tehnologiju sa tradicionalnom spretnošću kako bi stvorio iznenađujući i nezaboravan efekat.

Što se tiče učenja novog trika, to zavisi od složenosti trika. Jednostavnim trikovima može biti potrebno samo nekoliko sati ili dana da se shvate osnove, ali zamršenije iluzije mogu trajati nedeljama ili čak mesecima da se savladaju. Ne radi se samo o učenju poteza, već i o usavršavanju vremena, prezentacije i pogrešnog usmeravanja kako bi trik bio zaista ubedljiv.

Kako se nosite sa situacijom kada trik ne ide kako je planirano tokom živog nastupa?

Čak i iskusni mađioničari doživljavaju promašaje, ali način na koji se nosite sa njima može pretvoriti potencijalni neuspeh u trenutak za pamćenje. Ključno je da publika bude angažovana i da se predstava nastavi!

Foto: Privatna arhiva

 

 

Kada biste mogli da koristite magiju da rešite jedan svakodnevni problem ili olakšate život, šta bi to bilo?

Kada bih mogao da koristim magiju da rešim jedan svakodnevni problem, verovatno bih izabrao da napravim „samoorganizovanu“ čaroliju za nered. Zamislite da mahnete rukom i sve u vašem domu - papiri, odeća, nasumični predmeti - odmah se sve sortira, vrati na svoje pravo mesto, a prostor je besprekoran. To bi uštedelo toliko vremena i smanjilo stres, što bi svima učinilo život mnogo lakšim!

Postoji li neka stvar zbog koje ne biste izveli određeni mađioničarski trik?

Verovatno bih izbegao da radim magične trikove sa bilo čim što bi moglo predstavljati stvarnu opasnost za publiku ili životinje u situacijama kada se njihova bezbednost ne može garantovati. Takođe, izbegavao bih korišćenje ličnih stvari ili osetljivih tema koje bi nekome mogle da budu neprijatne. Cilj je zabaviti i zadiviti, a ne izazvati štetu ili nevolju.

Koje je najiznenađujuće mesto ili situacija u kojoj ste izvodili magiju i kako je prošlo?

Jedno od najiznenađujućih mesta na kojima sam izvodio magiju je u javnom prevozu, gde novčić nestaje dok ćaskam sa nekim u vozu. Nastup u neplaniranoj situaciji zaista može nekome ulepšati dan.

Da niste mađioničar, šta biste radili?

Da nisam mađioničar, mislim da bih radio u oblasti psihologije jer se i magija i psihologija vrte oko razumevanja i uticaja na um. Baš kao što magija stvara iluzije igrajući se percepcijom i pažnjom, psihologija uranja u to kako ljudi misle, osećaju i kako se ponašaju. Oba polja se odnose na otključavanje misterija ljudskog uma, bilo da se radi o magičnom triku ili pomoći nekome da razume svoje misli.

Kako čuvate tajnu mađioničara? Imate li tajnu svesku ili sef?

Čuvanje tajne mađioničara je ključno. To je ono što čuva magiju i čudo za publiku. Otkrivanje trikova iza iluzija može pokvariti iskustvo i oduzeti čaroliju. Misterija je veliki deo onoga što čini magiju tako zadivljujućom. Imam svesku koja svuda putuje sa mnom. To je odličan način da pratim inspiracije i ideje koje imam tokom svog svakodnevnog života.

Da li sanjate o trikovima?

Da, naravno! Neke ideje su upravo proizašle iz snova. Nikada nisam sanjao punu rutinu, ali sam koristio ono čega sam mogao da se setim iz svojih snova da postavim temelje nekih svojih dela. Jedna koja mi je pala na pamet bila je lebdeća sveća.

Da li ste izmislili sopstveni magični trik?

Da, mnogi trikovi koje sam napravio su moji. Ponekad uživam u kreativnom procesu jednako, možda I više od izvođenja završenog trika pred publikom. Moj omiljeni izum zasnovan je na Frankenštajnovom čudovištu - dva pomoćnika bi me sagradila iz delova i ja bih oživeo.

Šta je sledeća velika stvar za tebe?

C’est la Magie će biti najveći šou u magiji! Uverite se da ne propustite priliku da vidite 5 najvećih svetskih mađioničara uživo na sceni, pre nego što nestanu!

Ulaznice se nalaze u prodaji na tickets.rs www.clmagie.rs ili www.tickets.rs, a organizatori su za naše čitaoce obezbedili i posebno iznenađenje. U pitanju je “magični” promo kod koji nosi 20% popusta na karte, a važi do 25.09. Sve što treba da uradite je da prilikom kupovine karte ukucate promo kod MAGIC i ostvarićete popust na kupljene karte. Takođe, sjajna vest je da deca do 7 godina ulaze besplatno u pratnji roditelja (bez dodeljenog sedišta).

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

(VIDEO) Priznanje opštine Mali Zvornik Draganu J. Vučićeviću! Među dobitnicima i premijer, ministar, generali...
Društvo

(VIDEO) Priznanje opštine Mali Zvornik Draganu J. Vučićeviću! Među dobitnicima i premijer, ministar, generali...

Za opštinu Mali Zvornik danas je poseban dan. Danas se obeležava Dan opštine, 17. septembar, tačno osam decenija od oslobođenja teritorije opštine od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu i 69. godišnjica od osnivanja lokalne samouprave. Zaslužnim pojedincima i organizacijama uručena su i priznanja, a među nagrađenima je i urednik i vlasnik lista Informer Dragan Vučićević.

17.09.2024

13:17

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija