• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.09.2024

12:56

Otvoren Filmski festival LIFFE u Leskovcu: Vladimir Perišić prvi laureat "Otiska" Gorana Paskaljevića

jugmedia.rs

Kultura

Otvoren Filmski festival LIFFE u Leskovcu: Vladimir Perišić prvi laureat "Otiska" Gorana Paskaljevića

Podeli vest

Vatromet, crveni tepih, muzika, moderni balet i sjajni Nebojša Dugalić obeležili su večeras početak 17. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), jedinstvenog u Evropi.

Pečat festivalu dali su prijatelji, a posebno Kristina, supruga slavnog reditelja Gorana Paskaljevića, čije će ime narednih godina nositi njegov pečat.

Kristina Paskaljević, koju leskovačka filmska publika u punom pozorištu najverovatnije vidi prvi put, dobila je najveći aplauz jer je s emocijama pročitala svoj govor, navodeći razloge zbog kojih je pristala da nagrada "Otisak" za najboljeg mladog režisera ponese ime njenog supruga. Ove godine nagrada je pripala reditelju Vladimiru Perišiću.

Foto: jugmedia.rs

 

- Nije mi lako večeras, pošto je na današnji dan pre četiri godine Goran umro u Parizu, baš kada je na ovom festivalu trebalo da primi nagradu. Ipak, srećna sam i veoma dirnuta što sam večeras sa vama da podelimo ovu prvu nagradu koja nosi Goranovo ime. Bilo mi je važno da postoji neka vrsta poveznice između njegovog dela i nove generacije, kako bi na taj način bio prisutan u kinematografskom stvaralaštvu - kazala je supruga genijalnog režisera.

Festival je zapravo počeo baletskim numerama ekipe Pozorišta na Terazijama, a najupečatljivija je bila ona na muziku iz kultne serije "Otpisani", uz pratnju sjajnog leskovačkog benda pod vođstvom Vladimira Mladenovića.

Foto: jugmedia.rs

 

Ljubiteljima sedme umetnosti obratio se, kao i svake godine, gradonačelnik Leskovca, koji je pokrovitelj, rekavši da je grad na Veternici postao centar kulturnih dešavanja, zahvaljujući LIFFE, ali i drugim brojnim kulturnim manifestacijama.

Na ovogodišnjem LIFFE, burnim aplauzom pozdravljeni su svi dosadašnji umetnički direktori, uz podsećanje da je Lajf osmislio LKC, a Saša Stojanović iz Leskovca, pisac, organizovao onaj prvi.

Foto: jugmedia.rs

 

Dugalić je pročitao dirljivo pismo Mire Banjac, u čijim filmovima je ostvarila, kako je napisala, svoje najbolje uloge. Ni Irfan Mensur, predsednik stručnog žirija, nije bio manje emotivan dok je otvarao Leskovački festival, govoreći o Paskaljeviću i o prvom filmu "Čuvar plaže u zimskom periodu", jednom od pet filmova koje je snimio pod rediteljskom palicom ovog režisera, ali koga je "Čuvar" vinuo u vrh srpske glumačke elite.

Foto: jugmedia.rs

 

- Radio sam s Paskaljevićem na pet filmova, i to je možda jedan od najboljih delova moje karijere. Goran je na snimanjima bio tih, blagorodan, ali je uvek znao šta hoće i šta je najvažnije. Umeo je da to objasni glumcima. Poslednji put smo sarađivali na filmu "Bure baruta". Bila je to mala uloga, ali mi je puno značilo što je rekao da voli kad me ima u filmu. Voleo je svoje glumce, a meni je bio prijatelj i van filma - kazao je između ostalog ovaj srpski glumac.

Inače, ovogodišnji LIFFE bio je jedinstven po tome što je na njemu bilo najviše glumaca od njegovog postojanja, iako se radi o festivalu reditelja.

Foto: jugmedia.rs

 

Crvenim tepihom prošetali su sledeći glumci, filmski stvaraoci, organizatori i gosti: selektor glavnog programa festivala Ognjen Sviličić, selektor programa "Binge" Bojan Vuletić, koselektor programa "Mladi autori u fokusu" i selektor studentskog programa Pavle Vučković. Zatim, članovi žirija glavnog programa festivala Irfan Mensur, glumac, Ivan Igić, reditelj i scenarista, kao i članovi žirija programa za studentski film Miloš Vlalukin, glumac, Dženan Esko, reditelj, Predrag Đurđević, scenarista, te gosti festivala Nebojša Dugalić, glumac, Vladimir Perišić, reditelj, Milan Knežević, reditelj i predsednik Udruženja umetnika Srbije, Nebojša Nele Garić, producent, Slobodan Ćustić, glumac, Kristina Bogunović Gavrić, glumica, Marija Vicković, glumica, Hana Selimović, glumica, Dušanka Glid Stojanović, glumica, Nikola Ristanovski, glumac, i Nada Blam, glumica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Direktor Pravosudne akademije: Novi zakon donosi brojne novine
Društvo

Direktor Pravosudne akademije: Novi zakon donosi brojne novine

Nacrt zakona o Pravosudnoj akademiji (PA) kojim se usklađuje rad ove institucije sa ustavnim izmenama, odlukom Ministarstva pravde upućen je 12. septembra na mišljenje Venecijanskoj komisiji o usklađenosti sa standardima Saveta Evrope, a direktor PA Nenad Vujić ističe da se u nacrtu posebno vodilo računa o statusu sudijskih i tužilačkih pomoćnika i savetnika u najvišim sudovima.

27.09.2024

14:24

TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)
Live TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)

Izmenom zakona o udžbenicima uvedena je "Nacionalna čitanka" za osnovno i srednje obrazovanje. Inicijativa je potekla od predsednika Aleksandra Vučića, a učenici će je dobiti besplatno. Šta je to što će nacionalna čitanka doneti nastavnicima, a šta učenicima? Na ovu temu u "Info jutro" govorili su direktor OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger i učiteljica Anita Gvero.

27.09.2024

09:27

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija