• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

03.10.2024

14:31

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča

Match Batcher

Kultura

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča

Podeli vest

Beogradska filharmonija nastupa prvi put pod dirigentskom palicom Haime Martina i predstavlja mladog violinistu Johana Dalenea, u petak 4. oktobra (Kolarac, 20č). Koncert nosi naziv “Živeti sa neprijateljem”, a orkestar izvodi dela Prokofjeva i Šostakoviča.

U životima Sergeja Prokofjeva i Dmitrija Šostakoviča, stvaralaštvo je često bilo opterećeno cenzurom, koja je uticala na stilski izraz kompozitora. Kada je nakon šesnaest godina života u inostranstvu, Sergej Prokofjev odlučio da se vrati u domovinu, znao je da će morati da promeni svoj stil kako bi bio prihvatljiv za sovjetsku vlast. U tu svrhu smanjio je upotrebu duhovitih, sarkastičnih i grotesknih elemenata i okrenuo se naglašenom lirizmu i melodičnosti.

Tako će razigrani Violinski koncert br. 2 Prokofjeva predstaviti mlada švedsko-norveška zvezda u usponu, Johan Dalene. Sa svoje 23 godine, već je nastupao sa vodećim orkestrima i u prestižnim koncertnim dvoranama kako u domovini, tako i u inostranstvu.

Foto: Paul Marc Mitchell

 

Sposobnost da pod njegovim prstima Stradivarijus zapeva (Le Mond), u kombinaciji sa osvežavajuće iskrenom muzikalnošću i povezanošću sa muzičarima i publikom, osvojila je mnogobrojne obožavaoce. 2022. godine, časopis Gramafon proglasio ga je Mladim umetnikom godine.

Publika će čitati između redova Petu simfoniju Šostakoviča, koju je kompozitor napisao kao odgovor na oštre kritike njegovih ranijih dela. Tako je nastalo jedno od najpoznatijih disidentskih dela na svetu, a kompozitor je partituri dao kratak podnaslov – "dugačka duhovna borba, krunisana pobedom".

Foto: Match Batcher

 

Trijumfalno finale koncerta biće u rukama španskog dirigenta Haimea Martina, šefa-dirigenta Simfonijskog orkestra iz Melburna, muzičkog direktora Kamernog orkestra Los Anđelesa, kao i šef-dirigent Simfonijskog orkestra Radio-televizije Irske. Karte su u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)
Live TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)

Nebojša Zelenović, predstavnik opozicije i kopredsednik stranke "Zajedno", rekao je da treba stupiti u generalni štrajk i da treba sve da stane, na taj način pozivajuću na haos i rušenje svega onoga za šta se Vučić gotovo deceniju i po bori. O tome su u Info jutru govorili prof. Goran Puzić i predsednik centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, Zoran Spasić.

03.10.2024

10:25

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija