• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Saša Kostić

11.10.2024

20:37

"Žarku ništa nije bilo teško"! Reditelj Nemanja Ćeranić za Informer o poslednjoj Lauševoj ulozi u filmu "Volja sinovljeva": "Pozvao me je iz Njujorka i rekao..."

Shutterstock/ATA images/Nebojša Babić

Kultura

"Žarku ništa nije bilo teško"! Reditelj Nemanja Ćeranić za Informer o poslednjoj Lauševoj ulozi u filmu "Volja sinovljeva": "Pozvao me je iz Njujorka i rekao..."

Podeli vest

Žarko Laušević preminuo je 15. novembra prošle godine u svojoj 63. godini života.

Pre smrti snimio je nekoliko projekata među kojima i film "Volja sinovljeva" čija nas premijera očekuje do kraja godine.

Reditelj ove postapokaliptične avanture, Nemanja Ćeranić, u intervjuu za Informer, ekskluzivno je otkrio detalje ovog projekta, prvog snimljenog u pomenutom žanru u Srbiji.

Nemanja nam je, između ostalog, ispričao i kako je došlo do toga da ulogu u filmu dobije i legendarni Žarko Laušević.

Foto: ATA Images

Reditelj Nemanja Ćeranić

Zbog čega ste se odlučili da film "Volja sinovljeva" stavite baš u postapokaliptični žanr? 

- Kao klinac oduvek sam voleo takve filmove. Dok samo odrastao omiljeni filmovi bili su mi "Terminator 2", "Krv i sport" i uvek sam razmišljao da li je moguće da se nešto tako snimi i kod nas. Sa 15-16 godina počeo sam da se profilišem za novoholivudski američki film koji mi estetski i poetski veoma leži. Izdvojio bih autore Brajana de Palmu, Voltera Hila i Džona Karpentera. To je nešto na čemu sam odrsato. Kada se sabre taj njihov opus, estetika i pristup filmu je nešto ka čemu sam oduvek težio.

Foto: Foto: Nemanja Miščević

Scena iz filma "Volja sinovljeva"

Da li je bilo teško realizovati takvu ideju ovde u Srbiji?

- Razmišljati o projektu poput "Volje sinovljeve" u postapokaliptičnom žanru bilo je gotovo skoro pa neizvodljivo. Inicijalna ideja je bila ta - kako bi se Srbi ponašali kao jakuze kada bismo neku japansku kulturu ubacili u naš milje. Kada smo scenarista Strahinja Madžarević i ja razmišljali kog bi žanra film bio, znali smo sigurno da je to avantura.

Foto: Nemanja Miščević

Scena iz filma "Volja sinovljeva"

Scenario je inspirisan i našim epskim narodnim pesmama...

- Tako je. Shvatili smo da su naše narodne epske pesme veoma specifične pogotovo zbog naše tradicije i svih priča koje su bile inspirativne. Pokušali smo da ciklus narodnih epskih pesama ubacimo u postapokalipsu. Kada nam se javila ideja da ubacimo guslara iz budućnosti, u tom trenutku smo shvatili da je to pravi put kojim film i scenario treba da idu.

Foto: Nemanja Miščević

Nemanja Ćeranić tokom snimanja filma "Volja sinovljeva"

Da li je bilo teško pronaći lokacije za snimanje?

- Jeste. U prvi mah hteli smo da neke od scena snimimo u Deliblatskoj peščari. ali onda smo shvatili da Borska jalovišta mnogo dobro izgledaju, podećaju na australijske pustinje. Kada smo otišli u Bor i Borski rudnik shvatili mso da je to ono što nama najviše odgovara. Tako da smo prvi deo filma snimali tamo.

Snimanje ste počeli još 2017. godine pa ste ga prekinuli. Nastavili ste tek 2023. godine. Zbog čega?

- Zato što je film izsiskivao velika finansijska sredstva koja nismo imali u početku. Posle prekida snimanja tražili smo sponzore i onda je uspeo da nam pomogne Miloš Avramović koji je i jedan od producenata filma.

Foto: Nemanja Miščević

Scena iz filma "Volja sinovljeva"

Osim finasijskog dela, šta je još bilo teško tokom rada na ovom projektu?

- Bilo je teško napraviti ceo taj svet. Kada snimate nešto što se dešava u sadašnjosti onda je lako jer možete upaliti kameru i snimati gde god vam padne na pamet. Svet i okruženje u "Volji sinovljevoj" je iziskivao da sve pravimo, od scenografije, kostima, rekvizita i specijalnih efekata, od onih na setu pa sve do onih koje smo dodavali u postprodukciji. "Volja sinovljeva" je zapravo narodna epska pesma koju ljudi slušaju u kafani i hoće da saznaju šta je zapravo istina tog našeg sveta. 

Kako je Žarko Laušević reagovao kada ste mu ponudili da igra u filmu?

- Žarku Lauševiću se mnogo svideo scenario kada smo se čuli i pričali o tome, sada već davne 2017. godine. On je tada bio u Njujorku. Kada je pročitao scenario, pozvao me je i rekao da apsolutno želi da igra u tom filmu. Svaki glumac koji je pročitao scenario bio je poprilično zadovoljan i bilo mu je izazovno da tako nešto igra.

Foto: Nemanja Miščević

Žarko Laušević u filmu "Volja sinovljeva"

Kakav je Žarko bio na snimanju, da li mu je nešto bilo teško?

- Ništa mu nije bilo teško. On je bio veliki profesionalac i stalno je pričao o scenariju i liku koji treba da igra. Preminuo je pre nego što smo završili snimanje filma pa ćemo videti u kojoj meri i da li će se naći u filmu i seriji koju naknadno spremamo. Svakako je deo projekta. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Zoran Marijanović je nevin, u pitanju je organizovani zločin? Novi momenti oko ubistva pevačice isplivali na videlo! (VIDEO)
Live TV

Zoran Marijanović je nevin, u pitanju je organizovani zločin? Novi momenti oko ubistva pevačice isplivali na videlo! (VIDEO)

Zoranu Marijanoviću nastavljeno suđenje za ubistvo supruge Jelene Marijanović. Sudsko veće je pozvalo kao svedoka kumu, kao i Jeleninu tetku koja se nije pojavila u sudu. Kuma je svedočila da se sa Jelenom čula neposredno pre nego što je ubijena. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je kriminolog Dobrivoje Radovanović. Uživo u program javili su se i Nenad Šipka iz Centra za forenzička istraživanja kao i advokat Nebojša Milosavljević.

11.10.2024

13:01

Uvodi se novi zakon za kladionice i kockarnice? Evo koga će najviše pogoditi! (VIDEO)
Live TV

Uvodi se novi zakon za kladionice i kockarnice? Evo koga će najviše pogoditi! (VIDEO)

Estradne ličnosti po novom zakonu više neće moći da reklamiraju kockarnice i kladionice. Vlada Srbije svojim merama pokušava na ovaj način da smanji mogućnost zavisnosti od ove vrste zabave. Zavisnost od kockanja vrlo je opasna, a smatra se da je svaki treći tinejdžer zavisi od kockanja, a najmlađi zavisnik ima samo 7 godina. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokatica Slavka Babić i Olivera Sbutega Filipović iz Dnevne bolnice za patološko kockanje.

11.10.2024

12:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Oglasio se Borelj i besan je! "Nuklearni rat se ne sme voditi!"
Planeta

Oglasio se Borelj i besan je! "Nuklearni rat se ne sme voditi!"

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je danas da dodela Nobelove nagrade za mir japanskoj organizaciji Nihon Hidankjo, koja okuplja preživele iz Hirošime i Nagasakija na koje su bačene atomske bombe, služi kao podsetnik na veoma teške posledice povezane sa upotrebom nuklearnog oružja.

11.10.2024

23:00

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Po ovome se prepoznaje Topola!
Srbija

Po ovome se prepoznaje Topola!

Po uzoru na ostala mesta u Srbiji, čije trgove krase ogromna trodimenzionalna slova kojima je ispisano ime grada, omiljene lokacije za selfije mladih i gostiju, i Topola je dobila takav simbol!

11.10.2024

15:16

Nauka