• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

18.10.2024

14:51

Radošu Bajiću uručena nagrada "Kristalna koala" za film "Heroji Halijarda" (FOTO)

Nikola Skenderija

Kultura

Radošu Bajiću uručena nagrada "Kristalna koala" za film "Heroji Halijarda" (FOTO)

Podeli vest

Danas je Jugoslovenskoj kinoteci održana svečanost povodom dodele nagrade “Kristalna koala” za najgledaniji igrani film na ovogodišnjem XXI Srpskom filmskom festivalu u Australiji, održanom od 14. do 24. marta.

Na ovoj tradicionalnoj filmskoj manifestaciji, koja se svake godine održava u Sidneju, u konkurenciji od pet domaćih igranih filmova, ove godine prestižna nagrada "Kristalna koala" pripala je ostvarenju "Heroji Halijarda", scenariste i reditelja Radoša Bajića.

U prisustvu zvanica i predstavnika medija, nagradu "Kristalna koala", u ime Serbian Film Festival INC Australia, autoru Radošu Bajiću uručio je Njegova Ekselencija Ambasador Australije u Srbiji gospodin Daniel Emery.

Foto: Nikola Skenderija

 

- Najpre želim da čestitam organizatorima festivala na njihovoj posvećenosti, entuzijazmu i istrajnosti da očuvaju ovaj most između naša dva naroda, koji ojačava kulturne veze između Australijanaca i Srba, a istovremeno pruža mogućnost srpskom narodu koji živi u Australiji da očuva vezu sa svojim korenima i maticom. Čestitam i autoru filma "Heroji Halijarda" na ovom filmskom ostvarenju koje donosi veoma emocionalnu i delikatnu priču o herojstvu i očaju, prikazanu kroz sudbinu jedne srpske porodice raspolućene sukobima, dok nas istovremeno podseća na važne, ponekad zapostavljene činjenice o ovom ratu - izjavio je, uručujući nagradu, Ambasador Australije u Srbiji gospodin Daniel Emery.

Foto: Nikola Skenderija

 

- Srpski filmski festival u Australiji je značajna kulturna manifestacija koja okuplja srpski narod u tom delu sveta i, kao pupčanom vrpcom, vezuje ih za korene. Ponosan sam što je upravo taj narod, naša publika zaslužna što je film "Heroji Halijarda" dobio ovo važno priznanje - izjavio je autor filma, Radoš Bajić, zahvaljujući se organizatorima na nagradi u svoje, ali i u ime 480 saradnika koji su učestvovali u realizaciji filma.

Film "Heroji Halijarda" autora Radoša Bajića, nastao u koprodukciji Contrast Studios i Telekoma Srbija, svoju internacionalnu premijeru imao je na filmskom festivalu POFF Black nights u Talinu (Estonija), nakon čega je usledila veličanstvena beogradska premijera u oktobru 2023. kao i uspešna bioskopska distribucija u zemlji i regionu.

Foto: Nikola Skenderija

 

Zatim je usledilo ućešće na Filmskom festivalu SFF u Čikagu, gde su "Heroji Halijarda" osvojili nagradu za najbolji film, kao i na XXI Srpskom filmskom festivalu u Australiji. Sa velikim uspehom film je prikazan i na specijalnim projekcijama u Parizu, u Los Anđelesu, Bostonu i više gradova Kanade, kao i na prestižnom Internacionalnom filmskom festivalu u Moskvi, gde je izazvao veliki interes publike i kritike.

Usledila je i specijalna projekcija u SAD, koja je realizovana početkom marta u američkom Kongresu na Kapitol Hilu, uz prisustvo kongresmena, senatora američkog Senata i uglednih zvanica iz američkog kulturnog i javnog života. 

Značajan internacionalni uspeh filma, koji je inspirisan operacijom "Halijard", najvećom akcijom spasavanja pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, nastavljen je nagradom "Zlatni Mač", za najbolji film na Festivalu ratnog filma u Rusiji, a nedavno je ugovoreno i emitovanje na nacionalnoj televiziji Narodne republike Kine,  gde će "Heroje Halijarda" moći da vidi više stotina miliona gledalaca, kao i distribucija filma na teritoriji SAD, Kanade, Australije i Novog Zelanda, što je od ogromnog značaja za našu kinematografiju i kulturu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!
Live TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je ispitivanjem dečaka Koste K, koji je počinio masovno ubistvo 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", nastavljeno suđenje njegovim roditeljima Miljani i Vladimiru Kecmanoviću. Da li će i kako njegove izjave uticati na presudu njegovim roditeljima? Na ovu temu su u "Info jutru" govorili advokat Nemanja Todorović i psihoterapeut Marija Milenković.

18.10.2024

10:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Kome smeta Donald Tramp?! Da li će bivši predsednik dočekati živ izbore?
Planeta

Kome smeta Donald Tramp?! Da li će bivši predsednik dočekati živ izbore?

Američka predizborna kampanja je stigla do kraja - sve bi trebalo da se završi za tri nedelje. Ali upravo ono što bi "trebalo" ne znači da će tako biti i u stvarnosti, te nema šanse da glasanje 5. novembra stavi tačku na borbu za vlast u Americi. Štaviše, 6. novembra SAD će preći u novu, mnogo opasniju fazu za sve (ne samo stanovnike), piše Petar Akopov za RIA Novosti.

18.10.2024

17:30

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija