• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.10.2024

15:32

Proslava 15 godina ulične muzike! Neven Kogović: Podrške građana me je održala

Privatna arhiva

Kultura

Proslava 15 godina ulične muzike! Neven Kogović: Podrške građana me je održala

Podeli vest

Ulični svirač Neven Kogović promovisao je svoj novi dvostruki album ''Vražjim stopama'' u podzemnom pešačkom prolazu na Zelenom vencu.

Promocija se poklopila sa 15. godišnjicom Nevenovog kulturno-umetničkog programa na tom mestu, gde je njegova muzika godinama deo beogradske svakodnevice.

Osvrnuvši se na proteklih 15 godina, Kogović je izrazio zahvalnost građanima Beograda, uz čiju je pomoć nastao ovaj kao i prethodnih sedam albuma.

''Otkako sam počeo da sviram na Zelenom vencu imao sam sreću da steknem blagonaklonost građana koji su u vreme kad ulično sviranje još nije bilo zakonski regulisano, izdejstvovali saglasnost od Opštine Savski venac da mogu u jutarnjim časovima izvoditi svoj kulturno-umetnički program'', naglasio je.

Neven istakao da je u prolazu na Zelenom vencu upoznao mnoge istaknute muzičare čije je poznanstvo imalo dalekosežan i plemenit uticaj na njegov i muzički razvoj i život uopšte.

''Na ovom mestu sam upoznao Milenu Krstić i Dušana Đukića Đuku iz Nacionalnog ansambla Kolo koji su mi pružili mogućnost da od njih učim o srpskom folkloru i koji su me dalje povezali ne samo sa svojim kolegama muzičarima iz Kola već i sa članovima orkestara RTS-a i RTV-a sa kojima sam ostvario dugogodišnju saradnju'', istakao je Neven.

Reč je o muzičarima koji su radili i na ovom albumu, članovima Nacionalnog ansambla Kolo, harmonikašu Miroslavu Ivankoviću, klarinetisti Filipu Joviću Vujakoviću i gočobiji Borislavu Biraču, tamburašu orkestra RTV-a Nikoli Biraču, violinisti orkestra RTS-a Saši Boroviću i profesoru trube Dragančetu Ristevskom iz Big-benda RTS-a, kao i čuvenom džez gitaristi Branku Maćiću Mačku. 

Foto: Privatna arhiva

 

Njegov novi album ''Vražjim stopama'', koji sadrži 12 pesama, predstavlja snažnu mešavinu tradicionalne srpske muzike i folklora, džipsi džeza i afro-latino ritma.

Jedna od pesama na albumu je inspirisana knjigom Dobrice Ćosića ''Vreme zla'', dok je pesma ''Tatko i sinko'' posvećena Nevenovom bliskom prijatelju Ivanu Despotoviću i počasnom predsedniku škole latino plesova Dansa del arte, čiji je i Neven član.

Značajan trenutak u Kogovićevom radu je pesma ''Gruba igra'', koja je postala naslovna pesma jedne epizode popularne RTS-ove serije ''Jutro će promeniti sve''. 

''To je prvi put da je moja muzika došla do tako velike publike, a bilo je zanimljivo videti kako je serija oživela moja lična iskustva na nov način,” kazao je .

Na kraju promocije, Kogović je, kao znak zahvalnosti, podelio potpisane kopije svog novog albuma prisutnim građanima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!
Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!

Ove godine su kazandžije i lampeci za pečenje rakije posebno traženi, jer je šljiva u čačanskom kraju dobro rodila. Kolika je potražnja svedoče i liste čekanja, kod malobrojnih koji se ovim poslom još bave.

20.10.2024

17:27