• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

10.09.2023

17:45

Deda koji je gledao kako mu kasape unuka i nije hteo prstom da mrdne! Zbog njega porodicu prati prokletstvo 70 godina

Youtube/Printscreen

Showbiz

Deda koji je gledao kako mu kasape unuka i nije hteo prstom da mrdne! Zbog njega porodicu prati prokletstvo 70 godina

Podeli vest

Prokletstvo milijardera koji nije hteo da daje novac porodici izazvalo je brojne i jezive tragedije.

Čuveni milijarder i naftni tajkun Džon Pol Geti proglašen je najgorim čovekom na svetu zbog svojih postupaka koje mnogi ne mogu da shvate. Naime, veruje se da veće cicije od njega nije bilo, a svojim najužim članovima porodice odbijao je da pomogne čak i onda kad su bili u najvećim mukama.

Milijarderska porodica Geti danas ima desetine članova, od kojih svi nose svoje traume i tragedije, a mnogi veruju da iza svega stoji stara kletva.

Bogatstvo porodice Geti danas iznosi oko 22 milijarde dolara i mnogi bi dali sve da mogu da budu makar i najmanje važan njen član, ali nije malo onih koji veruju da kod Getijevih nije sve tako idilično. Naime, godinama kruži priča da ovu porodicu prati staro prokletstvo.

Poslednja "žrtva kletve" bio je Džon Gilbert Geti, koji je u 53. godini pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi krajem 2020. godine. Iza sebe je ostavio ćerku Ajvi i braću Bilija i Pitera, a ova smrt obavijena je velom tajni.

 

 

Džon Gilbert bio je dugokosi, tetovirani unuk naftnog magnata Džona Pola Getija i naslednik bogatstva od 5 milijardi dolara, a preminuo je u 52. godini, samo dva meseca nakon majčine smrti i pet godina nakon bolne smrti svog starijeg brata Endrjua.

Endrju Geti je pronađen mrtav 31. marta 2015. u svom domu u Beverli Hilsu, a pronašla ga je njegova bivša devojka, golog od struka, okruženog lokvom krvi. Bolest srca i upotreba droga navode se kao uzrok smrti.

Nije bilo škrtijeg čovka od njega

Iako je od porodice Geti napravio ovo što je danas, Džon Pol Geti važio je za neverovatno škrtog čoveka, a tokom jednog intervjua čak je rekao: 'Nikad nikome ne dajem novac, to je loše i pogrešno'.

Ni nakon smrti nije svoje prazne milijarde prepustio porodici pa čak ni bolesnom unuku, već je sve prepustio nekoliko udruženja od kojih je deo posvećen njegovom omiljenom hobiju – prikupljanju umetnina.

Foto: profimedia

 

 

U trenutku smrti 1976. godine bio je 'težak' sa šest milijardi dolara, što je prema današnjoj vrednosti čak 21 milijarda.

Imao je petoro dece i ženio se pet puta. Njegov najmlađi sin Timoti preminuo je od tumora na mozgu kada je imao samo 12 godina. Njegov najstariji sin Džordž ubo se viljuškom dok je bio pod uticajem droga i alkohola. Drugi sin, Džon Pol Geti II, postao je zavisan od heroina, baš kao i njegova druga supruga Talita, koja je umrla od predoziranja.

Odbio je da plati otkup

Javnosti je poznata i tragična priča njegovog unuka kojeg je italijanska mafija otela 1973. godine, kada je imao samo 16 godina. Džon Pol Geti odbio je da plati cifru od 2,2 miliona dolara, a na to je pristao tek kada su mu poslali deo unuka - njegovo uvo.

 

 

Nakon gotovo četiri meseca zatočeništva, u italijanske dnevne novine stigla je vest o odsečenim unukovim uhom. Otmičari, koji sada traže 3,2 miliona dolara, napisali su: 'Ovo je njegovo uvo. Ako ne dobijemo novac za 10 dana, stići će još jedno. Drugim rečima, stići će u manjim delovima.'

Sin vraćao otkup u ratama

Geti je pristao da pomogne i na kraju je platio 2,9 miliona. Prvo je uštedeo 2,2 miliona jer je to bio maksimalni iznos koji se mogao odbiti od poreza. Ostatak iznosa pozajmio je sinu koji je novac morao vratiti s 4% kamate.

Mafija ga je nakon toga pustila na slobodu, ali on tu traumu nikada nije preboleo pa je završio kao narkoman. Godine 1981. doživeo je moždani udar, ostao je slep, nepokretan i nem, te je ostao prikovan za invalidska kolica sve do svoje smrti 2011. u dobi od 54 godine.

 

 

Imao je samo jedno dete - Baltazara Getija (45) koji je jedan od najuspešnijih Getijevih potomaka sa svojim ujakom Markom Getijem (60) koji je osnivač fotografske agencije Getty Images.

Nats, odnosno Natalia Geti, jedna je od retkih s prezimenom Geti iz nove generacije potomaka koja je dospela u javnost zbog šokantnih detalja. S druge strane, mnogi tvrde da je inspirativna i hrabra i da je neko ko je uspeo da pobedi svoje demone.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!
Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!

Iza odluke o zauzimanju određenog regiona na teritoriji Belorusije ne stoji opozicija, već Zapad, ukazuju ruski eksperti, komentarišući upozorenje beloruskog predsednika da predstavnici beloruske opozicije, koji se nalaze u inostranstvu, žele da zauzmu jedan od regiona u zemlji, proglase novu vlast i da uvedu tamo snage NATO-a.

28.04.2024

17:42

Magazin

Džet set

Srbija