• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

02.08.2024

12:47

"To je srpska mafija": Srbi ponovo predstavljeni kao negativci u američkoj seriji (VIDEO)

Printscreen/youtube/Shutterstock

Showbiz

"To je srpska mafija": Srbi ponovo predstavljeni kao negativci u američkoj seriji (VIDEO)

Podeli vest

Nažalost, do sada smo navikli da američki filmovi i serije predstavljaju narode sa Balkana na vrlo specifičan način.

Srbi su obično predstavljeni kao krupniji ili sitniji kriminalci, a naši glumci neretko u holivudskim naslovima glume Ruse sa sumnjivom prošlošću.

Poslednji poznat primer predstavljanja našeg naroda u američkoj seriji je jako iznervirao gledaoce sa našeg podneblja, ne samo zbog loše karakterizacije, već i zbog banalnosti kojom se pristupilo u pisanju scenarija.

Isečak iz serije "Čikago Med" iznervirao je, ali i nasmejao naše gledaoce. Naime, u medicinskoj drami u jednom kadru vidimo grubog muškarca koji dovodi jednu Milenu u prijemno odeljenje.

Foto: Printscreen/Youtube

Scena iz serije "Čikago med"

Muškarac je odmah sumnjiv lekarima, među kojima se našao jedan sa poprilično smešnom tvrdnjom. Lekar je na osnovu tetovaže koju muškarac ima na vratu zaključuje da je on "pripadnik srpske mafije" kao i da je ta tetovaža tradicionalno obeležje baš te mafije.

U spornoj sceni osoblje diskutuje o muškarcu koji je doveo devojku u bolnicu, i pitaju se ko bi on mogao biti.

- Kaže da je njen rođak - kaže medicinska sestra.

- Vidiš li tu tetovažu na njegovom vratu? Siguran sam da je to srpska mafija - kaže dr Skot, lik iz serije.

U nastavku isečka vidimo da Milena izlazi iz bolnice uprkos preporukama lekara, a dr Skot pokušava da je ubedi da ipak ostane, dok muškarac požuruje izlazak iz bolnice, prenosi Blic.

Foto: Printscreen/Youtube

Scena iz serije "Čikago med"

Koja mafija je u pitanju, ne zna se, pošto scenaristi nisu bili dovoljno motivisani da napišu bilo šta konkretno ili zanimljivo. Iako uvek moramo da imamo u vidu da ne gledamo dokumentarce već igrane filmove i serije i da je umetnička sloboda jako bitna za građenje priča, za lenj i zbrzan scenario ne može se naći opravdanje. Ovakva karakterizacija Srbina je posebno čudna, uzevši u obzir da u Čikagu, gde je smeštena radnja serije, živi dosta Srba.

"Srpska mafija? Mi nemamo srpsku mafiju", "Da li mi imamo mafiju uopšte u Americi", "Bože, zovite odmah policiju", samo su neki od komentara koji se mogu naći na brojnim objavama na društvenim mrežama. Moramo priznati da ima više komentara koji ismevaju seriju jer ne mogu da veruju šta su čuli i videli, tako da, makar se ovog puta nismo toliko iznervirali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Putin će imati samo jedan uslov za okončanje rata! Zelenski je uveo čitav ukrajinski narod u propast, a državu u nestajanje! (VIDEO)
Live TV

Putin će imati samo jedan uslov za okončanje rata! Zelenski je uveo čitav ukrajinski narod u propast, a državu u nestajanje! (VIDEO)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je počeo da dopušta mogućnost mirovnih pregovora sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, zbog verovatnog dolaska Donalda Trampa na vlast u Americi, piše Onet pozivajući se na poljskog politikologa Vitolda Sokalu. Ova saznanja i pitanje da li će do pregovora uskoro i doći komentarisali su Ivan Ivanović iz SNP "Naši" i putem video-linka bivši protivterorista i dobrovoljac u ratu u Donbasu Radomir Počuča.

02.08.2024

12:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Milica poražena od Izraelke! Srpkinja ide u borbu za bronzu na OI!
Olimpijske igre

Milica poražena od Izraelke! Srpkinja ide u borbu za bronzu na OI!

Srpska džudistkinja Milica Žabić (30) poražena je od predstavnice iz Izralea Raz Herško (26), u kategoriji preko 78 kilograma. Ona će od 16 časova u repasažu pokušati da stigne do bronzane medalje sa dve pobede. Prva rivalka biće joj Japanka Sone Akira, a u slučaju da pobedi, za medalju će se boriti protiv bolje iz duela Larisa Cerić (Bosna i Hercegovina) - Kim Ha-jun (Južna Koreja).

02.08.2024

12:24

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija