• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: national geographic

17.11.2019

10:33

OVIH 9 ŽIVOTINJA NEĆETE VIDETI U ZOO VRTU! Razlog je vrlo jednostavan! (FOTO/VIDEO)

Zanimljivosti

OVIH 9 ŽIVOTINJA NEĆETE VIDETI U ZOO VRTU! Razlog je vrlo jednostavan! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Pojedine životinje su ili izuzetno retke ili veoma osetljive na promene uslova iz prirodnog okruženja, koje se ne mogu rekreirati u veštačkoj sredini, pa zbog toga ne mogu da budu stanovnici zoo vrta

Ljudi odlaze u zoo vrtove i akvarijume kako bi se približili onim vrstama životinja koje u suprotnom nikad ne bi mogli da vide iz blizine.

Edukacija i očuvanje vrsta su među glavnim zadacima modernih zoo vrtova, istakao je prirodnjak iz Nacionalne Federacije Divljine, David Mizejevski, za Riders Dajdžest.

UGROŽENA AUSTRALIJSKA ZEBA PROGLAŠENA ZA PTICU GODINE! Nećete verovati koliko je "velika"! (FOTO)

- Međutim, postoje životinje koje naprosto ne možete da omogućite, iz bilo kog razloga ne mogu da se nađu pod ljudskom negom - rekao je Mizejevski.

SIOLA (ILI “AZIJSKI JEDNOROG”)

Siola je vrsta sisara koja se jedino može videti u predelu planinskog venca Anamita u Vijetnamu i Laosu. Ova vrsta životinje otkrivena je 1992. godine, prema Svetskom Fondu za Divljinu. Poznata je i kao “Azijski jednorog”, a smatra se kritično ugroženom životinjom, koju retko možete videti.

Foto: Pixabay

DŽINOVSKA LIGNJA

Najveća džinovska lignja do koje su naučnici došli, težila je gotovo tonu. “Okean je ogromno prostranstvo, a džinovska lignja živi u njegovim dubokim delovima, zbog čega su neuhvatljive i retko vidljive. Većinu saznanja o džinovskim lignjama imamo zahvaljujući leševima koji isplivaju na površinu, a koje pronađu ribari”, pisao je Smitsonijan. 

INDRI LEMUR

Indri je veliki lemur koji živi na Madagaskaru. U zatočeništvu nijedan nije preživeo duže od godinu dana. Istraživanja su pokazala da Indri lemuri jedu određenu hranu u određeno doba dana i da ova njihova životna navika ne može da bude zamenjena u zatočeništvu. Takođe, kada se izuzmu iz svog prirodnog okruženja, divljine, ovi lemuri se ne reprodukuju, iz nepoznatog razloga.

JAVANSKI NOSOROG

Najređi veliki sisar na planeti je javanski nosorog, i nijedan nije u zatočeništvu, prema Svetskom fondu za divljinu. Oni su stidljiva vrsta, koja je navikla da živi u bujnoj vegetaciji tropskih šuma, koje je teško stvoriti u veštačkim uslovima. Ovih nosoroga ima ukupno 63, i svi žive u Nacionalnom parku “Ujung Kulon”, u Indoneziji. 

LASTA

U fokusu života jedne laste je da leti. Zbog toga su veoma osetljiva vrsta ptice na život u zatočeništvu.

Foto: Pixabay

NARVAL

“Morski jednorog”, karakterističan po svom dugom, uzanom rogu, ćudljiva je životinja i lovi na velikim dubinama, pa je zbog toga i neuhvatljiva. “Za razliku od ostalih kitova, narvali mogu da žive preko 100 godina, ali u zatočeništvu brzo uginu, ograničavajući mogućnost za njihovo proučavanje”, navodi se u Smitsonijanu. “Kada je reč o ovoj zveri, jedino što imamo je uvid”, izjavio je kanadski specijalista za narvale, Pjer Ričard.

PLANINSKA GORILA

Tokom 1960-ih i 1970-ih godina bilo je mnogo pokušaja da se ugrožena vrsta planinske gorile uhvati i uzgaja, pre izveštajima Internacionalnog Konzervacionog Programa za Gorile. Nije sasvim jasno zbog čega ova vrsta gorila ne uspeva da preživi u zatočeništvu, a druge vrste mogu. Stručnjaci navode da je uzrok tome možda specifična ishrana ili stres koji dovodi do toga da se mnogo brzo razbole.

Foto: Pixabay

ROZE VILINSKI OKLOPNIK

Roze vilinski oklopnik nastanjen je u Argentini i retko se viđa i u divljini. Iz zoo vrta u San Dijegu saopštili su da je životni vek ove vrste oklopnika u zoo vrtu svega nekoliko godina. Zbog toga se o njima malo toga zna, ali zatočeništvo i promene u ishrani su se pokazale kao značajan izvor stresa.

VELIKA BELA AJKULA

Određeni akvarijumi su pokušavali da očuvaju veliku belu ajkulu u zarobljeništvu. Na primer, 2016. godine, velika bela ajkula je uginula u Japanskom akvarijumu posle tri dana, gde je odbijala da jede. Takođe, ova vrsta ajkule je poznata po tome što voli da luta po dubinama. “Mi ne možemo da u dovoljnoj meri obezbedimo uslove prirodnog okruženja, neophodne da bi velika bela ajkula preživela u zarobljeništvu”, objasnio je Mizejevski. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20