• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija danas

17.12.2019

14:46

SEBIČAN I ZLOČEST! Originalni rukopis knjige otkriva pravo lice PETRA PANA! Nedođija uopšte nije trebalo TAKO da se zove!

Zanimljivosti

SEBIČAN I ZLOČEST! Originalni rukopis knjige otkriva pravo lice PETRA PANA! Nedođija uopšte nije trebalo TAKO da se zove!

Podeli vest

Njegova mračna strana

Petar Pan je dečak koji nikada ne odraste, simpatičan neotesanko, koji je uverio generacije dece da se "snovi ostvaruju ako to zaista iskreno želimo".

Međutim, nakon što je prošle nedelje objavljen originalni rukopis Džejmsa Metjua Barija "Petar Pan i Vendi", otkrivena je mračnija strana njegovog junaka.

Sada će njegovi ljubitelji imati priliku da pročitaju verziju priče u Barijevom rukopisu i uvere se kakve je izmene unosio dok je pisao knjigu.

Foto: Youtube printscreeen/ Alicia Welsford

Novo izdanje otkriva kako je Bari prilagođavao karakter svog junaka da bi odgovarao publici 1911. godine. Primera radi, izbacio je opise u kojima kaže da je bio "nestašan dečak", koji se "prkosno" obraća Vendi, i koji se trudi da "bude prezriviji nego ikad".

- Osim toga, u verziji u rukopisu, Petar je "sebičniji" i "zločestiji" nego u verziji, koja je kasnije štampana - kaže Džesika Nelson, urednik novog izdanja.

Čini se da je ovakav opis više u skladu sa završetkom knjige, kada Petar ravnodušno saopštava Vendi da je potpuno zaboravio Zvončicu. Posle toga odvodi Vendinu ćerku u Nedođiju, ostavljajući Vendi, koja očajnički želi da pođe.

Foto: Youtube printscreeen/ Alicia Welsford

- Bari se nije bojao da pokaže da i deca mogu biti prgava - kaže urednica.

Autor je promenio i sam naziv Nedođija (Neverlend, tj. "nikad dostižna zemlja"). Prvobitni naziv glasio je Never Never Lend (Nikad, nikad dostižna zemlja) i zvuči "misterioznije".

Bari je prvobitno hteo da naglasi razliku između sveta odraslih i sveta Petra Pana, smatra Nelson.

- Nedođija je zapravo Nikad Nikad Dostižna Zemlja, zemlja u koju odrasli nikad, nikad ne mogu da stignu - objašnjava urednica.

Naslov rukopisa je promenjen u "Petar i Vendi" u štampanom izdanju iz 1911. godine, pre nego što je Vendi izbačena iz naslova. Ovo pokazuje koliko su Bariju bile važne žene. Iako Vendi ne zauzima naročito važno mesto u verziji u rukopisu, kada ponovo pročitate priču, imajući taj naslov na umu, sagledavate značaj njenog lika i taj naslov joj vraća ulogu koja joj pripada.

Foto: Youtube printscreeen/ Alicia Welsford

- Taj naslov daje Vendi ulogu koja preti da nestane pored harizmatičnosti Petra Pana - kaže Nelson.

Izdvačka kuća "SP Books" štampala je samo 1.000 primeraka rukopisa od 282 strane, po ceni od 140 funti. Verzija sadrži 21 ilustraciju preko cele strane u boji autorke Gvined Hadson koje krase izdanje iz 1930, objavljeno u veoma malom tiražu. Deo prihoda od prodaje biće poklonjen poznatoj Bolnici "Grejt Ormond strit", kojoj je Bari pred smrt preneo pravo umnožavanja.

Originalni rukopis čuva su u "Javnoj biblioteci u Njujorku."


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije
Politika

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma primio je danas Lazara Kovačevića, strelca kluba „Jagodina 92“, koji je prošle nedelje u Rio De Žanieru u Brazilu na kvalifkacionom turniru za Olimpijske igre osvojio prvo mesto u pucanju vazdušnom puškom na 10 metara i plasirao se na Olimpijske igre koje će ovog leta biti održane u Parizu.

24.04.2024

11:45

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija