• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

02.02.2020

10:11

ČUDNO POREKLO NAŠEG PONAŠANJA: Zašto namigujemo, pokazujemo srednji prst i tetoviramo se?

Zanimljivosti

ČUDNO POREKLO NAŠEG PONAŠANJA: Zašto namigujemo, pokazujemo srednji prst i tetoviramo se?

Podeli vest

Mnoge stvari radimo svaki dan i nikad se ne zapitamo odakle potiču i šta zaista znače, a većina njih ima vrlo interesantne priče i koren u mitologiji, starim verovanjima i paganskim običajima

Mnoge stvari radimo svaki dan i nikad se ne zapitamo odakle potiču i šta zaista znače, a većina njih ima vrlo interesantne priče i koren u mitologiji, starim verovanjima i paganskim običajima.

DA VAM OD DANAS SVE KRENE NABOLJE! Evo zašto je 2.2.2020. čaroban datum!

DLANOVI NE LAŽU! Spojite ruke, otkrijte šta vas čeka u ljubavi!

 

Da li ste se nekada zapitali zašto namigujemo ili pokazujemo srednji prst? Kako su nastala ova opšte prihvaćena ponaša širom sveta i koje je njihovo izvorno značenje? Biće zabavno da ih otkrijemo.
 

Namigivanje

Onaj ko namiguje signalizira drugoj osobi da će uskoro sa njom da podeli neko tajno saznanje. Nije očigledno zašto i šta je to, ali je namigivanje znak da odmah dovedemo stvarnost u pitanje. Ovo je poziv za buđenje. Ako zastanete i malo razmiliste o tome, to je već prilično čudno. Namigivanje zapravo ime veze sa pričom o jednookom Odinu iz nordijske mitologije.

Foto: pexels.com

Odin je moćan i mudar otac skandinavske religije. Bog mudrosti, ozdravljenja i pobede voljen je u svim germanskim tradicijama, a poznat je po svojoj žeđi za mudrošću.

Prema jednoj priči, na jednom od svojih putovanja u potrazi da proširi svoje znanje i svest, Odin je došao do izvora gde raste drvo "Yggdrasil". Opšte je bilo poznato da, ko pije vodu sa ovog izvora, spoznaće sve tajne i postati najmudriji na svetu. Ovaj izvor čuvao je Mimir, savetnik bogova i najmudriji lik skandinavske religije.

UŽIVATE NAREDNIH DESETAK MINUTA! Ovo su - najzabavnije automobilske Superboul reklame! (VIDEO)

Odin mu je zatražio malo vode. Mistično stvorenje je tačno znalo šta Odin traži i nije htelo da mu olakša: tražilo je bogu da žrtvuje svoje oko. Kako je Odin tražio apsolutnu mudrost, Mimir je smatrao da je to fer cena. Odin nije dva puta razmislio već je odmah bacio svoje oko u izvor, a Mimir mu je dozvolio da pije vodu sa izvora i spozna svo znanje ovoga sveta.

Foto: pexels.com

U mnogim likovnim prikazima i zbog činjenice da ima jedno oko, Odin izgleda kao da namiguje. To je priča odakle potiče namigivanje, a kada namigujemo i time signaliziramo da imamo za nekog neko tajno saznanje, zapravo odajemo počast Odinovom žrtvovanju.

NARODNA VEROVANJA ZA FEBRUAR! Evo šta nas čeka u martu ako BUDE SUNČAN POČETAK NAJKRAĆEG MESECA

Zašto pokazujemo srednji prst da bismo nekog uvredili?

Još u antičkoj Grčkoj su shvatili snagu seksualnosti, te je ona bila deo moći gotovo svih njihovih bogova. Uspravni muški polni organ je imao posebne moći. On je bio simbol velikog potencijala, snage koja je mogla da se bori protiv svakog demona, da preokrene lošu sreću u zlatnu priliku i da kreira novi i uspešan početak u svačijem životu.

Foto: pexels.com

Kod starih Grka ispružen srednji prst upravo je to značio – uspravni muški polni organ. Ali, zašto su ga pokazivali? Ovu ružnu gestikulaciju koristili su da oteraju bilo kakvu negativnu energiju i aktivnost usmerenu ka njima.

LEGENDA O SEDAM GAVRANOVA KOJI ČUVAJU ENGLESKU! Njihov odlazak ZNAČI PROPAST, a evo šta se sada DEŠAVA SA NJIMA

Pokazivanje srednjeg prsta i vređanje je pokušaj da se „veže“ i odbije loša energija koja je uperena protiv vas.

Zašto se tetoviramo?

Tetovaža je stari oblik umetnosti koji se tokom istorije pojavljuje u različitim kulturama. Naša moderna reč "tetovaža" dolazi od tahitske riječi „tatau“ što znači "nešto označiti".

Foto: pexels.com

Mnogi povezuju poreklo tetovaža sa verovanjem da je to žrtva koju prinosimo svojim telima kako bismo se dublje povezali sa onim što taj odabrani simbol predstavlja. U nekim zemljama se veruje da je reč o večnom tragu na našim smrtnim telima, koji može da prođe kroz sve naše reinkarnacije. Zato, pre nego što se odlučite za tetovažu, mudro odaberite njeno značenje i simboliku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17