• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

07.02.2020

17:20 >> 17:22

OVO JE NAJTUŽNIJE SRPSKO IME! Decu su tako nazivali nemilim povodom!

Zanimljivosti

OVO JE NAJTUŽNIJE SRPSKO IME! Decu su tako nazivali nemilim povodom!

Podeli vest

Rođenje deteta predstavlja najradosniji period u životima bračnih parova. Nakon porođaja, jedan od najuzbudljivijih zadataka koje čeka roditelje je konačna odluka o imenu. Biranje imena koje će nositi dete je lep, ali i odgovoran posao budućih roditelja, a mnogi kažu i najvažniji poklon koji ćete mu podariti. Motivi roditelja za davanje imena mogu biti različiti - svetski trendovi, tradicija ili lični afiniteti

Ukoliko pogledamo u prošlost, u srpskoj tradiciji, kao i u tradiciji drugih slovenskih naroda, lično ime je imalo veoma važnu simboliku. Smatralo se da odabir ličnog imena ima veoma veliki uticaj na formiranje ličnosti i buduću sudbinu. Najčešće su se davala imena zbog zaštite, kako bi čuvala dete od svakojakog zla ovoga sveta, neretko na osnovu nama bliskih mitologija kao što su grčka ili slovenska, a ponekad su deca dobijala ime nemilim povodom. 

ZBOG OVE SRPSKE REČI ĆE VAM SE DIĆI KOSA NA GLAVI! Odnosi se na dete! Zalediće vam se krv u žilama!

KO BI REKAO?! Oplemenite znanje iz OPŠTE KULTURE - Pred vama su 30 zanimljivih činjenica! OD JEDNE ZASTAJE DAH!

Ukoliko vam je stalo do značenja i simbolike imena, dobro je znati da se najtužnijim srpskim imenom smatra Nenad.

Foto: Pixabay

Nenad je  izvorno, čisto srpsko ime. Nastalo je od glagola “nadati se”, sa negacijom, tj. “iznenaditi se”. Ime se najčešće daje deci koja su došla na ovaj svet “nenadano”, “iznenada”, kome se roditelji nisu nadali.  Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama. Ovo ime je rasprostanjeno u Srbiji, ali i u našem regionu - Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.

Pojedini etnolozi smatraju drugačije. Naime, oni tvrde da ime Nenad vodi poreklo od negacije glagola "želeti“ što bi u prevodu značilo – neželjeno dete.  Međutim, mnogi osporavaju to mišljenje i smatraju da je pogrešno. Zanimljivo je da ovo ime nema izvedeni ženski oblik imena, prenosi Telegraf.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija