• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: net.hr/informer.rs

17.02.2020

21:58

ŠNAUCER: Idealan pas za stan koji će brzo naučiti sva pravila ponašanja!

Zanimljivosti

ŠNAUCER: Idealan pas za stan koji će brzo naučiti sva pravila ponašanja!

Podeli vest

Ova pasmina stiže iz Nemačke, tačnije područja Bavarske te danas spada u jednu od najstarijih pasmina

Šnauceri su poznati nemački psi, a pojavljuju se na slikama iz čak 17. veka. Prvi zapisi su iz 18. veka gde se ovaj pas spominje kao mali do srednje velik pas sa seoskih imanja. U početku su služili kao čuvari i uništivači štetočina koje su napadale zemlju.

Dobili ime po svojim brkovima

Patuljasti Šnaucer je zapravo manja verzija srednjeg šnaucera, ali u njemu nema ničeg patuljastog. Šnauceri su anatomski vrlo slični pinčevima, a razlikuje ih dužina dlake. Od davnina do danas se nije izmenio njihov naglašeni karakteristični oblik tela. Šnaucer su dobili ime po svojim brkovima jer Nemci za brkove kažu Schnazuer. Prvi Pinčer-šnaucer klub osnovan je 1895. u nemačkom gradu Kelnu, gde je izrađen prvi službeni Standard pasmine Patuljastog šnaucera.

Ako se odlučite za ovog psa, pripremite se na njegov stalan lov. Patuljasti šnauceri poznati su i kao pacolovci, to jest, imaju sklonost lovu na pacove i miševe. Ljudi su im kroz istoriju često sekli uši kako bi ih zaštitili od ugriza pacova.

Foto: Youtube

 

Boja ovih pasa je različita, te mogu biti od smeđih, rđavo smeđih, harlekin do sasvim sivih. Siva boja najpoznatija je i najviše se održala do današnji dana. Veličina šnaucera se deli na tri grupe: veliki, srednji i patuljasti. Patuljasti šnauceri su visine do 35 centimetara i preslika su srednjeg šnaucera. Bez obzira na veličinu, nemaju u sebi ništa patuljastog. Radi svog malog rasta, patuljasti šnauceri odlični su psi za stan. Kostur ovih pasa je čvrst, a dlaka oštra i ravna. Potrebno je kratiti i šišati dlaku jer ne otpada, a vrlo je gusta. Oči su im tamne i ovalne, dok su uši visoke. 1987. godine u Nemačkoj je donesen novi standard prema kojem je zabranjeno kupiranje (rezanje) ušiju i repa. Taj novi Standard FCI je priznao kao službeni.

Šnauceri su izdržljivi psi, radi kojih danas patuljasti šnauceri spadaju u red zdravih, čvrstih i izdržljivih pasa. Stabilni su i pouzdani, te se mogu koristiti kao službeni psi. Pravi su čuvari i često služe za zaštitu imovine ali i ljudi. Oni su vrlo inteligentni psi, a mogu se hvaliti i svojom hrabrošću. Ovi psi znaju što žele, lukavi su, ali jako vole svog vlasnika i spremni su mu puno pružiti.

Patuljasti šnaucer je dovoljno velik da bude pas i isto tako dovoljno malen da vam sedne u krilo. 

Priroda ponašanja patuljastog šnaucera

S obzirom na to da se radi o malom psu, temperament mu je nešto življi nego kod velikog psa. Idealni su kućni psi jer brzo uče i pokazuju svoju inteligenciju. Tipične osobine ovih patuljastih ljubimaca su ljubazan temperament spojen s mirnoćom. Dobroćudni su i vole da se igraju, ali najviše vole svog vlasnika.

Prema deci su nežni, tolerantni i živahni. Ne trebate brinuti o napadima agresivnosti ili razdražljivosti ako znate da ste ga dobro odgojili. Intuitivni su i mudri, ali i najbolje od svega, otporni na mnoge bolesti. 

Patuljasti šnauceri su vrlo zahvalni za život u stanu. Osim što su maleni, ne linjaju se i nemaju svoj miris. Trebate ih jedino redovno šišati i rezati im nokte koji redovno rastu i mogu smetati pri hodu. Prilagodljivi su i možete ih voditi svugda, ali i naučiti svom načinu života bez da vi zavisite o njemu. Ako vam dolaze gosti, pripremite ih na psa koji će ih cele iznjuškati jer oni vole da znaju ko je tko. Ne ponašaju se isto prema svima, a mnogo ponašanja zavisi od reakcije vlasnika.

Odgoj je kod ovih pasa vrlo bitan, pa njegovo ponašanje i želje zavise od ponašanja vlasnika. Ako ste više za odmaranje kod kuće i pas će to voleti, no ako ste sportista, svaku priliku za trčanjem će takođe prihvatiti. Odgoj je bitan i moraju znati šta znači da, a šta znači ne. S obzirom na njihovu mudrost, moraćete da se potrudite da zadobijete njihovo poštovanje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Om

pre 4 godine

Najbolji!!!!najmiliji, najslađi, najumilniji, najpametniji, ne linjaju se, nemaju miris...idealni!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija