• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti.rs

29.06.2020

13:38

DA LI ZNATE ZAŠTO KRALJ HERC JEDINI NEMA BRKOVE? I zašto ga zovu i "kralj samoubica"?

Zanimljivosti

DA LI ZNATE ZAŠTO KRALJ HERC JEDINI NEMA BRKOVE? I zašto ga zovu i "kralj samoubica"?

Podeli vest

Sigurno ne postoji nijedna osoba na svetu koja bar jednom nije igrala neku kartašku igru

I da nismo ljubitelji kartaških igara, sigurno ne postoji nijedna osoba na svetu koja bar jednom nije igrala čuveni tablić. Špil od 52 karte dobro je poznat širom planete, a likovi kraljeva, dama i žandara danas su skoro pa univerzalni, a svakako prepoznatljivi svuda. 

Sastav i izgled špilova razlikovao se od države do države, a slično je bilo i sa brojem karata. Italijanski špliovi, na primer, imali su 56 karata. Uobičajeni špil od 52 karte koji je danas najrasprostranjeniji vodi poreklo od francuskih karata iz 15. veka.

Odakle potiču karte?

Foto: Pixabay

O tome kako su karte stigle do Evropljana i danas postoji više teorija. Najverovatnija je da su doputovale iz Kine, Indije i Persije i to sasvim sigurno u drugoj polovini XIV veka jer od tada potiču prve crkvene zabrane koje obećavaju pakao svakome ko se bude kockao i poklekao pred ovom "đavoljom rabotom".

U vezi sa dobro poznatim "štihovima", istoričari i danas nagađaju da su ove karte sa četiri znaka - tref, pik, karo i herc, odnosno detelina, list, romb i srce predstavljale četiri srednjovekovna sloja društva. Trefovi tako simbolizuju seljake jer je detelina hrana za svinje, pikovi aristokrafiju (kao šiljci na kopljima, simbol vitezova), karoi bogataše, a hercovi crkvene starešine. 

Ipak, ličnosti kraljeva koje su se nalazile na kartama, naročito su se menjale, a jedan kralj je drugačiji od drugih jer jedini nema brkove!

Prvenstveno je predstavljao Karla Velikog - franačkog kralja koji je krunisan 800. godine, prvi car Franačkog carstva i prvi car u zapadnoj Evropi nakon propasti Zapadnog rimskog carstva.

Zatim Šarla VII Pobednika - francuskog kralja iz dinastije Valoa koji je vladao sredinom 15. veka. Uspeo je da oslobodi Francusku od Engleza tokom Stogodišnjeg rata i reformiše vojsku i državu.

Potom Šarla VI Ludog - Interesantno je i to da u većini špilova kralj srce jedini nema brkove. Razlog za to treba tražiti upravo u načinu proizvodnje ovih karata. Neki manje vešt proizvođač, kaže priča, loše je izradio drveni kalup i tako izmenio prvobitni dizajn karte. Kralj srce je tako izgubio brkove, a i prvobitna sekira mu je zamenjena za mač. Neki su u ovome videli nameru da se ovaj kralj predstavi kao Šarl VI Ludi (nije imao brkove) i koji je bio mentalno oboleo i za koga se pričalo da se ubio proburazivši se mačem. Zato se ova karta nekada zove i "kralj samoubica".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija