• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo.rs, Informer.rs

03.08.2020

22:54

NEMATE DOBAR SAN? Pogledajte oko sebe, evo koje stvari vam NAJČEŠĆE OMETAJU DREMKU!

Zanimljivosti

NEMATE DOBAR SAN? Pogledajte oko sebe, evo koje stvari vam NAJČEŠĆE OMETAJU DREMKU!

Podeli vest

Ispred nosa vam je, a niste znali

Dobar, kvalitetan san neophodan je za zdravlje, a mnogi među nama ipak se često žale da ne spavaju dobro. Uzrok se najčešće krije u stvarima koje je vrlo lako promeniti.

Britanski stručnjaci izdvojili su nekoliko krivaca koji sabotiraju dobar san.

Dok su neki od njih, poput svetlosti, gledanja u telefon, televizor ili tablet već poznate nered u sobi se neočekivano našao na ovoj listi.

DA LI STE ZNALI? U Japanu muž i žena ne spavaju zajedno, evo zašto

Svetla

Plava svetla sa uređaja nisu prijatelj dobrog sna, ali ona nisu jedini način pomoću kojih vam svetlo u spavaćoj sobi može uništiti san. Jarko svetlo koje upalite pre spavanja može vas držati budnim čak i nakon što ga ugasite, zato stručnjaci preporučuju da pre spavanja prigušite svetla . Ako u vašu sobu dopire spoljašnja svetlost, bilo da se radi o uličnim svetiljkama ili prirodnoj svetlosti, nabavite tamnije zavese.

Tehnologija

Svi znamo da gledanje u mobilni pre odlaska na spavanje nije dobro, međutim i druga tehnologija koju možda imate u spavaćoj sobi takođe ima negativan uticaj na san. Iako vam se gledanje TV sadržaja pre spavanja čini kao dobra ideja, on isto emituje plavo svetlo kao i mobilni telefon. Ako ste među onima koji imaju televizor u sobi, vreme je da razmislite o toj odluci jer su istraživanja pokazala da postoji veza između gledanja televizije i loše kvalitete sna.

MAČIJA VERZIJA "SAM U KUĆI" Evo šta vaše umiljate mačke rade kad vi NISTE KUĆI! HIT! (VIDEO)

Nered

Spavaće sobe nisu samo mesta za spavanje. One su i mesto u kojem se oblačimo, radimo i provodimo slobodno vrijeme, zbog čega postoji rizik da postanu jedne od najneurednijih soba u našem domu, a nered je jedan od faktora koji ometa zdrav noćni san. To je zato što će nered u sobi postati nešto što će vam biti na umu kao jedna vrsta opterećenja, bili vi toga svjesni ili ne. Vaš će mozak tumačiti nered kao zadatak koji treba rešiti, a zbog te anksioznosti  ćete teže zaspati i teže se buditi. 


Boja zida

Može li vas boja zida zaista držati budnima noću? Istraživanja su pokazala da oni koji u spavaćim sobama imaju sive, smeđe, crvene ili ljubičaste zidove  spavaju manje od sedam sati tokom noći. Savet stručnjaka je da za bolji san pokušate obojiti svoju spavaću sobu u plavu ili zelenu boju. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59