• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjag

22.08.2020

17:03

MEDVEDI SU ZAŠTIĆENA VRSTA, ČOBANI NISU! "Leptirića" zatvarali više puta, uvek pobegne, ne plaši se ljudi, iz zabave kolje ovce i pravi HAOS! (FOTO/VIDEO)

Zanimljivosti

MEDVEDI SU ZAŠTIĆENA VRSTA, ČOBANI NISU! "Leptirića" zatvarali više puta, uvek pobegne, ne plaši se ljudi, iz zabave kolje ovce i pravi HAOS! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Zovu ga “leptirić”, ali on je mladi inteligentni i hrabri mužjak medveda koga već dve godine pomno prati italijanska javnost putem društvenih mreža i brojnih članaka u medijima, zbog odsustva straha prema ljudima i zabranama koje su mu postavljane

Najanovija vest je da je “leptirić” ili kako je medino tehnicko ime M49, uspeo da se oslobodi elektronske narukvice putem koje je bio praćen već dve godine i da se “uputio u nepoznato”.

Meda “leoptirić” je došao je u centar pažnje javnosti pre dve godine kada je prvi put u planinama severne regije Trento, napravio pravu raciju po baštama i torovima ostavljajuci iza sebe tragove koji će ga učiniti prepoznatljivim: razbijao sve prozore, onako iz zabave, pokušavao, a po nekad i uspevao da razvali vrata, zakolje ili ih odvuče daleko od očiju desetinu ovaca, ali je pokazao da se ne plaši ni čobana, pa je jedan, da bi se odbranio, pucao iz karabina u vazduh, ne bi li uplašio medu.

U Italiji su medvedi zaštićena vrsta, a čobani, za sada još ne

Uglavnom kada se učinilo da je “leptirić” prevršio svaku mere lepog ponašanja vlasti su izdale naredbu da se uhvati i stavi u zatvoreni park ograđen visokom žicom “Kasteler” u provinciji Trento na severu Italije.

Ali već dan kasnije,15 jula 2019, “leptirić” je uspeo da pobegne uprkos metalnoj barijeri visokoj 4 metra i trostrukoj žičanoj ogradi pod strujnim naponom, tada počinje njegova slava, na društevnim mrežama.

Formirane su grupe podrške i počeli da se množe izlivi ljubavi.

Vlasti su međutim ocenile da je “leptirić” nepopravljiv pa su izdali novu naredbu koja daje pravo lovcima, ukoliko ga sretnu ili ih ugrozi, da ga ubiju.

Ova odluka naišla je na burna reagovanja ne samo "leptirićevih" fanova vec i niza organizacija za zaštitu životinja.

U međuvremenu meda je uživao u slobodi i ponašao se upravo kao divlja životinja: ponovo provaljuje u torove, uzima sta mu se dopada, razbija stakla, snimljen je i u dvoristu kuće lokalnog gradonačelnika, menja mesto boravka, i kako se moglo pratiti prema elektronskoj ogrlici, u novembru prošle godine “pao je u zimski san”.

Probudio se i u martu, baš na početku pandemije kovida19, nastavio svoj pohod ostavljajući prepoznatljive tragove iza sebe.

U aprilu su ga snimili kako se igra na snegu, onda je pokušao da provali metalna vrata na magacinu, a 30. aprila je ponovo uhvaćen i stavljen u zatvoreni park da, kako je pisala štampa, “ostane u doživotnom zatočeništvu”.

Ali, u julu M49 je ponovo, po drugi put, uspeo da pobegne iz zatočenistva uprkos električnoj visokoj ogradi i svim merama predostrožnosti:

- Voleo bih da sam mogao videti lice onih koji su ga pratili preko radio signala kada su shvatili da se signal udaljava od zatvora - napisao je jedan od fanova na grupi.

I sada najnovija vest, “leptirić” je uspeo da se oslobodi elektronske ogrlice koja je, nakon što je signal slabio, nađena u šumi.

"Leptiričevi" fanovi su pozurili da pozdrave medinu slobodu: "Navijam za tebe" poručila je jedna od njih, na fejsbuku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija