• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dailymail.co.uk

28.10.2020

22:00

NAUČNICI OTKRILI NEVEROVATNU STVAR O SLEPIM MIŠEVIMA! Evo šta rade kada su bolesni!

Zanimljivosti

NAUČNICI OTKRILI NEVEROVATNU STVAR O SLEPIM MIŠEVIMA! Evo šta rade kada su bolesni!

Podeli vest

Bolesni slepi miševi u divljini provode manje vremena u blizini drugih iz svoje zajednice

Novo istraživanje dokazuje da se divlji slepi miševi socijalno distanciraju kada su bolesni, i provode manje vremena u svojoj zajednici.

U divljini, američki istraživači su slepim miševima ubrizgavali endotoksine i beležili njihova kretanja. Otkrili su da su bolesna stvorenja provodila manje vremena sa drugima i bila su socijalno distancirana.

Stručnjaci kažu da je socijalna distanca u slučaju bolesti, verovtano prisutna kod svih vrsta životinja.

Foto: Pixabay

 



- Kada su životinje bolesne, često izbegavaju druge - kažu stručnjaci u svom istraživačkom radu.

Divlji slepi miševi koji su bolesni provode manje vremena u blizini drugih iz svoje zajednice, što usporava brzinu širenja bolesti. Istraživački tim je prethodno video ovo ponašanje u laboratoriji i koristio je terenski eksperiment da bi ga potvrdio u divljini.

U drugom istraživanju u Singapuru tvrde da se slepi miševi ističu kao prenosioci virusa poput koronavirusa, a da se ne razbole toliko kao ljudi. Smatralo se da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje kovid-19, potiče od slepih miševa, iako tačno poreklo kovid-19 još uvek nije zvanično potvrđeno.  Za koronavirus se smatralo i da je možda do čoveka stigao posredstvom pangolina - ljuskavog sisara koji se često zamenjuje sa gmizavcem.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija