• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: cdm.me

03.11.2020

08:14

(VIDEO) ČUDESAN SVET! Bračni par već 29 godina živi na PLUTAJUĆEM OSTRVU koje su SAMI SAGRADILI BEZ DINARA!

Zanimljivosti

(VIDEO) ČUDESAN SVET! Bračni par već 29 godina živi na PLUTAJUĆEM OSTRVU koje su SAMI SAGRADILI BEZ DINARA!

Podeli vest

Na nekih 45 minuta vožnje brodom od ostrva Vankuver u Kanadi, nalazi se ostrvska tvrđava sa plesnim podijumom, umetničkom galerijom i baštom. Za umetnički i bračni par, Ketrin King i Vejna Adamsa, ova plutajuća tvrđava je dom - delo u koje su uložili 25 godina napornog rada i ljubavi

On se zove “Uvala slobode” (Freedom Cove), pa je ručno izrađen od recikliranih materijala i njihov je dom poslednjih skoro 29 godina. 

Njih dvoje ovde žive od 1992. godine i svoje ostrvce retko kada napuštaju jer imaju sve što im je potrebno - sami uzgajaju voće i povrće, a takođe imaju i sasvim dovoljno ribe. Električnu energiju dobijaju od solarnih panela, a pijaću vodu sa obližnjeg izvora.

Foto: Printscreen You Tube/Exploring Alternatives

“Jedina opcija da se ovde dođe je vodom. Nema prilaznih puteva. Voda je naš auto-put”, kaže Adams.

Svoj dom sagradili su sopstvenim rukama. Nekada davno razmišljali su o kupovini stana, ali nisu imali dovoljno novca pa su se odlučili na kreativnije rešenje. 

Tokom leta ih posećuju brojni turisti, a ukoliko žele mogu u njihovom domu i da odsednu nekoliko dana i iskusiti njihov način života.

Cela građevina je veličine dva gradska zemljišta i teška oko 450.000 kilograma, i slobodno pluta okeanom. Iako postoje linije koje spajaju ostrvo s obalom, ono nije usidreno na okeanskom dnu, prenosi 24sata.hr.

Foto: Printscreen You Tube/Exploring Alternatives

Ostrvo sadrži sve što možete zamisliti, a i više od toga: plesni podijum, umetničku galeriju, fabriku sveća, četiri staklenika, šest solarnih panela i pristup malom vodopadu koji pruža tekuću vodu.

Par je čak smislio sopstveni sistem upravljanja otpadom.

“To je najčešće pitanje koje nam se postavlja”, kaže Adams.

Ugradili su plutajući tenk kako bi se, po Adamovim rečima, “nosili s obiljem”. No, kada bi hteli, King i Adams bi mogli u potpunosti da žive održivo na "Uvali slobode", bez da ikada idu u grad.

Kao umetnici, King i Adams uvek su crpili inspiraciju iz prirode. Adams je klesar i koristi prirodne elemente poput perja i kostiju da bi stvorio svoja dela. King je umetnica, plesačica i prirodna isceliteljka koja proučava homeopatiju, a objasnili su zašto žele da žive izolovano.

“Hteo sam da budem uspešan, bogat umetnik, da živim u Tofinu i imam atelje u pustinji, kao što bi to trebalo da rade svi dobri bogati umetnici”, kaže Adams i dodaje:

“Nadao sam se da ću zaraditi mnogo više novca kao umetnik. Nikada ne bismo mogli da kupimo nekretninu, pa smo morali da napravimo svoju”.

A poziv iz prirode potisnuo ih je da svoje snove ostvare.

Foto: Printscreen You Tube/Exploring Alternatives

Bila je to posledica nesreće

Nakon boravka u prijateljevoj kabini u Sajpres Beju, velika je oluja bacila drva na imanje. King i Adams sakupili su drvo i koristili ga za izgradnju onoga što će postati njihov budući dom.

“Pretpostavljam da nam je dat znak da je to vreme za novi početak”, priča Adams. Kako su nastavili sa daljim rastom svog doma, par je sledio svoj presedan samo koristeći reciklirane i oštećene materijale.

Pre "Uvale slobode", par je živeo u stanu u Tofinu, a svoje preseljenje u prirodu nazivaju “procesom usporavanja”.

“Imali smo svakakve stvari poput prerađivača hrane i predmeta za koje je bilo potrebno puno električne energije. Dali smo ih ljudima i uklonili puno stvari”, seća se King.

Danas je njihov dan prilično drugačiji od onoga kakav je bio u Tofinu. Oni sada ne mogu samo da naruče picu ili odu do prodavnice u uglu, već moraju da obave posao da bi dobili ono što žele.

Kažu da je to više od kuće

Bavljenje ovakvim poslom je proces koji se uči, menja i raste. King započinje svoj dan brisanjem i čišćenjem tepiha. Potom zaliva svoje biljke i vrtove. Adams započinje dan prikupljanjem drva za ogrev i paljenjem vatre kako bi bio siguran da se kuća zagrejava, a oboje rade na izgradnji novih komponenti za svoj dom.

I dok kilometrima daleko možda nemaju ljudskog suseda, par i dalje ima društvo.

“Ovde imamo nekoliko vrana koje su deo porodice. Tu znamo sve ptice”, kaže Adams i zaključuje kako dobro zna kakav je to život u gradu i kako mu je stvarno bio potreban mir.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija