• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Novosti

19.11.2020

12:42

NAUČNICI POTPISUJU PETICIJU PROTIV SLANJA PORUKA U SVEMIR! Evo zbog čega je to tako i šta MISLE O VANZEMALJCIMA

Zanimljivosti

NAUČNICI POTPISUJU PETICIJU PROTIV SLANJA PORUKA U SVEMIR! Evo zbog čega je to tako i šta MISLE O VANZEMALJCIMA

Podeli vest

Među naučnicima se povela rasprava da li treba da nastojimo da uspostavimo kontakt sa stanovnicima drugih planeta, ili je bolje da se uzdržimo?

Neidentifikovani leteći objekti koji ne potiču sa Zemlje postoje, ali mi ne znamo ko su posetioci, odakle dolaze i sa kakvim namerama, tvrdi Luis Elizondo, bivši rukovodilac super-tajne američke vladine organizacije za istraživanje "vazdušnih fenomena".

Brojna viđenja neidentifikovanih letećih objekata 50-tih i 60-tih godina javnosti su predstavljana kao pogrešno protumačeni meteorološki baloni, avioni, odsjaj zvezda ili naprosto prevare pojedinaca.

Američka vlada je još od 1952. godine, putem projekta "Plava knjiga" i preko Komiteta za nacionalna istraživanja o vazdušnim fenomenima, pažljivo sakupljala i proučavala izjave svedoka. Do 1969. godine, izveštaji sakupljeni u "Plavu knjigu" obradili su više od 12.000 svedočanstava, i mada je za većinu nađeno racionalno objašnjenje, ostalo je oko 700 nerazrešenih slučajeva.

Godine 2007. Pentagon je pokrenuo Napredni program za identifikaciju pretnji u vazdušnom prostoru (AATIP), tajnu vladinu agenciju na čijem čelu je bio Luis Elizondo, bivši obaveštajni oficir, sa zadatkom da istražuju "neidentifikovane vazdušne fenomene" (UAP), kako su nazvani umesto popularne skraćenice UFO.

Agencija je, navodno, završila sa radom 2012. godine, a Elizondo kaže da je 2017. dao ostavku jer je "birokratija obmanjivala javnost držeći informacije o UAP tajnim i ne vodeći računa o riziku do kojeg to može da dovede". Luis Elizondo je postao direktor za globalnu sigurnost i specijalne programe na privatnoj Zvezdanoj akademiji za umetnost i nauku.

- Postoji nešto na nebu, a mi ne znamo šta je to i ne znamo odakle dolazi. Da li je to problem? Iz perspektive nacionalne bezbednosti - da! Potrebno nam je da razumemo šta predstavljaju, da bi odredili da li su nam pretnja ili ne - kaže Elizondo, koji je posle rukovođenja vladinim programom ubeđen da letelice vanzemaljskog porekla u našem vazdušnom prostoru postoje.

Foto: pixabay.com

Bivši obaveštajac napominje da, prema njegovom saznanju, NLO-i nisu do sada ispoljavali agresivne namere.

Astronomi su odlučili da ne osluškuju samo signale iz svemira. Neki zagovaraju svetlosnu komunikaciju koja će staviti na znanje vanzemaljcima da na Zemlji ima nekoga. Drugi misle da bi bilo mudrije da se prikrijemo.

- Šta treba da bude sadržaj poruke i kako da najbolje predstavimo ljude na Zemlji? Koja bi to bila slika koja bi vredela hiljadu reči? - postavlja pitanje Pit Vorden, direktor projekta "Probojna inicijativa".

Piloti viđaju NLO

Među svedocima su bili američki mornarički piloti od poverenja, stručne da procene karakteristike neidentifikovanih letelica kakve su susretali. Neke od njih su i snimili video kamerom, kao 2004. i 2015. godine, a 2017. snimak je zvanično odobren za javnost.

 - Šta treba da bude sadržaj poruke i kako da najbolje predstavimo ljude na Zemlji? Koja bi to bila slika koja bi vredela hiljadu reči? - postavlja pitanje Pit Vorden, direktor projekta "Probojna inicijativa".

- Svaka civilizacija koja bude u stanju da detektuje naše prisustvo verovatno će biti veoma napredna, i može se dogoditi da neće biti raspoložena da nas tretira na ljubazan način - tvrdi fizičar Mark Bjukenen u žurnalu "Fizika prirode".

Foto: Pixabay

Drugi astronomi misle da je stvar vredna rizika ali dodaju da je sada možda već kasno o tome razmišljati. Jer, naše poruke nalaze put kroz kosmos još od pronalaska radija.

Bilo je pokušaja oglašavanja na daljinu - NASA je 2008. godine prema Polarisu, Severnoj zvezdi, emitovala kompoziciju "Bitlsa" "Preko univerzuma" povodom 50 godina postojanja Agencije i 40 godina nastanka te pesme. Na egzoplanetu (van Sunčevog sistema) Gliese 581 c iste godine preko Ukrajinske svemirske agencije poslate su zracima slike i poruke.

Multimilijarder

Ruski multimilijarder Juri Milner ima projekat vredan 100 miliona dolara. Reč je o slanju čitavog roja svemirskih letilica u zvezdani sistem Alfa Kentauri, sa porukom kroz koju bi vanzemaljci trebalo da shvate ko je šalje.

 Prošlog oktobra, Evropska svemirska agencija takođe prema Polarisu poslala je 3775 tekstualnih poruka. Međutim, nekoliko prominentnih naučnika potpisali su izjavu protiv budućih METI inicijativa, sve dok se za to ne dobije saglasnost od neke vrste međunarodnog saveta!

Da li je dobra ideja da ih otkrijemo, ili da oni otkriju nas? O tome se Stiven Hoking 2010. godine izjasnio kategoričkim odgovorom: "Ne!"

- Mi treba da pogledamo sami sebe da bismo videli kako inteligentan život može da se razvije u nešto što mi ne bismo želeli da susretnemo. Uzmite susret Kristifora Kolumba sa američkim domorocima. To nije nikako ispalo dobro za njih - zaključio je Stiven Hoking.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djuro Pucar

pre 3 godine

To su odavno trebali da prestanu da salju, nikako se ne zna kakve naravi mogu da budu vanzemljani, koliko se vidi po Egipatskim piramidama i po prastarim crtezima na kamenju ljudska rasa je uglavnom sluzila kao robovi za rad. Mi ni danas u 21.veku nemamo tehnologiju da putujemo na druge planete a na crtezima se vide razni oblici diska i svemirskih brodova, to je bilo pre vise hiljada godina, ako smo mi evoluirali do mobilnih telefona i nekih skromnih letelica za put oko Zemlje mozete da zamislite kakvu oni tehnologiju imaju. Oni su tu i gledaju nas razvoj, ali posto vide stalne ratove i sve " vrline" ljudske rase verovatno ne zele da se mesaju. Naucili su Maje nesto, Egipcane, Stare Grke i otisli dalje a nas ostavili da se krvimo i lazemo. Daj boze da za 200 god ljudi postanu ljudi, ali gledajuci nasu prirodu i tad ce biti tesko.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija