• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: KK / Informer

10.12.2020

13:10

EVO KAKO KORISNO DA PROVEDETE VREME U SAMOIZOLACIJI! Nece vam biti dosadno, a možda otkrijete stvari koje će vam promeniti život!

Zanimljivosti

EVO KAKO KORISNO DA PROVEDETE VREME U SAMOIZOLACIJI! Nece vam biti dosadno, a možda otkrijete stvari koje će vam promeniti život!

Podeli vest

Samoizolacija je efikasna preventivna mera kojom štitimo sebe i osobe oko sebe od zaražavanja koronavirusom. Kako su ovom merom smanjene svakodnevne aktivnosti kao i kontakti bliskih osoba, često se dešava da ne znamo šta bismo radili kako bismo popunili slobodno vreme, pa se kao posledica svega javlja dosada

Najčešći izgovor za odlaganje obaveza je "nedovoljno slobodnog vremena". U toku samoizolacije slobodnog vremena imate na pretek, pa smo vam pripremili nekoliko saveta kako da ga korisno potrošite: 

1. Čitajte knjige 

Čitanje knjige u samoizolaciji će vam pomoći da se opustite, otplovite u svet mašte i steknete neka nova znanja. Mnoge životne mudrosti, pa i rešenje problema se nalazi upravo ispod korica knjige koju ste odložili na policu pod izgovorom da trenutno nemate vremena. 

Foto: pexels.com

Mnogi stručnjaci savetuju da pre spavanja treba uspostaviti anti-stres rutinu koja će umiriti vaš um i pomoći vam da lakše zaspite. Čitanje knjige je jedan od najboljih načina da se smirite pre spavanja, a takođe poboljšava vašu kreativnost, koncentarciju i pamćenje. 

- Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji - je čuvena misao grčkog filozofa Sokrata. 

Statistuka pokazuje da Srbi u proseku čitaju šest minuta dnevno, više čitaju žene nego muškarci ali muškarci koji čitaju to rade duže nego žene.

2. Uredite dom 

Postoji toliko jendostavnih načina da preuredite vaš dom, a sve što vam je potrebno je kreativnost i vreme. Sada imate dovoljno vremena kako biste napravili neki razmeštaj, osvežili svoj prostor i uživali u komfornosti svog doma. 

Foto: Shutterstock

Budite maštoviti, ofarbajte stare police, iskoristite predmete koji već dugo ničemu ne služe i samo stoje u ostavi i napravite detalje koji će baš vaš dom učiniti posebnim.  

3. Posvetite vreme svojoj profesiji

Razlozi zbog kojih smo izabrali svoju struku su različiti, ali bilo kako bilo trebalo bi da se trudimo da budemo najbolji u tome što radimo. 

Vremenom, posao postane rutina, a zbog svakodnevnih obaveza i obima posla retko stignemo da razmišljamo o unapređenju svoje profesije. 

Sada imate dovoljno vremena kako biste se pozabavili oblastima u poslu u kojima ste "slabiji", kao i da dopunite svoje znanje i veštine. 

Foto: Shutterstock

Internet je neiscrpna baza podataka, koja će možda pokrenuti vaše ideje i dati vam više informacija o oblasti koja vas zanima. Takođe, aktuelni su onlajn kursevi koji omogućavaju da pratite tempo razvoja svoje profesije kao i da dopunite i proširite svoju struku. 

4. Gledajte filmove i serije

Naši razlozi za gledanje filmova su drugačiji. Nekada je to potreba za zabavom, nekada za novim informacijama, a nekada za iskazivanjem emocija. 

Koji god da je razlog, svakako će vam pijati da se u hladne dane malo opustite, ušuškate i uplovite u neki drugačiji (ili ne baš toliko drugačiji) život. 

5. Isprobajte nešto novo, zavirite u svet talenata

Ne postoji čovek bez talenta, čak i ako nije vidljiv na prvi pogled, onda je skriven doboko u nama. Iskoristite slobodno vreme da otkrijete šta vas to ispunjava, upoznajte sebe i ostrastite svoj talenat. 

Foto: pexels.com

Uplovite u svet umetnosti, oprobajte se u slikanju, crtanju, vajanju... Čuvena rečenica: "Ja volim da pevam, ali ne umem" možda i nije u potpunosti tačna. Da li ste se ikada tome posvetili? Istražite sve o muzici što vas zanima, bilo da je u pitanju pevanje, sviranje, komponovanje... Ukoliko imate želju da se iskažete rečima, uradite to - pišite. Ne mora sve biti na profesionalnom nivou, ispunite sebe i uživajte u svom hobiju. 

- Svako dete je umetnik. Problem je kako da ostane umetnik kada odraste – poznata je recenica Pabla Pikasa.

Niste baš sjajni u kuhinji? Poronađite recepte jela koja volite da jedete i pokušajte da ih  pripreimte i servirate na najukusniji način. Probudite vaša čula i uživajte u neodoljivim ukusima. 

Foto: Pixabay

Ovo su samo neke od mnogobrojnih ideja koje ne samo da bi ispunile vaše vreme, već bi i otvorile neka nova polja u životu koja, ko zna, možda vas i odvedu nekim neočekivanim putevima. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17