• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: https://www.trt.net.tr/

30.12.2020

07:16

NEVEROVATNO OTKRIĆE NA ANTARKTIKU! Pre 90 miliona godina POSTOJALO JE OVO - svet u ŠOKU

Zanimljivosti

NEVEROVATNO OTKRIĆE NA ANTARKTIKU! Pre 90 miliona godina POSTOJALO JE OVO - svet u ŠOKU

Podeli vest

Časopis “Science Daily“ objavio je kako su naučnici do tih dokaza došli sondažnim uzimanjem uzoraka sa dna Amundsenovog mora kod otoka Pine

Nemački i britanski naučnici otkrili dokaze da je na Antarktiku pre 90 miliona godina postojala prašuma, odnosno šumski ekosistem prepušten vlažnoj klimi i bez čovekovog uticaja.

Časopis “Science Daily“ objavio je kako su naučnici do tih dokaza došli sondažnim uzimanjem uzoraka sa dna Amundsenovog mora kod otoka Pine.

Detaljan izveštaj o epohalnom istraživanju objavio je i časopis “Nature“, a u njemu se navodi da su uzorci sitnozrnate gline i aluvijalnih sedimenata stari oko 90 miliona godina.

Foto: Pixabay

Antarktik

Naučnici su tomografskom metodom otkrili postojanje šumskog tla, peludi, semena i korena drveća na dnu mora.

 - Izuzetno je otkriće prašume koja je bila skrivena 90 miliona godina. Međutim, zapanjujuća je činjenica da su močvarne prašume preživljavale i u mračnim mesecima u neposrednoj blizini Južnog pola. To pokazuje da je postojala znatno toplija klima od ranijih predviđanja -  kazala je šefica naučnoistraživačkog tima Tina van de Flierdt. 

Ovo otkriće nameće i zaključak da je u atmosferi u geološkom periodu krede bilo znatno više karbondioksida od dosadašnjih predviđanja. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 3 godine

"... na Antarktiku pre 90 miliona godina postojala prašuma, odnosno šumski ekosistem prepušten vlažnoj klimi i bez čovekovog uticaja" А зар је људски утицај могао да постоји пре 90 милиона година?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija