• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs / Informer

12.01.2021

10:47

NAUČNICI KONAČNO DOKAZALI! Da li nas ljubav greje?

Zanimljivosti

NAUČNICI KONAČNO DOKAZALI! Da li nas ljubav greje?

Podeli vest

Ljubav vas definitivno greje, to su čak i naučnici dokazali. Oni tvrde da je vaše emocionalno stanje odgovorno za to koliku hladnoću osećate i da se iza svega kriju složeni hemijski procesi

Ako nemate onoga koga volite, prostorije se čine hladnije, a jeza prolazi čitavim telom. Da ima istine u ovakvim metaforama kojima se pesnici služe od davnina, tvrde naučnici Univerziteta Purdu u Holandiji.

Oni su u eksperimentu pomoću kompjuterskog praćenja volontera dokazali da usamljeni ljudi u proseku imaju nižu telesnu temperaturu.

Taj osećaj hladnoće nije samo subjektivan, a iako je u procentu mali, on se može meriti, objasnili su naučnici. Ipak, oni nisu sigurni postoji li konkretno objašnjenje zbog čega je usamljenima hladnije.

- Evolucioni psiholozi smatraju da snažne društvene veze između roditelja i deteta ili ljubavnih partnera utiču na ljude tako da ih "psihički greju". Pošto mozak upravlja telom, tako i emocionalna hladnoća proizvodi stvarno fizičko stanje – pojasnili su autori studije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija