• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zeleneprice

10.02.2021

13:34

AKO NEMATE DVORIŠTE, OVE ZAČINE MOŽETE GAJITI U SAKSIJI! Svakodnevno ih koristimo, a domaćice će biti oduševljene!

Zanimljivosti

AKO NEMATE DVORIŠTE, OVE ZAČINE MOŽETE GAJITI U SAKSIJI! Svakodnevno ih koristimo, a domaćice će biti oduševljene!

Podeli vest

Kako mnogi od nas žive u stanovima i nemaju dvorište u kojem bi mogli da gaje začinsko bilje ili neke druge biljke koje svakodnevno koristimo u ishrani, pojavile su se mogućnosti uzgajanja začina u saksijama

Tako mnogi ljubitelji bosiljka, origana, mente, i drugog bilja mogu da priušte sebi uzgajanje ovih kultura na prozorima ili terasama svojih stanova i tako sebi omoguće sveže začine koje mogu da koriste prilikom kuvanja ili u neke druge svrhe.

Bosiljak

Kao jedna od najčešče korišćenih, ova zeljasta biljka stigla je u naša područja iz Indije. Osim što se koristi prilikom pripremanja svakakvih jela, on ima i mnoga lekovita svojstva. Njegov intenzivan miris ostaje na prstima prilikom branja, a jelima daje vrlo specifičnu aromu. Nije redak primer da se bosiljak pronađe na prozorima mnogih domova. On može da opstane na umereno toploj klimi, a ono što je osnova za njegov rast i održavanje jeste velika količina vode. Ukoliko primetite da se njegovi listovi uvijaju i polako padaju ka zemlji, znači da je spreman za zalivanje.

On je jednogodišnja biljka koja može da dostigne visinu i od 80 cm. Da bi novi listovi mogli da izrastu, važno je redovno ih brati i tako dopustiti novom lišću da izađe. Preporuka je i da se zgnječe cvetići koji se pojave, jer se na taj način sva aroma zadržava u listu i ne odlazi u cvet. Bosiljak voli sunčevu svetlost i uvek se okreće ka njoj, tako da je prozor sa dosta svetlosti odličan za njegovo razvijanje.

Foto: Shutterstock

Bosiljak voli sunce i uvek se okreće ka njemu

Majčina dušica

Još jedna od biljaka koja nam pruža obilje mogućnosti, a lako se održava u saksiji. Majčina dušica, ili nekima poznata kao timijan, materka ili samo dušica, na naše prostore stigla je iz zemalja Sredozemlja. Vrlo je rasprostranjena i može se naći na livadama i osunčanim padinama. Za one koji nemaju priliku da je beru direktno iz prirode, majčina dušica može da se gaji i u saksijama. Iako svoju najveću upotrebu ima kao čaj, od nedavno sam otkrila da itekako može da učini jela zanimljivim i ukusnijim. Kada se protrljaju listići ove biljke, može se osetiti veoma lep i blag miris.

Majčinu dušicu treba smestiti tamo gde može da upije mnogo sunčeve svetlosti, dok za razliku od bosiljka, ne iziskuje previše vode. Čak ako se malo zanemari, ona može da se održi i neće uvenuti velikom brzinom. Da bi dosegla najveću aromatičnost, ona mora da dobije dosta svetlosti. Njeni izdanci padaju preko saksije i podsećaju na puzavicu koja se širi na sve strane. Ukoliko primetite sasušene listove ili stabljike, najbolje je počupati ih i tako dati priliku novim da izrastu, a samim tim će se biljka održavati zdravom.

Ruzmarin

Miris ove drvenaste biljke jedan je od najopojnijih kada je začinsko bilje u pitanju. On vodi poreklo sa mediterana, a njegov latinski naziv Rosmarinus officinalis, gde ros znači rosa, a marinus morska voda, oslikava u kakvim to predelima ruzmarin najbolje raste, a to je uz morski povetarac koji mu pruža potrebnu vlagu. Njegove iglice koriste se u kulinarstvu još od Antičkog doba, a ljudi ga koriste za čaj, kao lekovitu biljku i u mnoge druge svrhe. Kao i prethodno pomenuti začini, i ruzmarin je veliki ljubitelj sunčeve svetlosti.

Ne zahteva preveliku količinu vode, jer upravo to može da uništi ovu biljku. Visina ruzmarina varira od 30 do 90 cm. Odgovara mu peskovito – humusna zemlja. Voli puno sunca, tako da je za njega idealno mesto najosunčaniji prozor u kući ili stanu. I pored toga, ukoliko mu se pruži malo hlada, neće uticati negativno na njegov rast.

Foto: Shutterstock

Nana

Nana, odnosno menta, vrlo je rasprostranjena biljka, a naročito je privlačna zbog svog snažnog mirisa i arome koju daje mnogim jelima, dezertima, pa i pićima. Ovo je jedna veoma invazivna začinska biljka, čiji se koren širi velikom brzinom, ukoliko se ne ograniči. Kada je nana u saksiji u pitanju, treba obezbediti što veću saksiju, ukoliko želite da imate veću količinu nane. Kao i bosiljak, ona zahteva dosta vode, ali za razliku od prethodno pomenute tri biljke, mnogo manje svetlosti.

Potrebna joj je dobra zemlja, puna nutrijenata, i dobro zalivena, jer sušu ne može da podnese. List nane sadrži najviše eteričnih ulja, a poput majčine dušice, veoma je popularna kao čaj. Postoji mnogo vrsta nane, stoga treba obratiti pažnju prilikom kupovine koja je vrsta najbolja za čovekovu upotrebu. Takođe, najbolje je brati listove sa vrha, jer oni imaju mnogo ulja, a i na taj nacin se biljka održava mladom, jer stalno daje nove izdanke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija