• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs/Informer.rs

21.05.2021

18:49

MAČKE SU NEZAVISNI LJUBIMCI! Ako ste odlučili da ih udomite, nemojte da očekujete da vam budu verne poput psa!

Zanimljivosti

MAČKE SU NEZAVISNI LJUBIMCI! Ako ste odlučili da ih udomite, nemojte da očekujete da vam budu verne poput psa!

Podeli vest

Mačke žive zajedno sa ljudima već više od 10.000 godina, ali i danas vlada mišljenje da su one samo delimično pripitomljene

Posedovanje mačke ima mnoge prednosti, ali veoma je važno da upoznate potrebe i način života pre nego što se odlučite da je uzmete za novog četvoronožnog prijatelja.

Mačke nisu životinje čopora

Važno je da znate da su mačke solitarne životinje, za razliku od pasa. To znači da ne žive u grupi odnosno čoporu. Ovu osobinu mačaka trebate uvek imati u vidu, jer mnogi novi vlasnici mačaka očekuju privrženost koju često imaju prilike da vide u odnosu vlasnika i njihovih pasa. One mogu pokazivati izuzetnu privrženost prema jednom članu porodice, ali uglavnom imaju potrebu da određeno vreme budu same. Značajan deo vremena, mačke provode u spavanju i u tom periodu neće prihvatiti da ih mazite ili uznemiravate na bilo koji način.

Nije neophodno da izlaze

Nažalost, urbana sredina je na mnogo načina postala nesigurna za mačke, pa je bitno uzeti u obzir sve faktore i izvagati za i protiv, te biti svestan opasnosti koje vrebaju napolju. Ona može živeti u stanu i biti savršeno srećna bez izlazaka napolje, a ako živite u neprometnoj okolini i vaša mačka je zdrava, sterilisana, vakcinisana, snalažljiva, spretna i ako je odranije navikla na ovakav život, možete svoju mačku puštati i napolje.

Foto: Pixabay

Mačke nije potrebno kupati jer one same brinu o čistoći svojeg krzna

Mačke traže zabavu

Pošto su najčešće u manjem životnom prostoru u odnosu na teritoriju koju imaju u prirodi, domaće mace troše znatno manje energije. Vremenom, nedostatak aktivnosti dovodi do pojave dosade koju često kompenzuju uzimanjem dodatnih količina hrane, iako nemaju potrebe za tim. To vremenom dovodi do povećanja telesne mase i do ozbiljnih poremećaja metabolizma, tako da ovakvo stanje treba preduprediti. Ovo je i jedan od razloga zašto posudu sa hranom ne bi trebalo da držimo stalno punom, već isključivo sipati količinu koja je preporučena na dnevnom nivou. Ukoliko se dogodi da vam maca traži dodatnu hranu ili poslastice, to može značiti da joj je dosadno, pa umesto hrane probajte da je animirate i skrenete pažnju nekom igrom. 

Sam svoj majstor

Mačke nije potrebno kupati jer one same brinu o čistoći svojeg krzna, osim ako se negde jako uprljaju i ne mogu se same očistiti. Mačka je vrlo uredna životinja i svakodnevno satima uređuje svoje krzno da bi sa sebe skinula prljavštinu i nepoželjne mirise. Već u uzrastu od tri nedelje, maca zakopava svoj izmet pa je važno, ako se drži u stanu, da uvek ima čist pesak. U suprotnom, maca će vršiti nuždu na čistijim mestima. Mačji pesak ili toalet treba uvek da bude udaljen od njene hrane i postavljen na mirnom mestu. Treba ih četkati jednom nedeljno, a naročito u proleće i jesen kada je vreme linjanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija