• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: INDEPENDENT

23.09.2021

07:17

ŠOKANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Moguć je ŽIVOT VAN ZEMLJE - evo o čemu se radi

Zanimljivosti

ŠOKANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Moguć je ŽIVOT VAN ZEMLJE - evo o čemu se radi

Podeli vest

Ukoliko ste priželjkivali da saznate da je moguć život mimo naše planete, to se konačno ostvaruje. Naučnici su otkrili da protoplanetarni diskovi u našoj galaksiji imaju pregršt osnovnih sastojaka za formiranje života

Za formiranje života u svemiru potrebni su "značajni rezervoari" velikih organskih molekula, otkrili su naučnici, a to otkriće znači da osnovni hemijski uslovi koji su pomogli u oblikovanju života na Zemlji mogu da postoje i na drugim planetama u našoj galaksiji.

Ovi veliki organski molekuli, koji su "odskočna daska" između jednostavnih ugljeničnih struktura i složenijih molekula, pronađeni su u protoplanetarnim diskovima koji okružuju novonastale zvezde.

Ovi diskovi su guste akumulacije gasa i prašine koje su nastale neposredno nakon raspada molekularnog oblaka.

Laboratorijske i teorijske studije sugerišu da ovi "sveži sastojci" mogu da naprave šećere, aminokiseline, a u nekim situacijama čak i delove ribonukleinske kiseline (RNK) - jednolančane molekule povezane sa pola spirale u DNK, navodi Independent.

Foto: pixabay.com

Život van Zemlje je moguć

Veruje se da je Zemlja zasađena ovim materijalom nakon udara asteroida i kometa na njenu površinu, ali još nije jasno da li protoplanetarni diskovi sadrže ove molekule.

Naučnici sa Univerziteta u Leedsu u Velikoj Britaniji krenuli su da istraže odgovor na ovo pitanje pomoću radio -teleskopa ALMA u Čileu.

Tražili su tri molekula-cijanoacetilen (HC3N), acetonitril (CH3CN) i ciklopropeniliden (c-C3H2), u diskovima koji se nalaze između 300 i 500 svetlosnih godina od Zemlje.

Ovi molekuli su pronađeni u četiri od pet posmatranih diskova i u znatno većim količinama od očekivanog.

 - ALMA nam je omogućila da po prvi put tražimo ove molekule u unutrašnjim delovima ovih diskova, na nivou sličnom po veličini našem Sunčevom sistemu -  rekao je dr Džon Iii sa Univerziteta u Leedsu.

 - Naša analiza je pokazala da se ti molekuli prvenstveno nalaze u unutrašnjim regionima ovih prstenova i da su u izobilju 10 do 100 puta veći nego što su modeli predvideli -  dodaje on.

Pomenuti regioni anti-planetarnih diskova takođe su izvorne tačke odakle dolaze asteroidi i komete, što znači da se proces koji se dogodio na Zemlji mogao dogoditi i na drugim planetama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 2 godine

Zemlja je deo kosmosa i zato sta god se dogodilo ili dogadja na ovoj planeti sigurno se dogadja i na drugim planetama. Humans su toliko arogantni da misle da je Zemlja nesto posebno u citavom kosmosu. Stvar je u tome, sto se tice naseg znanja, Zemlja izgleda posebna i jedinstvena ali to nase znanje je toliko malo da se cak nebi ni trebalo nazivati znanjem.

RUKA SA MAČEM, ZVEZDA I POLUMESEC! Neobično otkriće iz SREDNJEG VEKA kod Feketića! /FOTO/
Planeta

RUKA SA MAČEM, ZVEZDA I POLUMESEC! Neobično otkriće iz SREDNJEG VEKA kod Feketića! /FOTO/

Srednjovekovni prsten, nađen na ruci pokojnika prilikom arheoloških iskopavanja u blizini Feketića kod Subotice, predstavljen je javnosti u okviru izložbe Gradskog muzeja u Subotica. Pored masivnog prstena od bronze, na lokalitetu Pozajmište peska u Feketiću nađeni su ostaci 435 grobova i temelji srednjevekovne crkve Рука са мачем, звезда и полумесец: Необичан средњевековни прстен откривен код Фекетића /фото/

21.09.2021

22:54

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija