• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.10.2021

08:10

DA ZAMIRIŠE I ZAGREJE! Kako da osvežite topliju odeću koju dugo niste nosili

Zanimljivosti

DA ZAMIRIŠE I ZAGREJE! Kako da osvežite topliju odeću koju dugo niste nosili

Podeli vest

Hladniji dani već su nas naterali da posegnemo za toplijom odećom, a onda kao i uvek mrzovoljno odlažemo komad po komad jer nam nikako ne prija miris ustajalosti

 Bez obzira na to što smo pre nekoliko meseci svaki džemper oprali i složili u ormar, gotovo uvek je isti problem. Osim toga, mogu vas razočarati i neke popucale niti na omiljenom džemperu, izvučene petlje, nakupljene gromuljice, rupice od moljaca, istanjeni laktovi..
Evo predloga kako da rešite ove probleme.

Ustajali miris

Džempere i bluze koje dugo niste nosili i bez pranja možete da osvežite pomoću alkohola. Sipajte ga u bocu s raspršivačem i poprskajte odeću na udaljenosti od 15 centimetara. Važno je da posle ovog tretmana ostavite odeću da se dobro osuši. Neki koriste i votku jer je efikasna protiv bakterija koje izazivaju neprijatne mirise. Pomoći će i ako odeću okačite da se dobro provetri na terasi.

Gromuljice

Bilo da je reč o džemperu koji u svom sastavu ima akrila ili je vuneni, na pojavu gromuljica ne možemo da utičemo. Međutim, postoji nekoliko načina kako ih možete brzo otkloniti. Za svega nekoliko stotina dinara uvek pri ruci možete imati spravicu koja brzo otklanja gromuljice. Ukoliko nemate pomenutu spravicu, možete iskoristiti i običan brijač ili kamen za pete. Položite džemper na ravnu površinu i laganim pokretima odozgo na dole skinite višak.

Foto: Pixabay

Kako da osvežite topliju odeću koju dugo niste nosili

Istanjeni laktovi

Najkreativniji način da spasite džemper kome su se istanjili delovi na laktovima jeste da na njih zašijete zakrpu. Zakrpe možete pronaći već gotove i prodaju se u pozamanterijama ili se možete igrati i napraviti ih sami. Odaberite boju i materijal, obeležite kredom oblik koji želite, isecite i zalepite ili zašijte za džemper.

Rupe od moljaca

Ako je "šteta" mala, a džemper vam je drag, probajte da iglom i koncem povežete niti ili pak na tim mestima stavite bisere, broš ili pom-pom loptice od vune.

Foto: Pixabay

Skupljeni džemper

Posle pranja na neodgovarajućoj temperaturi može da se desi da se džemper smanji. Ali probajte da popravite stanje. U lavor sipajte oko pet litara hladne vode, potopite džemper, a preko njega prelijte dva decilitra balzama za kosu. Razvucite džemper podjednako sa svih strana dok je u vodi i ostavite ga da prenoći u lavoru sa vodom i balzamom. Ujutru ponovo razvucite džemper, oblikujte ga rukama i ostavite da stoji još 45 minuta u lavoru. Pažljivo isperite hladnom vodom, iscedite i raširite na peškir da se osuši.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija