• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/rts

02.01.2020

17:08

BEOGRAD SE REŠIO PLASTIČNIH KESA?! Ovo su šest razloga zbog kojih bi na njih trebalo da zaboravite

Vesti

BEOGRAD SE REŠIO PLASTIČNIH KESA?! Ovo su šest razloga zbog kojih bi na njih trebalo da zaboravite

Podeli vest

Prvog januara u Beogradu je na snagu stupila odluka da se izbace iz upotrebe obične plastične kese. Ovo je šest razloga zbog kojih bi trebalo da zaboravite na plastične kese

Da bi se jedna plastična kesa razgradila, potrebno je 240 godina, a u Srbiji se godišnje upotrebi 2,4 milijarde plastičnih kesa.

Glavni problem koji nastaje zbog upotrebe plastičnih kesa i neodgovarajućeg načina njihovog odlaganja jeste nagomilavanje otpada u morima, rekama i jezerima. Zbog toga, između ostalog, strada veliki broj životinja u okeanima.

 

 

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je 30 odsto riba otrovano plastikom. Do 2050. godine u morima će biti više plastike nego ribe!

U nerazvijenim zemljama žrtve su ljudi. Plastične kese, između ostalog, dovode do začepljenja vodovodnih i kanalizacionih cevi, čija posledica može biti izbijanje zaraze.

Oni koji prekrše odluku Grada Beograda moraće da plate novčanu kaznu: iznosom od 150.000 dinara kazniće se prekršaj pravnog lica, a sa 25.000 dinara odgovorno lice pravnog lica. Preduzetnik će biti kažnjen sa 75.000 dinara, a fizičko lice sa 25.000 dinara.

 

 

Iako običnih plastičnih kesa u trgovini više neće biti, biorazgradive kese će biti na raspolaganju, kao i papirne kese i platnene torbe, koje možete koristiti mnogo puta i koje su često praktičnije za pakovanje.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija