• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

22.03.2020

14:55

MENJAČNICA: Građani neka se ne brinu, dinar stabilan NBS ima dovoljno deviznih rezervi

Vesti

MENJAČNICA: Građani neka se ne brinu, dinar stabilan NBS ima dovoljno deviznih rezervi

Podeli vest

Dinar će i dalje biti stabilan, promena ne samo da nema već Narodna banka Srbije gotovo da nije ni morala da interveniše, rekla je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Od početka godine NBS je prodala svega 215 miliona evra od čega je 90 prodala kada su građani burno reagovali tokom prva dva dana zbog pojave korona virusa.

Kada je početna reakcija prošla, i građani uvideli da nema potrebe za brigom jer je NBS spremna da održi sistem stabilnim, pritisak je prestao, rekla je ona za RTS.

Guvernerka je rekla da će reagovati tako da se očuva stabilnost valute ali i celog sistema i da raspolažemo sa dovoljnim deviznim rezervama i u zemlji i u inostranstvu.

 

 


"Ima dovoljno u gotovini i u dinarima i u devizama, i za štediše i za tekuće potrebe. Takođe, ako bude potrebe sredstva mogu da se povuku i iz deviznih rezervi koje se nalaze u inostranstvu", rekla je Jorgovanka Tabaković.

Što se kredita tiče, ona kaže da nisu čekali da se građani boje već su snizili referentnu kamatnu stopu.

"Prva od mera je, na predlog predsednika Aleksandra Vučića, da na tri meseca zamrznemo dospele obaveze za sve. To važi i za privredu i za građane, i za fizička pravna lica i za preduzetnike", naglasila je guvernerka Tabaković.

 

 

 

 


Prema njenim rečima, banke će produžiti rok za otplatu kredita.

"Građani mogu a ne moraju da koriste ove mogućnosti a banke moraju da se tome prilagode. NBS je pripremio mehanizme u skladu sa potrebama bankarskog sistema", rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka je naglasila da je sada važno da sačuvamo i ljude i sistem jer će oni podizati privredu kada ova situacija prođe.

Kurs u ponedeljak 117,52 dinara za jedan evro 

Dinar će prema evru imati u ponedeljak, 23. marta, približno istu vrednost kao danas i zvanični srednji kurs iznosiće 117,5217 dinara za evro.

Dinar će vredeti prema evru isto kao pre mesec dana, na godišnjem nivou će biti jači za 0,4 odsto a u odnosu na početak godine jači za 0,1 procenat.

Indikativni kurs dinara prema dolaru oslabio je danas za 0,2 odsto na 109,6080 dinara za dolar.

Dinar je prema dolaru slabiji za 0,6 posto na mesečnom nivou, na godišnjem za 5,4 procenta a od početak godine je u padu za 4, 3 odsto.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija