• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/blic

28.04.2020

17:53

POSKUPLJENJE JE NEMINOVNO? Da bi opstali, ugostitelji prinuđeni da menjaju način poslovanja!

Vesti

POSKUPLJENJE JE NEMINOVNO? Da bi opstali, ugostitelji prinuđeni da menjaju način poslovanja!

Podeli vest

Hotelijeri i ugostitelji ne sede skrštenih ruku i spremaju se za otvaranje. Georgi Genov iz Udruženja hotelijera HORES je rekao da je ugostiteljski sektor najugroženiji zbog krize izazvane virusom korona, a da su u tom sektoru najugroženiji upravo hoteli i restorani zbog visokih investicionih ulaganja

Georgi Genov je istakao da su u početku krize svi bili zbunjeni, i zaposleni i poslodavci i turisti, i da su možda nespremno dočekali celu situaciju.

"Međutim, odmah se prešlo na krizni menadžment, tako da trenutno radi samo 40 od 380 hotela u Srbiji. Kada su u pitanju restorani, oni su zatvoreni danom donošenja odluke u martu. Imali smo problem. Januar i februar su bili slabi, kada su u pitanju gradski hoteli. Još gore su prošle kolege s Dunava i oni hoteli koji su u tranzitu", naveo je Genov za RTS.

 

 

Dodao je da su sada u hotelima uglavnom smešteni medicinski radnici i deo administracije.

Napominje da je velika odgovornost na vlasnicima htela i restorana da sada ponovo organizuju posao po svim standardima koje propisuju zdravstvene institucije.

SZO je propisala način organizacije u restoranima - da budu četiri osobe na deset kvadratnih metara i da razmak između stolica bude jedan metar, i zbog toga će doći do smanjenja kapaciteta.

"Dolazimo do pitanja da li se uopšte isplati otvarati restoran sa 30 odsto kapaciteta?", rekao je Georgi Genov i dodao da se očekuje izrada akcionih i bizns planova.

Kako je istakao, ugostiteljima je potrebna solidarnost partnera da bi pokrenuli biznis, počev od Elektroprivrede do ostalih dobavljača.

"Ako mesec i po dana ne radimo, onda nam je potrebno tri meseca da se povratimo u normalnim uslovima. U ovakvim uslovima pitanje da li će se otvarati uopšte. Svako mora da procenjuje", rekao je Genov.

 

 

Kaže da se priprema uputstvo za sve članice organizacije i da će se obaviti konsultacije sa Ministarstvom. Ističe i da je potrebno ubediti goste da su ugostitelji srdačni i odgovorni i da se primenjuju sve mere zaštite.

Na pitanje da li će doći do povećanja cena u restoranima, Genov je rekao da je i to pitanje za diskusiju, jer je smanjen broj stolica. Kaže da se nada da će svi biti solidarni i pokušati da zadrže cene.

Govoreći o hotelima, rekao je da je u planinskim centrima i banjama na raspolaganju oko 6.000 soba, što će biti malo za sve koji budu zainteresovani da odmor provedu u Srbiji. Opet je rekao da se nada da će cene ostati na nekom nivou, ali i da se nada da će država i ostali u lancu imati razumevanja.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija