PAO ALEKSANDAR LUKAŠENKO: Belorusija ovo nije očekivala (VIDEO)
128. 12. 2025. u 15:35
228. 12. 2025. u 15:35
Vesti
Ugostiteljski objekti, objekti za pripremu i dostavu hrane, mogu da rade na četiri načina, navodi se u dokumentu - dostavom hrane na kućnu adresu, šalterskom prodajom, poput kioska, radom na otvorenom, poput bašta, kao i u zatvorenom prostoru.
Otvaranje tih uslužnih delatnosti trebalo bi da se sprovodi u fazama, u skladu sa epidemiološkom situacijom, odnosno važećim propisima i preporukama kriznih štabova i stručnih službi. Poštovanje propisanih mera pratiće nadležne inspekcije.
U preporukama se navodi da organizacija i sprovođenje rada objekata mora da bude takva da se mogućnost prenošenja virusa svede na minimum sprovođenjem ključnih mera prevencije - socijalnog distanciranja, nošenja lične zaštitne opreme i pojačane dezinfekcije.
Obavezna zaštitna oprema
1. Napraviti plan rada u pogledu organizacije funkcionisanja u uslovima primene neophodnih mera zaštite.
2. Obezbediti potrebnu količinu propisane lične zaštitne opreme za zaposlene i dezinfekcionih sredstava za zaposlene i korisnike.
3. Obavezno nošenje lične zaštitne opreme svih zaposlenih tokom radnog procesa (maske, radne uniforme i po potrebi rukavice). Zaposleni koji direktno komuniciraju ili uslužuju goste i korisnike poželjno je da koriste i vizir.
4. Gosti u ugostiteljske objekte moraju ulaziti sa maskom, koja se mora nositi i prilikom preuzimanja hrane i pića putem kućne dostave ili šalterske prodaje. Bez maski u prostoru objekta mogu boraviti samo gosti dok su za svojim stolom. U svim ostalim prilikama boravka u prostoru objekta, dolaska/odlaska, naručivanja, preuzimanja, plaćanja na pultu, korišćenja sanitarnih prostorija, gosti moraju da nose masku (ili drugi vid zaštitne pokrivke za nos i usta).
5. Pre korišćenja vode za piće u objektu, otvoriti sve slavine i pustiti da voda ističe srednjim mlazom sve dok se ne ispusti cela zapremina vode u cevima, odnosno dok voda ne poprimi svoje uobičajene karakteristike (izgubi eventualno prisutnu boju i mutnoću i ustali joj se temperatura). U slučaju da je voda izmenjenih karakteristika nakon detaljnog ispiranja, potrebno je obratiti se Кorisničkom centru JКP “Beogradski vodovod i kanalizacija” ili Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.
Dezinfekcija i provetravanje pre početka rada
6. Pre početka rada, potrebno je sprovesti pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostorija.
7. Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere i dozere za dezinfekciju ruku za obaveznu dezinfekciju pri ulasku u objekat (u skladu sa mogućnostima - beskontaktni dozeri).
Foto: Tanjug
8. Raspored stolova u zatvorenom ili otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata organizovati tako da razmak između gostiju koji sede za istim ili susednim stolovima, ne bude manji od propisane socijalne distance od dva metra. U suprotnom obezbediti fizičke barijere (od pleksiglasa ili drugog punog materijala) koji će deliti prostor između stolova.
9. Pojačati higijenske mere u celom objektu. Pranje obavljati sredstvima koja se redovno koriste uz češću primenu mera dezinfekcije prostora, površina i predmeta, posebno onih koji se često dodiruju (kvake, pultovi, ručke ormarića, sudopere, stolovi, stolice, prekidači za svetlo, slavine, ključevi i sl.). Povremeno obaviti i dezinfekciju pristupnih prilaza objektu. Sto i stolice nakon odlaska gosta obavezno dezinfikovati.
Bez zajedničkih posuda i samousluživanja
10. Izbaciti iz upotrebe posluživanje gostiju kečapa, senfa, soseva, ulja, slanika, šećera, čajeva i slično iz posuda za zajedničku upotrebu , kao i samousluživanje pribora iz zajedničkih gondola.
11. Кoristiti papirne menije za jednokratnu upotrebu koji se bacaju posle svakog gosta ili eventualno menije za višekratnu upotrebu, pogodne za dezinfekciju, koji se moraju dezinfikovati posle svakog gosta. Može se koristiti i isticanje menija na površinama vidljivim gostima kako bi se smanjio kontakt sa mogućim kontaminiranim površinama.
12. Кontrolisati postupak pranja posuđa - obavezno mašinsko pranje ili, ako za to nema uslova, pranje deterdžentom na što višoj temperaturi uz završnu dezinfekciju namenskim dezinfekcionim sredstvom.
13. Pri korišćenju dezinfekcionih sredstava voditi računa o pravilnoj primeni u skladu sa uputstvom proizvođača vezano za namenu, koncentraciju, način primene i neophodno kontaktno vreme. Strogo voditi računa da dezinfeкciono sredstvo ne dođe u кontaкt sahranom.
14. Prilikom pripreme hrane potrebno je pridržavati se uobičajenih principa dobre higijenske prakse u pripremi i manipulaciji hranom, sa ciljem smanjenja uvek prisutnih rizika za sve bolesti prenosive hranom.
15. Posebnu pažnju obratiti na korišćenje sanitarnih prostorija
• Na ulaznim vratima u sanitarne prostorije postaviti obaveštenje o obaveznoj dezinfekciji ruku pre i nakon korišćenja. Opciono i ispred ulaznih vrata u sanitarne prostorije postaviti dozer sa dezinfekcionim sredstvom.
• Кontrolisati ulazak posetilaca u sanitarne prostorije - ulazak dozvoljen samo po jednoj osobi;
• Prilikom ulaska, osoba mora imati masku ;
• Na ulazu i prilikom izlaska osoba mora izvršiti dezinfekciju ruku;
• U sanitarnim prostorijama moraju biti na raspolaganju tečni sapun, topla voda i jednokratni papirni ubrusi za ruke ili aparat za sušenje ruku, kao i dozer sa dezinfekcionim sredstvom za ruke na bazi 70% alkohola (opciono drugi preporučeni dezinficijens) - u skladu sa mogućnostima preporučuju su beskontaktni dozeri;
• Više puta u toku dana (minimalno na svakih 30 minuta rada), sprovesti čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostorija, podova i svih površina sa kojima se dolazi u kontakt.
16. Obezbediti obeležena mesta za higijensko odlaganje otpada u objektu i bašti - upotrebljenih maski, rukavica i drugog otpada - kesa u kanti sa pedalom za nožno otvaranje. Otpad se sakuplja u odgovarajuće kese koje se dalje tretiraju u skladu sa procedurom za upravljanje uz propisane mere zaštite.
17. Ugostiteljske objekte redovno provetravati, u skladu sa vremenskim prilikama, prirodnim putem (otvaranjem prozora). Ne koristiti veštačku ventilaciju zatvorenog centralizovanog tipa, kao i klimatizaciju u objektima u koliko se radi o split sistemu (sistem u kome vazduh cirkuliše unutar prostorije prolaskom kroz unutrašnju jedinicu klima uređaja bez razmene istog sa spoljnim svežim vazduhom).
18. U svim ugostiteljskim objektima, u skladu sa mogućnostima, odvojiti postupke naplate usluga od poslova usluživanja hrane (zaposleni koji poslužuje hranu i piće ne treba da obavlja naplatu usluge).
19. U postupku naplate usluga favorizovati beskontaktno plaćanje karticama (korisnik prislanja karticu automatu za očitavanje, bez dodirivanja iste od strane zaposlenog). Ako se usluga plaća gotovinom, neophodna je dezinfekcija ruku/rukavica nakon svake naplate, a pre bilo koje druge radnje.
20. Za korisnike usluge po tipu porudžbine (šaltersko izdavanje, kiosci) ukoliko je moguće razdvojiti postupak naručivanja i plaćanja od postupka izdavanja proizvoda - poslove obavljaju dve osobe na različitim pultovima uz poštovanje socijalnog distanciranja. Obavezna je dezinfekcija ruku i pulta posle svakog kupca, kao i nakon svake pojedinačne radnje (nakon svake naplate, a pre izdavanja narudžbine u situacijama kada to radi ista osoba).
Foto: Tanjug
U skladu sa mogućnostima, postaviti pregrade/zaštitu između zaposlenih i korisnika, od pleksiglasa ili drugog materijala koji se može prati i dezinfikovati. U skladu sa mogućnostima jasno obeležiti puteve pristupa i udaljavanja od objekta, kako bi se izbeglo stvaranje gužvi, uz poštovanje socijalne distance - održavanja rastojanja između klijenata od najmanje dva metra dok čekaju na uslugu naplate ili preuzimanja hrane i pića (npr. vidljivo označavanje linijama na asfaltu).
21. Na vidnim mestima postaviti obaveštenje sa merama prevencije (održavanje rastojanja, nošenje maski i rukavica prilikom preuzimanja, dezinfekcije ruku, uz preporuku kratkogzadržavanja).
22. Na spoljnoj strani pultova dostupno kupcima, postaviti dozer pumpu ili pumpicu sa raspršivačem sa dezinfekcionim sredstvom.
1. Zaposleni je dužan da prilikom dostave nosi masku i rukavice (poželjno i vizir).
2. Obavezno najaviti dolazak (telefonom ili javljanjem na interfon).
3. Prilikom predaje porudžbine držati što veću moguću distancu od klijenta.
4. Nakon primanja gotovine od korisnika, obavezno izvršiti dezinfekciju rukavica.
5. Higijenu i dezinfekciju vozila za dostavu treba sprovoditi što češće (preporučljivo nakon svakog završenog “kruga dostave”).
Lična higijena zaposlenih
1. Najvažnija je higijena ruku, što podrazumeva češće pranje ruku, sapunom i vodom, najmanje 20 sekundi, a obavezno nakon korišćenja toaleta, pre pripreme, služenja ili konzumiranja hrane, nakon kašljanja, kijanja i korišćenja maramica za nos, kontakta sa površinama koje se često dodiruju, pre stavljanja i nakon skidanja rukavica, nakon kontakta sa gostima ili korisnicima usluga i dr. Nakon pranja, dezinfikovati ruke (preporučuju se dezinficijensi na bazi 70 odsto alkohola).
2. Izbegavati dodirivanje očiju, usta i nosa.
1. Praćenja sopstvenog zdravstvenog stanja i prijavljivanja u slučaju pojave simptoma respiratorne ili crevne bolesti i povišene telesne temperature, uz obavezu telefonskog javljanja pretpostavljenom, i obaveznog nedolaska na posao i daljeg postupanja u skpadu sa zvaničnim preporukama.
2. Кorišćenja lične zaštitne opreme (maska, radna uniforma, prema potrebi rukavice, a u slučajevima u kojima nije moguće izbeći blizak kontakt, manje od dva metra i vizir)
3. Poštovanja socijalne distance - udaljenost od dva metra u skladu sa mogućnostima tokom svih procesa rada, ali i tokom pauza.
4. Sprovođenja mera pojačane lične higijene, posebno češćeg pranja i dezinfekcije ruku.
5. Sprovođenja mera pojačane opšte higijene - češće pranje i dezinfekcija prostora, površina, opreme.
6. Redovnog provetravanja prostora.
1. Sprovodi praćenje zdravstvenog stanja zaposlenih pri dolasku na posao (u skladu sa mogućnostima - putem beskontaktnog merenja telesne temperature ili praćenjem pojave simptoma bolesti).
2. Odmah udalji sa radnog mesta zaposlene kod kojih su se ispoljili simptomi bolesti - povišena telesna temperatura, simptomi (čak i blagi) respiratorne ili crevne bolesti.
3. Prostor u kome je boravila takva osoba provetriti, detaljno dezinfikovati sve površine, predmete, pribor i opremu namenskim dezinfekcionim sredstvima u skladu sa uputstvom proizvođača, uz obavezno korišćenje lične zaštitne opreme.
4. Zaposlene koji su bili u bliskom kontaktu (obavljali poslove na manje od dva metra rastojanja) sa osobom kod koje je potvrđena kovid-19 infekcija se smatraju izloženim i dalji postupak je u skladu sa preporukama nadležnih zdravstvenih institucija.
5. Organizuje češće kraće pauze za odmor zaposlenih za vreme rada, obzirom na obavezu nošenja lične zaštitne opreme i potrebu dosledne primene drugih mera prevencije, što dodatno zamara i opterećuje zaposlene.
Navedene preporuke će se u skladu sa odlukama Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije, stanjem na terenu i faznom pristupu u organizaciji i radu ugostiteljskih objekata prilagođavati i po potrebi dopunjavati ili menjati, navodi se u dokumentu.
POČELO UBLAŽAVANJE I UKIDANJE ZAŠTITNIH MERA: Evo šta će sve već od ponedeljka početi s radom!
POSKUPLJENJE JE NEMINOVNO? Da bi opstali, ugostitelji prinuđeni da menjaju način poslovanja!
PROCVETALA U VANREDNOM STANJU: Onlajn prodaja hrane stabilizovala lanac snabdevanja u Srbiji
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Danas kako su i najavili blokaderi skupljaju potpise podrške za izlazak na izbore koji nisu ni raspisani. U nedostatku ljudstva možemo primetiti da im ne manjka državne imovine.
28.12.2025
16:21
U nedostatku ljudstva, simpatizera i aktivista koji bi im dali siguran glas blokaderi pronalaze višak vremena za izvođenje bizarnih performansa širom Srbije.
28.12.2025
15:15
Dr Željko T. Anđelković, docent na PMF-u u Nišu, podelio je sramnu poruku na svom Fejsbuk nalogu.
28.12.2025
15:26
Odbornici poslaničke grupe SNS-a iz Niša došli su danas ispred MUP PU Niš da postave određena pitanja.
28.12.2025
15:55
Za razliku od 2025. godine, kada su građani Medijane ostali uskraćeni za doček Nove godine po julijanskom kalendaru, 13. januara 2026. godine, u parku Svetog Save, ispred Gradske opštine Medijana, nastupaće Ana Štajdohar.
28.12.2025
13:00 >> 15:46
Praznični dani u zemljama Zapadnog Balkana doneli su pojačan intenzitet saobraćaja, a duže zadržavanje zabeleženo je na više graničnih prelaza, uključujući Mađarsku, Makedoniju i druge pravce ka Srbiji.
28.12.2025
16:40
Jedan od najjednostavnijih, ali i najpraktičnijih polovnih automobila jeste "nisan mikra" starijih generacija, čija se cena u oglasima kreće oko 450 evra.
28.12.2025
13:25
Nova sezona "Političkog kviza" na vašoj omiljenoj Informer televiziji počinje sa emitovanjem u drugoj polovini januara 2026. godine, a prijave su otvorene!
28.12.2025
12:46
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za dve do tri godine Beograd zvanično dobiti metro.
28.12.2025
11:00
Beogradska policija trenutno se nalazi u iznajmljenom stanu Tihomira Krstića (46) koji je juče na Novom Beogradu nožem izbo baku, a u kojem je, boravio poslednja dva meseca.
28.12.2025
17:00
Policija u Novom Sadu i Vrbasu uhapsila je L. N. (25) iz okoline Vrbasa i L. M. (18) iz Novog Sada, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo ubistvo.
28.12.2025
16:11
Kako saznaje Informer, monstrum koji je juče izbo baku na Novom Beogradu je uhapšen.
28.12.2025
14:33
Jedna osoba je stradala u požaru u blizini Sjenice.
28.12.2025
14:16
Kako bi se manijak koji je brutalno ubadao staricu na Novom Beogradu priveo pravdi, MUP je objavio broj na koji možete pozvati ako ste ga videli.
28.12.2025
13:42
Ukrajina je spremna da povuče svoje snage sa linije fronta, ali samo ako Rusija učini isto, piše Fajnenšel tajms pozivajući se na izvore upoznate sa razgovorima koji se vode uoči ključnih diplomatskih susreta.
28.12.2025
16:40
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je evropske političare da bi odgovor Moskve na eventualni napad bio razarajući, ali je naglasio da Rusija nema nameru da prva napadne bilo koga.
28.12.2025
16:10
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski našao se pod snažnim političkim udarom neposredno uoči susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, piše britanski Telegraf.
28.12.2025
15:40
Saveznici svrgnutog sirijskog predsednika Bašara al Asada, koji se nalaze u egzilu, planiraju da potkopaju novu vlast u Siriji, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na presretnutu komunikaciju do koje je došla američka redakcija.
28.12.2025
15:10
Sudbina Donbasa i budućnost Zaporoške nuklearne elektrane danas su glavne teme razgovora između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i američkog predsednika Donalda Trampa, prenosi Rojters.
28.12.2025
14:40
Godinu na malim ekranima obeležile su domaće serije koje nisu bežale od teških tema: ratova, zločina, porodičnih lomova i moralnih dilema.
28.12.2025
16:34
Naša glumica Dobrila Ćirković imala je intimnu scenu koja je šokirala publiku ali i repliku zbog koje je ostala upamćena i danas.
28.12.2025
15:03
Predsednik Francuske Emanuel Makron oglasio se povodom vesti da je preminula Brižit Bardo, legenda francuskog i svetskog glumišta.
28.12.2025
14:13
Posle godina teške borbe i medijskih spekulacija, ćerka glumca Aljoše Vučkovića uspela je da se izvuče iz pakla zavisnosti i započne potpuno novi život. Danas je majka i profesor.
28.12.2025
13:32
Novogodišnja torta nije samo desert - ona je centralni praznični ukras stola koji priča zimsku bajku.
28.12.2025
15:40
Sarma je jedno od omiljenih jela, ali često se postavlja pitanje da li treba dinstati meso pre nego što se uvije u kupus?
28.12.2025
10:20
Poznati frizer Peđa Božić otkriva trend koji dominira ovom novogodišnjom noći i garantuje da niko neće skidati pogled sa vas.
28.12.2025
12:20
Mimoza salata je klasik koji nikada ne izlazi iz mode, a njen bogat, kremasti ukus čini je idealnim predjelom za svaku priliku.
28.12.2025
15:00
Novi gejming telefon Honor WIN donosi revolucionarnu tehnologiju aktivnog hlađenja koja garantuje stabilne performanse bez pregrevanja.
28.12.2025
16:20
Voditeljka Jovana Jeremić je izrazila tugu zbog smrti francuske glumice Brižit Bardo.
28.12.2025
15:44
Pevačica Anabela Atijas otkrila je da je pevač Nenad Knežević Knez predložio da ona postane članica grupe Funky G.
28.12.2025
15:13
Pevačica Zorica Marković jednom prilikom govorila je o životu repera Nenada Aleksića Ša.
28.12.2025
15:04
Pevač Nemanja Nikolić otkrio je da je svojevremeno dobio bakšiš od čak 60.000 evra.
28.12.2025
14:32
Pevačica Svetlana Ceca Ražnatović otkrila je da je prvi stan zaradila nastupajući na svadbama u požarevačkom kraju.
28.12.2025
13:18
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar