• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/blic

19.05.2020

14:02

TUGA U VENECIJI: Drveni grad "mrtav" bez turista, pandemija oterala i golubove s Trga Svetog Marka

Vesti

TUGA U VENECIJI: Drveni grad "mrtav" bez turista, pandemija oterala i golubove s Trga Svetog Marka

Podeli vest

Sa čuvenog Trga svetog Marka nestali su i golubovi. Zašto bi dolazili kad ih nema ko da ih hrani? Oterani korona virusom, inostrani turisti napustili su Veneciju, koji im je jedan od najdražih italijanskih gradova. Mnogi meštani žele da se vrate

"Venecija je bez turista mrtav grad", kaže 66-godišnji gondolijer Mauro Sambo, koji se tim poslom bavi od 1975.

"Čak i s ovim merama popuštanja, ko će na plovidbu gondolom? To rade stranci, ne domaći", pripoveda bradati gondolijer čisteći svoju gondolu usidrenu u blizini Duždeve palače. Italijanska vlada najavila je da će granice otvoriti tek 3. juna, piše Seebiz.

 

 

Oko Kanala Grande mrtva je tišina. Ukrašene palate s obe strane kanale, luksuzni hoteli i kulturne institucije zatvorene su. Turizam u italijanskom BDP učestvuje s 13 odsto. U tom sektoru je i 15 odsto svih radnih mesta u zemlji. U Veneciji je to mnogo izraženije. Čak 65 odsto građana radi u turizmu.

"Uticaj koronavirusa na inostrane dolaske, koji čine 85 odsto turizma u gradu, pogubniji je nego u drugim odredištima koji imaju više domaćih od stranih turista", rekla je Paola Mar iz gradske turističke kancelarije.

Preživećemo

"Ovo je rat, a preživeli smo ratove i pre", tvrdi 47-godišnji građevinar Frančesko Pecin. "Prebrodićemo ovo zahvaljujući našem preduzetničkom duhu", dodaje Pecin kojeg su novinari zatekli u šetnji pokraj Mosta uzdaha. "Ali turizam nam je nužan."

 

 

Vlasti godinama zanemaruju svoje građane. Venecija sa širim gradskim prstenom ima 260 hiljada stanovnika, ali od toga ih manje od petine živi u istorijskom centru.

Odlv stanovnika na kopno, gde su cene niže, a život ugodniji, ne prestaje. Čak je i na ostrvu Muranu, slavnom po proizvodnji stakla, jedan staklarski obrt pretvoren u hotel-restoran.

"Nema više tradicionalnih zanata", kaže preduzetnik Dimitri Tiozo. Uprkos svim prigovorima, povratak turista je prioritet, kaže Mar.

Prisetila se i istorijski visokih poplava s kraja prošle godine, koje su gradu nanele milione evra štete.

"Ovaj grad pati od novembra", rekla je.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
PROČITAJTE JOŠ

GRČKA OPREZNO OTVARA PLAŽE: Zabranjeni sport, muzika, alkohol, kazne od 5 do 20 hiljada evra

ZA ODMOR U SRBIJI VELIKO INTERESOVANJE: U seoskom turizmu tražiće se mesto više?!

LETOVANJE U SENCI KORONE: Turska priprema posebne mere za turističku sezonu, evo kakve




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija