• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/rts

12.06.2020

15:08

PLANIRATE DA POSTANETE PENZIONER? Pre nego podnesete zahtev ovde proverite da li ispunjavate uslove

Vesti

PLANIRATE DA POSTANETE PENZIONER? Pre nego podnesete zahtev ovde proverite da li ispunjavate uslove

Podeli vest

Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO fonda Vladimir Stanković kaže da se uslovi za ostvarivanje prava na penziju za muškarce i žene postepeno pomeraju, a 2032. godine će biti izjednačeni

Ove godine, neće biti izmena u ostvarivanju prava na penziju kod muškaraca – za to će, kao i prethodne godine, biti potrebno navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina upisanog staža.

Ženama će takođe biti potrebno 15 godina staža, a pravo na penziju moći će da ostvare sa 63 godine, što je šest meseci kasnije nego prošle godine.

Stanković objašnjava da ima promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju, i kod žena i kod muškaraca.  

"Muškarcima je potrebno 40 godina staža, s tim što su prošle godine morali da imaju najmanje 57 godina i 8 meseci, a ta granica je pomerena za osam meseci 2020. godine, na 58 godina i četiri meseca", naveo je Stanković.

Za ostvarivanje tog prava, prošle godine žene su morale da imaju najmanje 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života, a  ove godine obe granice su pomerene: Moraju da imaju najmanje 39 godina rada i 57 godina i osam meseci. 

Stanković savetuje građanima koji žele da apliciraju da se dobro informišu pre nego što podnesu zahtev.

Svako ima pravo da zatraži listing na kom se vidi pregled radnog angažovanja i koliko godina mu je uplaćivan saž. To se može proveriti ili onlajn ili u nekoj od filijala PIO fonda.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
PROČITAJTE JOŠ

ŠALJETE ILI PRIMATE NOVAC IZ INOSTRANSTVA?! Od danas NBS vodi registar, evo o čemu je reč

NE POZAJMLJUJTE KEŠ OD RODBINE I PRIJATELJA! Uz ovih 5 saveta doći ćete do novca i u vreme pandemije

PENZIJU SVOJU LJUBIM: U ovim državama najduže traju penzionerski dani, prosek je 27 godina




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Bal vampira kod Kurtija na doručku: Sreli se Aljbin, dva Čanka i jedan raspop (FOTO)
Politika

Bal vampira kod Kurtija na doručku: Sreli se Aljbin, dva Čanka i jedan raspop (FOTO)

Slobodno vreme koje je političkom penzioneru Nenadu Čanku ostalo nakon što je autonomašenje prepustio mlađim nadama svoje nekadašnje Lige socijaldemokrata Vojvodine, on je uložio u obilaženje posela sa separatistima iz južne srpske pokrajine. Danas je Čanak ponovo, drugi put u samo mesec dana, drugovao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

16.09.2024

22:31

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija