• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/blic

23.06.2020

13:54

KLIJENTI OVO NISU OČEKIVALI: Banke nude još tri meseca moratorijuma na kredite, evo kako i evo gde!

Vesti

KLIJENTI OVO NISU OČEKIVALI: Banke nude još tri meseca moratorijuma na kredite, evo kako i evo gde!

Podeli vest

Jedna banka obavestila je svog klijenta putem mejla da je promenila uslove ugovaranja odlaganja otplate kredita koji su osigurani hipotekom na nekretnini

Umesto tri meseca, banka iz Hrvatske sada nudi moratorijum na šest meseci, a ukoliko želi da ga produži, klijent može da podnese zahtev do 30. juna, piše portal Novac.hr. U Srbiji takva praksa trenutno ne postoji, ali ne znači i da je banke neće uvesti.

 

 

Maksimalni rok trajanja moratorijuma za hipotekarne stambene i nenamenske kredite sada je šest meseci, a rok otplate kredita može se produžiti za period trajanja moratorijuma. Za produženje roka otplate kredita dodatak ugovora potpisujete kod javnog beležnika uz solemnizaciju, što podrazumeva za vas dodatne troškove, a za sprovođenje moratorijuma potrebno je upisati novu hipoteku na nekretnini", piše banka svom klijentu koji je ostao prilično zatečen činjenicom da produženje moratorijuma podrazumeva novi trošak.

U slučaju da ne pošaljete novi zahtev, poručuje banka klijentu, “moratorijum će isteći u skladu sa ugovorenim uslovima postojećeg moratorijuma”.

Na pitanje o promeni procedure ugovaranja produžetka moratorijuma u banci daju tek uopšten odgovor, a u prvi plan stavljaju velike napore banke da bi njeni klijenti bili srećni i zadovoljni. Pojašnjavaju kako je glavni cilj bio pružiti “podršku klijentima”, da je sam proces izrade moratorijuma i uslovi koji su za to potrebni “kreiran u izuzetnim okolnostima”, da se situacija menjala iz dana u dan, “što je značilo brza prilagođavanja smernicama koje smo dobijali od državnih institucija”.

 

 

"Klijentima iz segmenta stanovništva za kredite osigurane stambenom nekretninom prvobitno je ponuđen moratorijum na tri meseca bez odlaganja roka i bez solemnizacije. Svima njima je i dalje na raspolaganju produženje moratorijuma za dodatna tri meseca, opet bez odlaganja roka kredita i bez solemnizacije.

Solemnizacija se traži u slučaju zahteva klijenta za odlaganjem roka kredita", objašnjavaju iz banke, uz poruku kako se “jasne i sažete informacije o samom procesu kao i o svim drugim detaljima” mogu naći na njihovim zvaničnim stranicama.

Ali, ako im je potreban moratorijum, većina klijenata bi trebalo da dobije i odlaganje roka, u suprotnom im se povećava rata kredita, što verovatno žele da izbegnu. Sve informacije ipak se ne mogu naći na zvaničnim stranicama banke.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija