• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.07.2020

13:56

EVROPSKI SUD PRAVDE PRESUDIO: Kupci mogu da tuže "Folksvagen" tamo gde su kupili vozilo

Vesti

EVROPSKI SUD PRAVDE PRESUDIO: Kupci mogu da tuže "Folksvagen" tamo gde su kupili vozilo

Podeli vest

Evropski sud pravde doneo je danas presudu da kupci automobila Folksvagen u kojima je bio instaliran softver za varanje na testovima emisije gasova, mogu da tuže proizvođača automobila u zemlji gde su ga kupili, umesto da traže odštetu u Nemačkoj.

Slučaj je stigao na sud EU nakon što je austrijski sud postupao na osnovu zahteva austrijskog udruženja potrošača VKI koji je tražio u ime 574 vlasnika manipulisanih vozila da utvrdi da li je nadležan po tom pitanju, preneo je Rojters.

Sud pravde je saopštio da na osnovu zakona EU, podnosioci treba, u principu da podnesu tužbu tamo gde optuženi ima prebivalište.



Sud EU je utvrdio da je mesto gde je nastala šteta bilo to gde su automobili kupljeni od treće strane - u ovom slučaju u Austriji, preneo je AP.

U saopštenju je navedeno da proizvođač motornih vozila sa sedištem u jednoj državi članici koji vrši nedozvoljeno varanje na vozilima koja se prodaju u drugim državama članicama može opravdano očekivati pokretanje postupka pred sudovima tih država.



Folksvagen je priznao da je 2015. godine koristio nelgalni softver da bi varao na testovima američkih dizel motora, što ga je koštalo više od 30 milijardi dolara za popravke vozila i novčane kazne.

Ovaj proizvođač automobila pregovara u Nemačkoj kako bi rešio parničnu tužbu u toj zemlji.


 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija