• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.07.2020

12:00

NISTE U MOGUĆNOSTI DA PODIGNETE VAŠ NOVAC? Nova pravila mogu da vam pomognu, evo o čemu se radi

Vesti

NISTE U MOGUĆNOSTI DA PODIGNETE VAŠ NOVAC? Nova pravila mogu da vam pomognu, evo o čemu se radi

Podeli vest

Narodna banka Srbije (NBS) donela je Instrukciju o načinu privremene isplate novčanih sredstava s dinarskih i deviznih tekućih računa korisnika platnih usluga i pružanja usluge novčane doznake, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, saopšteno je iz NBS.

Ovom instrukcijom određenim kategorijama korisnika platnih usluga omogućeno je da zahtevaju isplatu novca i na osnovu jednokratnog punomoćja koje ne mora biti overeno kod javnog beležnika, a koje bi banci podnelo ovlašćeno lice, uz obavezu stavljanja na uvid originalnih važećih ličnih dokumenata i lica koje je izdalo punomoćje, i lica koje je tim punomoćjem ovlašćeno da zahteva isplatu s računa.

Na ovaj način banke su dužne da omoguće isplatu s računa korisniku koji je navršio 55 ili više godina života, ili je u pitanju lice kome se pružaju usluge smeštaja za odrasle. Ova instrukcija se odnosi I na lica koja su radi lečenja smeštana u zdravstvenu ustanovu, ili su u pitanju lica kojima je oduzeta poslovna sposobnost. Takođe se odnosi i na osobe koje su lišene slobode, ili na lica kojima nije izdata platna kartica.

 

 

Za ostale kategorije korisnika, banka, ako tako sama opredeli, može u skladu sa sopstvenom procenom rizika od zloupotreba i prevarnih radnji primeniti odredbe ove instrukcije i u drugim slučajevima kada proceni da je to posebno opravdano.

Na ovaj način može se isplatiti najviše 100.000 dinara mesečno, odnosno iznos efektivnog stranog novca u toj protivrednosti. U taj iznos se ne uračunava novac koji se isplaćuje s računa korisnika po osnovu penzije, kao ni novac koji je na tekući račun korisnika prenet po osnovu drugih davanja javnih sredstava, recimo naknada za slučaj nezaposlenosti, kao i dečji dodatak.

Punomoćje se može dati na obrascima koji su odštampani uz ovu instrukciju, u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, pri čemu punomoćje obavezno sadrži podatke iz tog obrasca i ne mora biti overeno kod notara.

U skladu s procenom rizika od zloupotrebe i prevarnih radnji, banka može upotrebom sredstava za komunikaciju na daljinu proveriti podatke korisnika i ovlašćenog lica i potvrditi autentičnost punomoćja.

Nacionalna banka naglašava da je reč o "privremenom načinu isplate novca s računa korisnika", koji je pre svega uslovljen trenutnom epidemiološkom situacijom u zemlji.

 

 

S obzirom na to da se u slučaju podnošenja jednokratnog punomoćja za isplatu novca ne zahteva overa tog punomoćja od strane javnog beležnika, neophodno je da ovlašćena osoba podnese banci na uvid važeće lične dokumente.

U vezi pružanja usluge novčane doznake, NBS savetuje korisnike da pri slanju novčane doznake kao primaoca navedu osobu za koju su uvereni da će zaista moći lično da se pojavi u prostorijama pružaoca platnih usluga, čime je davanje dodatnog jednokratnog punomoćja izlišno, a rizici od prevarnih radnji i zloupotreba mnogo manji, navodi se u saopštenju.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Zajedno za Srbiju bez barijera: Biljana Barošević razgovarala sa predstavnicima saveza Udruženja osoba sa invaliditetom o realizaciji zajedničkih aktivnosti
Društvo

Zajedno za Srbiju bez barijera: Biljana Barošević razgovarala sa predstavnicima saveza Udruženja osoba sa invaliditetom o realizaciji zajedničkih aktivnosti

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević razgovarala je danas sa predstavnicima saveza Udruženja osoba sa invaliditetom o realizaciji zajedničkih aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.

05.07.2024

14:11

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija