• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.07.2020

09:00

ZA VAŠU BEZBEDNOST NA INTERNETU: Objavljeni su vodiči za sigurnu e-trgovinu, evo o čemu se radi

Vesti

ZA VAŠU BEZBEDNOST NA INTERNETU: Objavljeni su vodiči za sigurnu e-trgovinu, evo o čemu se radi

Podeli vest

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je danas da je u saradnji sa USAD-om objavilo vodiče za elektronsku trgovinu namenjenu građanima, na onlajn platformi "Pametno i bezbedno".

Vodiči koji su dostupni na adresi , između ostalog, upućuju građane na neophodne korake prilikom ovog vida kupovine, kao što su provera prodavaca, uslova kupovine, zaštita digitalnih uređaja, čuvanje podataka...

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je pandemija koronavirusa potvrdila potrebu za razvojem elektronske trgovine, kao i celokupne digitalne ekonomije na globalnom planu.



„U okviru mera i aktivnosti koje sprovodimo za podsticanje sigurne elektronske kupovine i podizanje poverenja građana u ovaj vid trgovine, pripremljeni su vodiči koji pružaju sve neophodne informacije i savete koji otklanjaju sumnje i bezbednosne zamke onlajn trgovine“, istakla je Matić.

Napomenula je da vodiči pružaju i praktična uputstva o načinima onlajn plaćanja, ali i konkretna objašnjenja o pravima potrošača, odnosno obavezama trgovaca, koji su regulisani novim Zakonom o trgovini i izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini.

„Između ostalog, vodiči podsećaju i na mogućnost da se građani u roku od 14 dana predomisle i vrate robu uz povraćaj novca“, rekla je državna sekretarka.

Matić je najavila da su u pripremi i vodiči za trgovce i napomenula da je USAID-ovo istraživanje sprovedeno prošlog meseca pokazalo da su neke firme, njih 30 odsto, spremnije dočekale krizu, osnaživši već postojeće onlajn kanale poslovanja.


 

Direktorka USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, Dragana Stanojević je rekla da je objavljivanje vodiča za potrošače u vreme pandemije koronavirusa značajan korak u jačanju elektronske trgovine u Srbiji.

„Elektronska trgovina je važna za biznise jer im pruža priliku da opstanu u vreme krize, a bitna je i za potrošače kako bi se snabdeli na bezbedniji način štiteći svoje i zdravlje svojih najbližih“, kaže Stanojević.

Poručila je da ostaju posvećeni daljem unapređenju elektronske trgovine i podsticanju mikro, malih i srednjih preduzeća da u što većoj meri iskoriste potencijal koji e- trgovina pruža.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija