• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

31.07.2020

09:00

JAČI OD PANDEMIJE: Uprkos koroni, prodaja traktora u Srbiji beleži blagi rast, zna se zašto!

Vesti

JAČI OD PANDEMIJE: Uprkos koroni, prodaja traktora u Srbiji beleži blagi rast, zna se zašto!

Podeli vest

U Srbiji je u prvoj polovini ove godine ukupno prodato 1.574 traktora, dok je u istom periodu u 2019. godini prodato njih 1.560, pokazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS).

Iako su uslovi poslovanja otežani usled pandemije, prodaja traktora u Srbiji zabeležila je blagi rast u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period prethodne, navodi se na portalu PKS.

Značajan porast prodaje zabeležen je posebno kod traktora snage od 18 do 37 KW (u periodu januar-jun 2020. godini prodato je 744 traktora, u odnosu na 267 prodata primerka 2019. godine).

 

 


"Zahvaljujući Vladi Republike Srbije koja je uvela niske carinske stope na uvoz komponenti za industrijsku montažu traktora (do 1 odsto), podstaknuta je prodaja pet domaćih kompanija koje se bave sklapanjem i plasmanom ove vrste traktora", navode u PKS.

Porast prodaje ove vrste traktora omogućen je, kažu, i zahvaljujući Javnom pozivu za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora u 2020. godini, koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za agrarna plaćanja) i podsticajnim merama koje su predviđene u javnom pozivu.

 

 

 

 


Prema ovom pozivu, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 posto od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi...

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za jednu kalendarsku godinu je 800.000 dinara.

"Dodatno ohrabrenje predstavlja i činjenica da je zabeležen i porast prodaje traktora sa preko 130 KW. U prvoj polovini ove godine prodato je 58 traktora ove snage, prema prodatih 49 primeraka u isto vreme prošle godine", navodi se na sajtu Komore.
 

 

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija