• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

07.08.2020

13:43

NEMAMO POJMA ŠTA DAJEMO DECI! "Pez sour mix" štetnom veštačkom bojom farba jezik i zube

Vesti

NEMAMO POJMA ŠTA DAJEMO DECI! "Pez sour mix" štetnom veštačkom bojom farba jezik i zube

Podeli vest

Na paketiću bombona nigde nije istaknut sastav, tako da ostaje nepoznanica od čega su deci jezik i usta plavi i šta zapravo unose u organizam

"Pez" bombone sa oznakom "sour mix" farbaju jezik i zube, zato, roditelji, dobro pazite kada ih kupujete svojoj deci, jer ne znamo o kojoj supstanci je reč! Miks sadrži nekoliko različitih ukusa, a posledice farbe biće vidljive već nakon nekoliko pojedenih bombonica.

Ove bombone sadrže samo arome, šećer i mnogo boje, jer nema drugog objašnjenja za posledice koje ostavljaju nakon konzumiranja
Saša Milićević, pedijatar

Da stvar bude još gora, pakovanja su bez deklaracije i sastava, pa se ne zna ni šta ova poslastica sadrži, koliko ima šećera, da li ima aditive, emulgatore, šta je uzrok ispuštanja farbe?!

Na ovakve posledice koje ostavlja "pez" ukazala nam je i Beograđanka Aleksandra J., koja je bila šokirana kada je videla šta se desilo njenoj deci kada su pojeli ove bombone.

 

 

- Moja deca obožavaju "pez" bombone i skupljaju i one igračke u koje se bombonice pakuju. Jela sam ga i ja kad sam bila mala i nikada mi nije palo na pamet da mogu biti problematične! Uvek im kupujem sa ukusom jagode i višnje. Međutim, kupila sam im nedavno paketić sa oznakom "sour mix" u kome se nalaze bombonice različitih ukusa.

Foto: Shuterstock

 

Baš su se oduševili i zaista nisam mislila da će se nešto desiti. Grickali su bombonice redom, boju po boju. Kada su pojeli nekoliko bombona iz tog "mixa", deca su bila potpuno plava. Boje su im se slivale niz usta, ruke su im bile zeleno-plave, nisam znala šta se desilo - požalila se Aleksandra i dodala:

Žena u šoku

- Prvo sam mislila da su vodene boje, flomasteri, jer su crtali. Bila sam zbunjena dok nisam nakon nekoliko sekundi shvatila da je to od "pez" bombona. To se nikada do sada nije desilo, što znači da ovo "mix" pakovanje sadrži ko zna šta, kada su im jezik i zubi bili toliko obojeni. Da ne govorim da sam deci jedva oprala jezik, tek nakon nekoliko sati!

Foto: Shuterstock

 

Zamislite tek šta bi bilo da su pojeli po dva pakovanja?! Pitanje je kako se to odražava na njihovo zdravlje i kakve sve supstance imaju u bombonama. Jer, kada sam htela da pročitam sastav, nije ga bilo na pakovanju - napomenula je naša sagovornica.

 

 

Domaći stručnjaci upozoravaju da slatkiši sa ovakvim sastavom, koji su pritom napravljeni sa ciljem da ih zavole najmlađi i da privuku njihovu pažnju, nikako ne bi smeli da se nađu u prodaji jer su nezdravi i štetni.

Roditelji, oprez

Pedijatar dr Saša Milićević savetuje roditelje da budu obazrivi sa poslasticama ovakve vrste.

- Ovakve bombone nisu korisne za mališane jer, pored karijesa, mogu biti uzrok brojnih zdravstvenih tegoba. Uz to nisu ni zdrave jer nemaju uopšte voće u sebi, već arome, šećer i mnogo boje, jer nema drugog objašnjenja za posledice koje ostavljaju nakon konzumiranja, a naročito imajući u vidu da se ne zna ni njihov sastav, niti postoji deklaracija - ističe dr Milićević i dodaje:

- Bombone svakako nisu namenjene maloj deci i ne treba im ih davati pre nego što krenu u školu. Dete u igri, ukoliko ima bombonu u ustima, može da je proguta koliko god ona mala bila. A u gorim slučajevima, da se zagrcne i ostane bez daha, da mu se bombona zaglavi u grlu. Zato se ovakve poslastice daju pod nadzorom roditelja - savetuje naš sagovornik.

Boja je zabava za decu?!

Distributer ovog slatkiša za Srbiju kaže da je "Pez sour mix" deo portfolija dugi niz godina i da nikada ranije nisu imali nijedan negativan komentar, niti neku pritužbu.

- Jedna od karakteristika ovog proizvoda jeste upravo ta da boji jezik u cilju dodatne dečije zabave. Ovaj tip proizvoda je već prisutan na tržištu Srbije u kategorijama lizalica, žvaka i bombona.

Na naše pitanje zašto na proizvodu nema deklaracije, poslali su nam sastav u kome, osim šećera, raznih kiselina i prirodnih boja, jeste i veštačka brilijantplava, za koju stručnjaci ne preporučuju često konzumiranje. 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija