• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

18.08.2020

16:53

OPASNIJI OD ŠEĆERA! Iza kojih brojeva se kriju veštački zaslađivači i šta sve uzrokuju?

Vesti

OPASNIJI OD ŠEĆERA! Iza kojih brojeva se kriju veštački zaslađivači i šta sve uzrokuju?

Podeli vest

Tri najčešće korišćena veštačka šećera su saharin, aspartam i sukraloza. Izazivaju zdravstvene probleme ako ih preterano konzumirate

Proizvod koji se reklamira pod parolom da ne sadrži šećer, ne znači istovremeno i da je zdrav. Naročito ako sadrži veštačke zaslađivače koji vas lišavaju kalorija, ali imaju druge neželjene efekte. U prehrambenoj industriji koristi se uglavnom tri vrste veštačkih zaslađivača, a kriju se pod nazivima saharin, aspartam i sukraloza (splenda).

ŠTA SME DA SADRŽI SRPSKA KOBASICA, A ŠTA VIRŠLA! Novi pravilnik uvodi red u mesnu industriju

Kada na deklaraciji proizvoda koji kupujete pročitate jedan od ovih pojmova, trebalo bi da znate koje neželjene efekte mogu da imaju po vaš organizam. Međutim, oni nisu uvek označeni punim imenom, već svaki od njih ima svoje E broj. Ono što im je zajedničko jeste da negativne efekte imaju ako se koriste duži vremenski period i u velikim količinama. Ima ih u svim vrstama prehrambenih proizvoda - od raznih vrsta sirćeta, instant supa, konditorskih proizvoda, zatim u žvakama, a posebno u gaziranim sokovima.   


SAHARIN - E954

Saharin je najduže korišćeni veštački zaslađivač. Prisutan je u namirnicama više od jednog veka i predstavlja "najproučavaniji zaslađivač". Otkriven je dok su istraživači radili na naftnim derivatima i katranu uglja. Sadrži nula kalorija, ne podiže nivo šećera u krvi i 200 do 700 puta je slađi od kristal šećera. Ima pomalo gorak ukus. Više od dve decenije pojedini naučnici su ga povezivali sa karcinomom. Često se koriste u kombinaciji sa ostalim veštačkim zasllađivačima. Iako se smatraju bezopasnima, u istraživanjima je nakon konzumacije saharina kod životinja uočena pojava raka bešike i štitne žlezde. saharin je 1977. bio zabranjen u Sjedinjenim američkim državama, ali je vraćen u upotrebu 1991. godine, uz uslov da na ambalaži proizvoda bude istaknuto odgovarajuće upozorenje potrošačima. Saharin i njegove soli dopušteni su samo u određenim namirnicama u propisanim količinama, koje se kreću od od 80 miligrama po litru, kada je reč o sokovima, pa do 1200 miligrama po kilogramu žvaka bez šećera.


ASPARTAM - E951

Američka Agencija za hranu i lekove odobrila je aspartam za upotrebu u raznim prehrambenim proizvodima početkom 80-tih godina prošlog veka. Ovo je  najčešće korišćen veštački zaslađivač u gaziranim napicima. Sadrži enzim problematičan za osetljive osobe, koje ne mogu da ga metabolišu kako treba. Krije se i iza naziva "nutrasweet", "equal" i "sugar twin" i slađi je od šećera 200 puta. Posebno je rizičan za one koji boluju od retke nasledne bolesti fenilketonurije jer može da dovede po povišenih nivoa fenilalanina, nusproizvoda aspartama. Povezuje se sa nemigrenskim glavoboljama, ako se koristi dug vremenski period. Neka naučna istraživanja pokazuju da aspartam može biti vrlo škodljiv za zdravlje, ako se ne koristi umereno. U simptome preterane konzumacije aspartama ubrajaju se omamljenost, glavobolja, umor, vrtoglavice, povraćanje, ubrzani rad srca, dobijanje na telesnoj masi, razdražljivost, uznemirenost, gubitak pamćenja, zamagljeno vidno polje, osip, slepilo, bol u zglobovima, depresija, grčevi, pobačaji, neplodnost, zavisnost, slabost, gubitak sluha. Pojedini naučnici su ga povezivali i sa kancerom, ali mišljenja su ostala podeljena.

SUKRALOZA (SPLENDA) - E955

Sukraloza se dobija zamenom hidroksilnih grupa molekula šećera atomima hlora. Krvotok čoveka apsorbuje veoma malu količinu sukraloze iz sistema za varenje. Ono što je apsorbovano se izbacuje putem urina, a ono što nije putem izmeta. Iako je šećer polazna tačka za dobijanje sukraloze, finalni proizvod nema nikakve odlike šećera. Nema ga u prirodi. Ne sadrži kalorije ali, s obzirom na to da je 600 puta slađi od šećera, dovoljne su veoma male količine da bi se postigla željena slatkoća. Druga dva sastojka splende su dekstroza i maltodekstrin i predstavljaju ugljene hidrate koji sadrže kalorije. Jedna šolja splende sadrži 96 kalorija i 32 grama ugljenih hidrata, ali proizvođači namirnica to zanemaruju, pa na etiketi piše da je u pitanju beskalorični zaslađivač. Problem je što uništava bakterije u crevima, kako one loše, tako i dobre. Mnogo proizvoda namenjenih za mršavljenje i namirnice označene kao dijetetske sadrži ovaj veštački zaslađivač. Takođe se sumnja da sukraloza može uzrokovati migrene, ali i alergijske reakcije kod ljudi osetljivih na dekstrozu i maltodekstrin. Iako se smatra bezopasnom, često konzumiranje nije preporučljivo.

 

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija