• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bankar.rs

21.08.2020

16:36

OVO JE NAJSKUPLJA BANKARSKA POZAJMICA! Kamate idu i do 78 odsto!

Vesti

OVO JE NAJSKUPLJA BANKARSKA POZAJMICA! Kamate idu i do 78 odsto!

Podeli vest

Kamata na dozvoljeni minus u bankama u Srbiji kreće se od oko 9,5 odsto do čak 35 odsto, dok kamata na nedozvoljeni minus u pojedinim bankama iznosi i neverovatnih 78 odsto.

Prema podacima Narodne banke Srbije iz juna meseca ove godine, može se videti da je prosečna kamata na dozvoljeni minus oko 29 odsto, dok je ona na nedozvoljeni minus u proseku oko 36 odsto. No visina ove kamate znatno se razlikuje od banke do banke, piše Bankar.rs.

Tako, primera radi, kamata na dozvoljeni minus u jednoj banci iznosi manje od 10 odsto, dok je najveća u drugoj gde je skoro 36 odsto. Isto je i sa kamatama na nedozvoljeni minus, pa je ona u jednoj banci manja od 10 odsto, dok je u drugoj čak 78 odsto.

Ekonomski stručnjaci poručuju da ove visine kamata nisu iznenađujuće, te podsećaju da dozvoljeni minus i jeste uvek bila najskuplja vrsta pozajmice.

NOVE OLAKŠICE ZA KREDITE! Sada možete produžiti otplatu stambenog zajma, zadužiti se za stan u izgradnji i dobiti dodatnih 90.000 dinara

Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku i član Saveta guvernera NBS, komentarišući za Bankar.rs iznose kamata na nedozvoljeni minus kaže da se ograničenja jednostavno moraju penalizovati kako ne bi svi dužnici prekoračivali ograničenje.

Danas počinju pregovori o minimalcu za 2021. godinu
"To je princip penalizovanja i jeste najskuplji", ocenio je Kovačević.

I ekonomista Ljubomir Madžar kaže da dozvoljeni minus jeste najskuplja vrsta pozajmice.

"Jesam generalno protivnik nedozvoljenih stvari, te onaj koji upadne u nedozvoljeni minus jeste neodgovaran i očekivano je i prirodno da kazna za takav postupak bude rigorozna. Ipak, pojedine kamate su zaista previsoke. No, neka to bude za nauk onima koji su bezglavo trošili više od svojih mogućnosti i doveli se u takvu situaciju", poručuje Madžar za Bankar.rs.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija