• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/RTS

07.09.2020

12:26

KATANAC NA PEKARE: Zašto hleb i burek nisu bili po zakonu?

Vesti

KATANAC NA PEKARE: Zašto hleb i burek nisu bili po zakonu?

Podeli vest

Samo za desetak dana avgusta zatvoreno je više od 350 pekara.

To je rezultat pojačane kontrole koju u periodu petomesečnog odlaganja plaćanja poreza i doprinosa sprovodi Poreska uprava.

Iz Ministarstva finansija podsećaju da se čitav paket pomoći privredi oslanja na planirane poreske prihode i da izbegavanje plaćanja narušava tu ravnotežu.

Zatvoreno zbog neizdavanja fiskalnih računa ili neprijavljenih radnika – uz potpis poreznika najčešća je poruka na vratima zaključanih pekara. Njihovi vlasnici ne žele pred kameru, sa druge strane, na razgovor su spremni oni kod kojih inspektori još nisu bili, piše RTS.

Zatvoreno zbog neizdavanja fiskalnih računa ili neprijavljenih radnika – uz potpis poreznika najčešća je poruka na vratima zaključanih pekara. Njihovi vlasnici ne žele pred kameru, sa druge strane, na razgovor su spremni oni kod kojih inspektori još nisu bili.

KOLIKO MOGU DA STOJE JAJA, A KOLIKO KAFA? Sve ima rok trajanja, OSIM JEDNE NAMIRNICE!

"Izdajemo fiskalne račune, trudimo se da radimo po zakonu, imamo šest zaposlenih, svi su prijavljeni tako da nismo zabrinuti", navela je Snežana Mladenović, vlasnica "Pekare Mladenović".

Kontrolisano je više od 600 pekara, a ispostavilo se da dve trećine njih ne posluje po zakonu. Poreznici ne idu na slučajne adrese, na njih odlaze nakon temeljne analize rizika.

Foto: Tanjug

"Poreska uprava dobija promet preko dži-pi-esa od svih poreskih obveznika koji imaju kase. Takođe, možemo uporediti taj promet preko fiskalnih kasa i broj zaposlenih na objektu i promet, naravno i prijave potrošača da se ne izdaju fiskalni isečci, dovoljno nam govore da možemo izvršiti kontrolu", objašnjava Nenad Krtolica, pomoćnik direktora Poreske uprave.

Oglasila se i Unija pekara koja od države traži dodatnu pomoć za male pekare, čiji je promet pao i preko 80 odsto, piše za RTS Olivera Petrović Stojančić.

NE BISTE NI SANJALI ČEGA SVE IMA U HLEBU! Supstanca iz pilećeg perja u vekni, a tek ostalo...

"Ja apelujem na pekare da moraju da kucaju račune. Mislim da je nekih 60 do 70 odsto pekara na rubu egzistrencije, pred zatvaranjem", upozorio je Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.

"Koristili smo odlaganje doprinosa, koristili smo minimalac za sve zaposlene i to je pomoglo opstanku", istakla je Snežana Mladenović.

Nadležni podsećaju da se paket pomoći privredi težak 5,8 milijardi evra velikim delom oslanja i na planirane poreske prihode.

"Veliki broj preduzetnika koristi mere koje im je omogućila Vlada, međutim u kontroli mi zatičemo nepoštovanje zakona, koji se odnosi na neizdavanje fiskalnih odsečaka i rada na crno. Moram napomenuti da je neizdavanje fiskalnih računa prošlost", zaključio je Krtolica.

Propisi su takvi da kada prvi put otkrije nepravilno poslovanje Poreska uprava firmu zatvara na 15 dana, drugi put na tri meseca, ako se prekršaj ponovi i treći put, preduzeće ne može raditi godinu dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Pokolj u najavi, pitanje je dana kada Izrael kreće na Rafu i preostale Hamasovce! Oslobađanje talaca nije prioritet!
Tele Aviv neće stati

Pokolj u najavi, pitanje je dana kada Izrael kreće na Rafu i preostale Hamasovce! Oslobađanje talaca nije prioritet!

Oslobađanje izraelskih talaca koje drže militanti Hamasa neće imati uticaja na planove Izraela u Gazi, rekao je novinar Sulejman Masvadeh, koji je u citirao anonimni „politički izvor" u izraelskoj vladi. Pišući na svom Ks nalogu, Masvade je citirao svoj izvor koji je izjavio da „za razliku od publikacija, Izrael ni pod kojim okolnostima neće pristati na kraj rata kao deo sporazuma o oslobađanju naših otetih".

05.05.2024

22:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija