• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/B92

11.09.2020

16:31

KOLIKO TRAJE SINTETIČKO, A KOLIKO MINERALNO? I motorna ulja imaju rok upotrebe, evo koliki je

Vesti

KOLIKO TRAJE SINTETIČKO, A KOLIKO MINERALNO? I motorna ulja imaju rok upotrebe, evo koliki je

Podeli vest

Nije dobro koristiti već otvoreno pakovanje ulja nakon više od pola godine. Mnogi od nas u garažama čuvamo sve i svašta, nađe se tu stvari koje su nam neophodne, a ne koristimo ih godinama.

Neki, pak, skladište motorno ulje za automobil, koje su možda kupili povoljno. Koliko dugo ga možete držati pre nego što ga upotrebite?

U proseku je to negde od tri do pet godina - u zavisnosti od tipa (sintetičko, polusintetičko ili mineralno) i aditiva, piše Revijahak. Ako u ulju ima gvožđa ili bakra, brže će da oksidira.

Takođe, kad jednom načnete pakovanje ulja, poželjno ga je upotrebiti u roku od šest meseci (od otvaranja).

Ulje bi trebalo držati u prostoriji bez direktne sunčeve svetlosti, čija temperatura ne ide u ekstreme i cele godine je blizu sobne.

PROGNOZE! Benzin je u Srbiji poskupeo za 13 DINARA, cena nafte u svetu opet pada, a ovo će biti EPILOG

Ekstremne temperature će uticati na sposobnost ulja da efikasno podmazuje motor vozila. Preniske temperature mogle bi dovesti do stvaranja sedimenata u ulju.

Kao što je navedeno, nije pametno koristiti već otvorenu kantu sa uljem nakon pola godine i kasnije. U kontaktu s vlagom ili prašinom, u ulju mogu nastati sedimenti, odnosno čestice koje se ne mogu otopiti.

Pre korišćenja ulja bilo bi dobro proveriti njegovu teksturu i boju, koja bi trebalo da bude ista kao onda kad ste prvi put otvorili plastično pakovanje i sipali ulje u motor.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!
Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!

Izraelski kanal 12 objavio je večeras da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u večerašnjem napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

27.09.2024

22:24

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija