• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/Potosac.info

16.09.2020

14:41 >> 15:00

DERIKOŽE IZ VITOROGA! ZA SVAKI SPRAT NAPLATE PO 200 DINARA? Kupci u šoku zbog dodatnog troška

Vesti

DERIKOŽE IZ VITOROGA! ZA SVAKI SPRAT NAPLATE PO 200 DINARA? Kupci u šoku zbog dodatnog troška

Podeli vest

Potrebno je istaći da većina potrošača navodi da stambene zgrade u kojima žive poseduju lift, ali da to ne utiče na odluku prodavca danastavi sa naplatom ove usluge

Taman kad pomislimo da smo sve videli, pojavi se nešto novo. To je naplata usluge "po spratovima", odnosno ista roba koja se dostavlja vama i vašem komšiji na spratu ispod - može biti naplaćena drugačije.

"Vitorog promet doo", koji kupcima naplaćuje isporuku robe po gradskim zonama i to oko 2.500 dinara za centar Beograda, dodatno naplaćuje i dostavu od ulaza u zgradu do stana, pa je jedan kupac s 9. sprata dao još 1.800 dinara

 

 

Međutim, ako potrošač živi u stambenoj zgradi na devetom spratu, biće mu dodatno naplaćena i "usluga unosa nameštaja po spratu", odnosno 9 x 200 RSD, u ukupnom iznosu od 1.800 dinara.

- "Vitorog" pod redovnom dostavom, koju naplaćuje od 2.500 dinara, smatra isporuku nameštaja suprotno citiranoj odredbi Zakona, samo do vrata kuće ili stana potrošača, dok se za dostavu do vrata stana mora doplatiti po 200 dinara po spratu. S obzirom na to da za kršenje pomenutog člana 46, stav pet nije predviđen prekršaj, kao ni sankcija za trgovca koji ne poštuje propisano, ostaje nam nada da će zakonodavac detaljnije regulisati ovu oblast - navode sa sajtu Potrošač.info.

Potrebno je istaći da većina potrošača navodi da stambene zgrade u kojima žive poseduju lift, ali da to ne utiče na odluku prodavca danastavi sa naplatom ove usluge.

Ovakvo postupanje trgovca, osim što nije u skladu sa opštim načelima poslovne etike, piše dalje portal, predstavlja i kršenje člana 46. stav 5. Zakona o zaštiti potrošača u kome se navodi:

"Neće se smatrati da je izvršena uredna isporuka robe na adresu koju odredi potrošač ostavljanjem robe ispred vrata kuće ili stana potrošača ili nekog drugog mesta".

S obzirom na to da za kršenje člana 46. stav 5. Zakona o zaštiti potrošača nije predviđen prekršaj kao ni sankcija za trgovca koji ne poštuje propisano, ostaje nada da će zakonodavac detaljnije regulisati ovu oblast.

Vitotg se nije oglasio povodom ovog slučaja.

Kakve veze ima da li lift vozi do 6. ili 9. sprata

Predsednik organizacije potrošača Efektiva Dejan Gavrilović kaže za Kurir da Zakon o zaštiti potrošača predviđa da potrošač nema nikakve dodatne troškove prilikom slanja proizvoda koji je kupio, osim ako s tim troškovima nije bio unapred upoznat i dao saglasnost na to.

- Ako to "Vitorog" radi, onda krši odredbe zakona, za koje su predviđene i novčane kazne. Ako potrošač plati taj trošak, treba da sačuva dokaz o plaćanju i da se obrati trgovcu sa zahtevom za povraćaj novca. Ako trgovac to ne učini dobrovoljno, svoja prava kupac može ostvariti putem sudskog postupka. Kupac ima opciju i da odbije pošiljku i kaže dostavljaču da ne želi da plati dostavu i da robu vrate nazad - ističe Gavrilović.

On dodaje da nakon toga sledi povraćaj novca:

- Potpuno je nelogična naplata po spratu u zgradama gde postoji lift. Koja je razlika da li je treći sprat ili šesti, kad se dostavljač do šestog vozi tri sekunde duže?! Isto će da iznese iz lifta i donese do vrata.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija