• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

22.09.2020

14:27

IZAZIVA POREMEĆAJ PAŽNJE I HIPERAKTIVNOST! Držite decu dalje od ovog slatkiša

Vesti

IZAZIVA POREMEĆAJ PAŽNJE I HIPERAKTIVNOST! Držite decu dalje od ovog slatkiša

Podeli vest

Šećerna vuna "loodo" sa ukusom jagode opasna je po zdravlje dece i izaziva hiperaktivnost i poremećaj u ponašanju, upozoravaju domaći stručnjaci!

Problematični sastojci ovog obojenog slatkiša jesu aditivi sa oznakom E 122 i E 124! Iza obe oznake kriju se veštačke boje koje služe da bi se dobilo crvenilo. Reč je o karmin boji, koja se dobija od insekata. Da stvar bude još opasnija, aditiv E 124 Evropski parlament je čak i označio kao štetan i obavezao proizvođače koji ga koriste da na njegovu štetnost upozore kupce izjavom na ambalaži: "Može negativno da utiče na aktivnost i na pažnju dece". Neke države, poput Amerike i Norveške, potpuno su ga zabranile! Uprkos neželjenom dejstvu na dečje zdravlje, proizvođač ovog slatkiša na deklaraciji nije istakao nikakvo upozorenje!

Foto: Shutterstock

Opasni poremećaj

Dovoljno je da dete pojede 100 grama vune i da se desi blagi poremećaj centralnog nervnog sistema
Dr Saša Milićević, pedijatar

Domaći stručnjaci naglašavaju da su ovakvi proizvodi samo štetni i da od njih nema nikakve koristi za dečji organizam i da ih deca zbog toga ne trebaju ni da jedu. Prema njihovim rečima, ništa dobro ne mogu doneti deci, osim karijesa, proliva, slabog apetita, a u težim slučajevima i plač, nervozu, problematično ponašanje.

Nutricionista Jovana Srejić objašnjava da svi ovi slatkiši imaju prazne kalorije i da ničemu ne služe u ishrani dece!

Foto: Shutterstock

Svi znamo da prekomeran unos šećera ima negativan efekat na decu, izaziva probleme u ponašanju, u pažnji... Narušava im imuni sistem i on postaje 40 odsto manje aktivan. Uz to, da ne govorimo što je sastav ove šećerne vune baš problematičan, jer se sastoji od šećera i hemije! Zato smatram da ova namirnica nije baš preporučljiva za decu iako im je omiljena. Smatram da roditelji treba da nađu neku zdraviju zamenu - savetuje Srejićeva.

MESO KOJE JEDEMO SVAKI DAN DEFORMIŠE LJUDE! Ženama je struk sve manji, a muškarci imaju višak ženskih hormona

Sa njom je saglasan i pedijatar dr Saša Milićević. On savetuje roditelje da budu obazrivi sa poslasticama ovakve vrste, čak i ako se proizvođači lukavo ograde i ne stave istaknuta upozorenja da mogu biti štetne po zdravlje dece.

NOPS: Šećernoj vuni nije mesto u prodaji

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) smatraju da se poslastice sa ovakvim sastavom, koje su pritom napravljene sa ciljem da ih zavole najmlađi, nikako ne bi smele naći u prodaji.
- Ovde je, pre svega, najveći problem što je deklaracija netačna i nepotpuna, jer proizvođač nije istakao najbitnije - da aditivi koji se nalaze u šećernoj vuni utiču negativno na ponašanje dece. Zato smatramo da se proizvodi sa ovakvim oznakama, naročito oni za najmlađe, nikako ne bi smeli naći na rafovima i biti dostupni mališanima i njihovim roditeljima - kažu u NOPS-u.

 

- Šećerne vune različitih ukusa nisu korisne za mališane, jer pored karijesa i gubitka apetita, mogu biti uzrok brojnih zdravstvenih tegoba. Naročito su opasne one na kojima su istaknuti aditivi sa oznakama E, jer to treba da nam bude znak da sastav nije baš onakav kakav treba da bude u dečjoj hrani - smatra dr Milićević.

- Najveći problem ove namirnice je to što je deca neprekidno jedu, jer se ona topi u ustima i samim tim mogu u velikim količinama da je pojedu. Dovoljno je da dete pojede 100 grama vune i da se dogodi blagi poremećaj centralnog nervnog sistema. Tu, pre svega, mislim na razdražljivo ponašanje, plač, nesanicu, histeriju i nervozu - upozorava naš sagovornik.

U kompaniji "Fud for fan" kažu da nisu stigli da izmene deklaracije na kanticama!

- Kao i sve što radimo transparentno, naznačili smo na proizvodu koju boju sadrži, i to u tako malom procentu, koji je zanemarljiv i ne bi mogao da izazove bilo kakav poremećaj ponašanja ili hiperaktivnost. Upozorenja, koje ste naveli da treba da stoji, kada smo proizvodili ambalažu, nije bilo u Uredbi Zakona. U međuvremenu smo počeli da nabavljamo boju i aromu u Srbiji, čije boje ne sadrže E124 i E122! Ali, nažalost, nismo izmenili na kanticama, jer nam je ostalo starih. U svakom slučaju, svojim potrošačima nudimo još zdraviji proizvod, što se može proveriti analizom proizvoda u svakom trenutku - kažu u ovoj firmi.

 

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija