• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

04.10.2020

15:41

Pala presuda! Poznati lanac ne sme svoj hleb da naziva hlebom, ima previše sećera

Vesti

Pala presuda! Poznati lanac ne sme svoj hleb da naziva hlebom, ima previše sećera

Podeli vest

Veće sudija odbacilo je žalbu u utorak, presudivši da hleb koji prodaje "Subway" sadrži previše šećera da bi se mogao kategorisati kao "osnovna hrana", koja ne podleže porezu na dodatu vrednost

Poznati američki "Subway" sendviči i salate nisu dostupni kod nas, ali gotovo svako ko je putovao - probao ih je u inostranstvu. Prednost je što su preukusni, a mana što su dosta skupi.

Ipak, u svetu ovog kultnog kulinarskog specijaliteta - oni uživaju poseban status, ali ne i u Irskoj. Kompanija osnovana 1965. u SAD, naišla je na prepreku. Naime, Vrhovni sud Irske presudio je da hleb koji prodaje lanac brze hrane "Subway" sadrži toliko šećera - da se zakonski ne može definisati kao hleb.

Presuda je deo poreskog spora koji je pokrenuo "Bookfinders Ltd.", korisnik "Subway" franšize u Irskoj, tvrdeći da neki od njegovih proizvoda "za poneti", kao što su čaj, kafa i podgrejani sendviči - nisu obveznici poreza na dodatu vrednost.

Veće sudija odbacilo je žalbu u utorak, presudivši da hleb koji prodaje "Subway" sadrži previše šećera da bi se mogao kategorisati kao "osnovna hrana", koja nije oporezovana.

KRIŠKA POMORANDŽE 50, HLEB 140 DINARA! Zarađuju na kvarno! Donesu i naplate ono što im niko nije tražio

"Nema dileme da hleb koji "Subway" isporučuje kroz svoje podgrevane sendviče - ima nivo šećera od 10% mase brašna uključenog u testo, što premašuje navedena 2 procenta", navodi se u presudi. Zakon pravi razliku između "hleba kao osnovne hrane" i ostalih pekarskih proizvoda koji su "ili konditorski proizvodi ili fensi peciva".

"Subway" se nije složio sa ovom karakterizacijom, navodeći da je njihov "hleb jednostavno hleb". Kako dalje navode: "U našim restoranima pečemo svež hleb više od tri decenije i gosti se svakodnevno vraćaju po sendviče od hleba koji mirišu toliko dobro koliko su i ukusni".

KATANAC NA PEKARE: Zašto hleb i burek nisu bili po zakonu?

Spor je, inače, trajao godinama, a "Bookfinders Ltd." se žalio na odluku vlasti iz 2006. godine, prema kojoj se odbija vraćanje poreza na dodatu vrednost brendu "Subway". Niži sudovi su odbacili slučaj pre nego što je stigao do Vrhovnog suda.

"Subway" je rekao da preispituje najnoviju presudu, dodajući da se ona zasniva na zastarelim principima Vlade Irske, koji su ažurirani 2012. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija