• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

28.10.2020

16:31

SKANDALOZNO! BAHATOSTI TURISTIČKIH AGENCIJA NEMA KRAJA! Traže isplatu za putovanje kog nema

Vesti

SKANDALOZNO! BAHATOSTI TURISTIČKIH AGENCIJA NEMA KRAJA! Traže isplatu za putovanje kog nema

Podeli vest

Putniku iz agencija "Fly time" ili "Dertour" traže da isplati drugu polovinu za putovanje na Sejšele iako su granice ove države zatvorene, a hotel u kome je trebalo da odsedne pretvoren je u kovid-centar

Ukoliko ste avans za neki aranžman u inostranstvu uplatili u turističkim agencijama "Fly time" ili "Dertour", nemojte se iznenaditi ako vas pozovu da iskeširate preostali iznos, čak i ako na putovanje ne možete da odete!

Upravo ova neverovatna situacija dogodila se putniku koji je želeo da odmor provede na Sejšelima, ali mu je planove poremetila epidemija koronavirusa. Put je pomeren sa maja na novembar. Međutim, u međuvremenu hotel u kome je trebalo da odsedne pretvoren je u kovid-centar, a Sejšeli su zabranili ulazak u državu. Uprkos svemu tome, turistička agencija mu traži da isplati i ostatak novca za putovanje na koje sigurno neće otići!

DOBRO ZVUČI, JOŠ SAMO DA JE ISTINA! Ako vam u Telenoru kažu da ćete zbog krađe dobiti nov telefon, ne verujte! OVO SU USLOVI KOJE NIKO NE ISPUNJAVA

Da stvar bude gora, umesto da vrate novac koji su već uzeli, u turističkoj agenciji bez pardona traže iznos u celosti uz izgovor da je to ugovorna obaveza putnika, a da povraćaj para može dobiti tek početkom 2022. godine!

Ne podležite pritisku

Nikako, ali nikako, nemojte podleći pritisku i platiti preostali iznos! Ovo je klasičan primer nepoštenog ponašanja agencija
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Predsednik udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović, kome se pomenuti putnik obratio za pomoć, smatra da je ovo klasičan primer nepoštenog ponašanja turističkih agencija.
- Avans za aranžman za Sejšele putnik je uplatio u januaru ove godine u turističkoj agenciji "Fly time", za hotel "Berjaya beau vallon bay resort". Organizator putovanja bila je turistička agencija "Dertour". Trebalo je da putuje u maju, ali je put zbog epidemije koronavirusa, koja je buknula u celom svetu, pomeren za 17. novembar, što je putnik prihvatio. Vreme putovanja se približava, a u ovom trenutku Sejšeli ne dozvoljavaju ulazak u zemlju građanima Srbije. Najgore od svega je to što je hotel pretvoren u kovid-centar i tako će biti sve do 30. novembra! Podaci o tome mogu se pronaći na sajtu vlade Sejšela, a i samog hotela - započinje priču Gavrilović.

VELIKI TEST TABLETA ZA MAŠINSKO PRANJE SUDOVA! Evo koje su se najbolje pokazale u praksi! IZNENADIĆETE SE

- I to ništa ne bi bilo čudno da agencija "Dertour", koja je organizator puta, ne insistira da putnik uplati i drugu polovinu aranžmana. Evidentno je da putnik neće putovati ni u ovom drugom terminu, pa zašto bi onda, zaboga, agenciji plaćao preostali iznos? Na pitanje zašto bi uplaćivao novac za putovanje koje sigurno neće biti realizovano i zar nije logičnije da mu vrate već uplaćenu polovinu novca, putniku iz agencije odgovaraju da je to ugovorna obaveza, da isplati aranžman u celosti, a da se po Uredbi za povraćaj novca može javiti početkom 2022! Sramota! - ogorčen je Gavrilović.

Foto: Shutterstock

On napominje da se više ne može verovati pojedinim turističkim agencijama, jer ne prezaju ni od čega.

- Turističke agencije polako postaju prošlost, kako zbog problema koji su isplivali tokom kovid-krize, njihove nepouzdanosti i nemogućnosti da putniku garantuju bilo šta, tako i zbog bahatog odnosa predstavnika i pojedinih agencija prema svojim putnicima - jasan je Gavrilović.
Naš sagovornik savetuje svim potrošačima koji se nađu u ovoj situaciji da nikako ne daju novac agentima, već da bez razmišljanja podnesu tužbu.

- Nikako, ali nikako nemojte podleći pritisku i platiti preostali iznos! Ovo je klasičan primer nepoštenog ponašanja agencija. Logički gledano, uopšte nije jasno zašto bi bilo ko uplaćivao dodatni novac za putovanje na koje sigurno neće ići? Štaviše, agencija treba da vrati uplaćeni novac, nikako da traži još! Savetujem potrošačima da bez razmišljanja podnesu tužbu protiv agencije nadležnom sudu. Za ovakve predmete ne plaća se sudska taksa, a advokati koji se bave ovom vrstom prava novac uzimaju tek kada se suđenje okonča i dobijete troškove parničnog postupka. Tako da nemate šta da izgubite, niti imate bilo kakve troškove - kaže on i dodaje:
- Svakako, možete se obratiti i nekom od udruženja za zaštitu potrošača gde će vas posavetovati i pomoći - rekao je Gavrilović.

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa turističkom agencijom "Dertour" i dobije odgovor na pitanje zašto je tražila da se do kraja isplati aranžman koji neće biti realizovan. Međutim, do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam
Politika

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam

Srbija neće tolerisati terorizam i oštro će se obračunavati sa terorističkim grupama poput ove koja stoji iza napada koji se dogodio ispred ambasade Izraela u Beogradu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infratrukture Goran Vesić uz poruku da je važno sačuvati mir u našoj zemlji i sankcionisati one koji taj mir pokušavaju da ugroze.

01.07.2024

19:19

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)

Velika drama viđena je u Frankfurtu u duelu osmine finala između Portugala i Slovenije. Nije bilo golova u regularnih 90 minuta, a u finišu prvog produžetka Jan Oblak je odbranio jedanaesterac Kristijanu Ronaldu! Na kraju, Portugalci su bili bolji u penal seriji (3:0), a golman Diogo Kosta izrastao je u apsolutnog junaka!

01.07.2024

23:48

Planeta

Putin ne blefira, ali SAD i Zapad odbijaju da čuju šta im se poručuje! Crvene linije su pređene, Amerika rizikuje opstanak sveta!
Hoće li razum prevldati

Putin ne blefira, ali SAD i Zapad odbijaju da čuju šta im se poručuje! Crvene linije su pređene, Amerika rizikuje opstanak sveta!

Sukob u Ukrajini je već treća godina i čini se da su strane sklonije daljem eskaliranju nego okončanju. U svom godišnjem obraćanju, predsednik Vladimir Putin je upozorio zemlje NATO-a da „na kraju moraju da shvate da to preti nuklearnom sukobu, a samim tim i uništenju civilizacije" ako nastave da naoružavaju Ukrajinu i razmisle o slanju trupa. Putin je još u junu 2022. upozorio američke zvaničnike da ne šalju rakete dugog dometa u Ukrajinu, rekavši: „Udarićemo ciljeve koji još nisu pogođeni.

01.07.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija