• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M.

27.05.2021

20:52

PUCAJU I ČINIJE I ŠOLJE! Sudovi iz "Ikee" uzrokuju posekotine i opekotine

Vesti

PUCAJU I ČINIJE I ŠOLJE! Sudovi iz "Ikee" uzrokuju posekotine i opekotine

Podeli vest

Posuđe iz asortimana "Heroisk" ili "Talrika" pokazalo se neotpornim na toplotu i lako se lomi, te je opasno po bezbednost onih koji ga koriste

Svi potrošači koji su u "Ikei" kupili tanjire, činije i šolje "Heroisk" ili "Talrika" treba pod hitno da prestanu da ih koriste, jer ukoliko u njih sipate vrelu hranu ili piće, možete završiti sa opekotinama! Osim toga, kupci su se žalili da je ovo posuđe lako lomljivo, zbog čega ne bi trebalo da se koristi ni zbog opasnosti od posekotina i povreda. Svako ko je pazario neki od ovih proizvoda ima pravo da od švedske kompanije traži pun povraćaj novca. Da apsurd bude veći, u svom saopštenju o opozivu pomenutih proizvoda, švedska kompanija tvrdi da su svi njihovi proizvodi testirani i u skladu sa zakonom?!
Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić ističe da nijedna kompanija ne bi povukla bezbedan proizvod sa tržišta, to im ne ide u prilog jer oni na taj način ostaju bez potencijalnog profita od narednih kupovina tog artikla.

Sumnjiv test

Zanimljivo je da "Ikea" pominje da su proizvodi testirani u skladu sa standardima! Postavlja se pitanje da li standardi ne valjaju ili se testiranje ne sprovodi kako treba
Nenad Bumbić, "Zaštita potrošača"

- Zato savetujem sve ljude koji su kupili ove tanjire, čaše i činije da pod hitno prestanu da ih koriste jer je očigledno da je njihova upotreba opasna po onog ko to posuđe koristi. Ovo je ozbiljna stvar zbog toga što je u pitanju posuđe koje svako od nas koristi svakodnevno, držimo ga u rukama, čaše prinosimo ustima... Zbog toga se ovo upozorenje mora ozbiljno shvatiti jer ukoliko nam, recimo, tanjir pukne u rukama, može izazvati ozbiljne posekotine - kaže Bumbić i dodaje:
- Zanimljivo je da "Ikea" pominje da su proizvodi testirani u skladu sa standardima, a zatim da posuđe postaje krhko i može pući ukoliko se u njega sipa vruć sadržaj. Postavlja se pitanje da li standardi ne valjaju ili se testiranje ne sprovodi kako treba. Najosnovnija funkcija bilo kog posuđa je da u njega može da se sipa vruća hrana, tečnost. Sigurno nije skupo testiranje da se utvrdi da li u posudu može da se sipa vruća voda - treba vam samo voda ili neka vruća hrana! Zanima me baš kako su testirali te proizvode ako je tek posle više meseci prodaje utvrđeno da ovi proizvodi mogu postati krhki i pući ako se u njih sipa vruć sadržaj? "Ikea" tvrdi da je u SAD prijavljen samo jedna slučaj, da nije bilo povređenih, ali da ipak povlače proizvod. Nije baš verovatno da je proizvod povučen samo zbog jednog slučaja.

Kako su naveli u kompaniji "Ikea", razlog za povlačenje ovih proizvoda sa rafova je taj što se oni mogu slomiti i potencijalno izazvati opekotine ukoliko se u njih sipa nešto vruće.
- "Ikea" poziva sve kupce koji poseduju tanjire, činije i šolje "Heroisk" ili "Talrika" da prestanu da ih koriste i da kontaktiraju kompaniju kako bi im bio nadoknađen pun iznos. Bezbednost je naš glavni prioritet i zbog toga preduzimamo mere predostrožnosti i povlačimo iz prodaje ove tanjire, činije i šolje, jer se mogu slomiti i potencijalno izazvati opekotine, ukoliko se u njima nalazi vruć sadržaj. Svi naši proizvodi su testirani i u skladu sa važećim standardima i zakonodavstvom. Uprkos tome, dobili smo izveštaje o lomljenju proizvoda - saopštili su iz ove robne kuće.

Komode ubile šestoro dece

Ovo je samo jedan u nizu "Ikeinih" opasnih proizvoda. Najveći skandal koji je došao iz švedskog lanca robnih kuća je komoda "malm", koja je ubila šestoro mališana širom sveta. Kompanija je zbog toga sa većeg dela tržišta na kom posluje povukla 29 miliona primeraka komode ubice, ali se ona i dan-danas regularno prodaje u Srbiji. Komisija za bezbednost potrošačkih proizvoda SAD objavila je da su komode nestabilne ukoliko se ne pričvrste za zid.
Sva deca koja su stradala imala su tri godine ili bila mlađa. Pored šest smrtnih slučajeva prijavljeno je i da je ova komoda povredila 36 mališana.

Šta je sve opasno u "Ikei":
* plafonjere "kalipso" - padaju s plafona
* plinske ploče - emituju višak ugljen-monoksida
* komode "malm" - padaju, povređuju i ubijaju decu
* noćne sijalice - opasnost od strujnog udara

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52